10 let Weinig PowerLock vpenjanja orodja

Weinigov sistem vpenjanja orodja je pomenil revolucijo v obdelavi masivnega lesa. In 10 let po vstopu na trg je fascinantnost še vedno tako močna kot na začetku.

10 let Weinig PowerLock vpenjanja orodja

Resnično daljnosežne tehnične inovacije so redke. PowerLock je ena izmed njih.

Weinigov sistem vpenjanja orodja je pomenil revolucijo v obdelavi masivnega lesa. In 10 let po vstopu na trg je fascinantnost še vedno tako močna kot na začetku.

Najvišja kvaliteta končnega produkta še vedno predstavlja za življenjsko pravilo pri obdelavi masivnega lesa. Dobro orodje pa je pri tem najpomembnejši faktor. Dolgo časa je bilo potrebno kompromise vzeti v zakup: orodja, ki so bila z matico pritrjena na vreteno, niso razpolagala s potrebno togostjo in natančnostjo vrtenja, ki bi tudi pri visokih hitrostih pomika zagotavljale vrhunsko kvaliteto obdelave. Dobri rezultati so tako prišli šele z vpeljavo hydro orodij. Vendarle: prepričljiv odgovor na vmes spremenjene potrebe po fleksibilnosti v proizvodnji ni dala niti hydro tehnologija.

PowerLock je tu

Kasneje, v letu 1999, nam je uspel odločujoč korak: rojeno je bilo PowerLock vpenjanje orodja. Presenetljiva novost ni prišla od ustaljenega specializiranega proizvajalca, temveč od Weiniga, vodilnega ponudnika strojev in opreme za obdelavo masivnega lesa na svetu. PowerLock orodje je bilo v primerjavi s konvencionalnim orodjem bistveno lažje, bolj kompaktno in ekstremno enostavno za posluževanje. Vpeto in ponovno sproščeno je bilo le s pritiskom na gumb. Bliskovito hitra menjava orodje je tako dovoljevala zmanjšanje časa nastavljanja stroja na minimum. Centralni faktor, ki so ga potrebovali kupci, ki imajo nenehno potrebo po vse manjših serijah in vse krajših dobavnih rokih. Kljub temu pa PowerLock vpenjanje ne bi imelo takega uspeha, če ne bi konstrukcijsko in tehnično zadovoljeval potrebe po visoki produktivnosti in vrhunski kvaliteti obdelave površine. Za to je poskrbelo absolutno precizno HSK-vpenjanje orodja, s pomočjo specialnega nosilca orodja. Zavidljive 3 tone vlečne moči naredijo iz orodja in nosilca perfektno enotnost, ki ne dopušča kakršnihkoli toleranc v prileganju. Na ta način je možno doseči 12.000 obratov orodja na minuti – kar pa je bila do odkritja PowerLock orodja nepredstavljiva hitrost.

Preboj

Vse več podjetij hitro zamenja svoje stare stroje za nove Weinigove Powermat stroje s PowerLock vpenjanjem orodja. Danes, 10 let po vpeljavi tehnike na trg, je več kot 5.000 skobeljnih strojev po celem svetu opremljenih s PowerLock-sistemom orodja. Skoraj vsi priznani proizvajalci orodja imajo sedaj v njihovem standardnem programu tudi PowerLock orodja.

Brez konkurence

Seveda so se našli – kot pri vseh izstopajočih izumih – tudi PowerLock posnemovalci. Vendar ima na svoj 10-letni jubilej patentirani originalni PowerLock sistem orodja še očitno prednost. Peter Martin, vodja razvoja skobeljnih strojev, pravi: "le PowerLock lahko dosega do 12.000 obratov/minuto, ima možnost jointanja do 10.000 obratov/minuto in dosega po potrebi tudi hitrosti pomika skobeljnih strojev do 200 m/min". Prav tako edinstvena je delovna širina 300 mm brez opornega ležaja. Poleg tega je Weinig v stanju, dobaviti stroj, orodje in celotno periferijo iz ene roke. Perfektno drug na drugega uglašeni sistemi za brušenje orodja, merjenje orodja, pripomočki za nastavljanje, kot tudi software, katerega podatki se lahko online prenesejo na krmilnik skobeljnega stroja (več na povezavi), zagotavljajo popolno učinkovitost celotnega sistema. Desetletje izkušenj s HSK sistemom vpenjanja pa zagotavlja vodilnemu na svetu dodatne plus točke. "Nimamo skrbi, da bi ostali sami", pravi Peter Martin mirno. "Weinig PowerLock bo tudi v prihodnosti fasciniral predelovalce lesa po celotnem svetu."


Galerija


Iz naše ponudbe:

PowerLock glave za skobljanje in profiliranje Weinig
PowerLock glave za skobljanje in profiliranje Weinig

PowerLock vpenjanje omogoča do 12.000 obratov glav v minuti, kar lahko pomeni podvojitev hitrosti pomika v primerjavi s konvencionalnim vpenjanjem orodja.

Nazaj na seznam