Cilj trgovca s pohištvom - povečati delež lastne proizvodnje

Nova stiskalnica za širinsko lepljenje plošč - za visoko kakovost pohištva iz masivnega lesa

Cilj trgovca s pohištvom - povečati delež lastne proizvodnje

MÖBEL EINS:

 • Lokacija: Unterneukirchen, Nemčija 
 • Generalni direktor: Kurt Blüml
 • Število zaposlenih: 70
 • Poslovno področje: Proizvodnja in trgovina s pohištvom, prodaja izključno prek spleta
 • Proizvodnja: proizvodnja pohištva iz masivnega lesa (kotne klopi in mize) po meri
 • Trgi: večinoma Nemčija, Avstrija in Švica


Podjetje Möbel Eins iz Unterneukirchna na Bavarskem je specializirano izključno za prodajo pohištva prek interneta. Del izdelkov - pohištvo iz masivnega lesa - proizvaja podjetje samo. Da bi povečali delež lastne proizvodnje, intenzivno vlagajo v razširitev proizvodnih hal in strojev. Nova stiskalnica za plošče iz podjetja Weinig Dimter ima pri tem pomembno vlogo.

Kombinacija uvoza in lastne proizvodnje

Pred približno desetimi leti se je podjetje Möbel Eins s sedežem v bavarskem mestu specializiralo za prodajo pohištva prek interneta. Nekatere izdelke uvaža direktor Kurt Blüml iz tujine. "Pohištvo iz masivnega lesa, kot so kotne klopi ali mize, pa izdelujemo izključno sami," pravi Blüml. Portfelj podjetja Möbel Eins vključuje celotno paleto pohištva - od spalnic in dnevnih sob do pisarniškega pohištva in kopalnic. "Ponujamo vse razen kuhinj," pojasnjuje direktor. Da bi povečali lastno proizvodnjo in razširili proizvodne prostore, je padla odločitev za investicijo v 5.000 m2 veliko halo za proizvodnjo pohištva iz masivnega lesa.

Iz 50 m2 na 300 m2

Delavec lamele z nanešenim lepilom položi na vhodno mizo in tako sestavi ploščo.

Končana stisnjena plošča se transportira ven iz stiskalnice Weinig Dimter, 
hkrati pa se vanjo transportira naslednja plošča.

Podjetje Möbel Eins je pred nekaj meseci že naredilo prvi korak k večji učinkovitosti. Da bi zadostili velikemu povpraševanju, so investirali v novo stiskalnico za masivne plošče. Izbrali so visokofrekvenčno stiskalnico ProfiPress L II 2500 Comfort HF podjetja Weinig Dimter. "Plošče iz masivnega lesa za naše pohištvo smo doslej izdelovali z etažno stiskalnico. To je bilo zelo zamudno," se spominja Blüml. "Zato smo se odločili za naložbo v novo visokofrekvenčno stiskalnico podjetja Weinig Dimter". Prednosti so zanj očitne. Če sta prej dva zaposlena izdelala 50 m2 plošč na teden, jih zdaj lahko en zaposleni v samo dveh dneh proizvede 300 m2

"Če sta prej dva zaposlena izdelala 50 m2 plošč na teden, jih zdaj lahko en zaposleni v samo dveh dneh proizvede 300 m2." - Kurt Blüml, direktor Möbel Eins

Visoka natančnost in gladka površina

"Druga prednost je visoka natančnost končnih plošč, ki jo lahko dosežemo z novo stiskalnico," je povedal mlajši Tobias Blüml. "Ker med stiskanjem skoraj ni debelinskega zamika med lamelami, ki ga je treba naknadno izravnati, lahko kupujemo tanjše surove lamele." Poleg tega med stiskanjem na plošči ni pik lepila, ki jih je kasneje treba obrusiti.

Izjemna fleksibilnost površine

Z novo stiskalnico za širinsko lepljenje ProfiPress L II 2500 Comfort HF Möbel Eins lahko izdeluje plošče iz masivnega lesa s površino do 2,5 x 1,25 m in debeline od 10 do 60 mm. "V dvojnem ciklu je mogoče izdelati tudi do 5 m dolge plošče," pojasnjuje Florian Tröbersberger, regionalni vodja prodaje za stiskalnice za širinsko lepljenje pri podjetju Weinig Dimter. Na surove lamele se polavtomatsko z valjčnim nanašalcem nanese običajno belo lepilo. Delavec ustrezno ploščo sestavi na vhodni mizi in jo prenese v stiskalnico s pritiskom na gumb.

FFPred stiskalnico ProfiPress L II 2500 Comfort HF: Florian Tröbersberger in Felix Meixner iz podjetja Weinig s Kurtom in Tobiasom Blümlom (z leve).

Slika s termo kamero kaže, da se pri stiskanju z visoko frekvenco 
segrejejo le lepilni spoji in ne sam les.

Visokofrekvenčna tehnologija za prihranek časa

Priponka "HF" pri stiskalnici ProfiPress L II 2500 Comfort HF pomeni visokofrekvenčno tehnologijo. "Ena plošča je zlepljena - odvisno od debeline in vrste lesa - v dveh do treh minutah. To je velik prihranek časa," pojasnjuje Blüml.

Novo področje - plošče iz starega lesa

Möbel Eins za pohištvo predeluje predvsem smreko, hrast in bukev. Pri novoustanovljenem podjetju Huigawerk, ki ga vodi Tobias Blüml, pa se stiskalnica ProfiPress uporablja tudi za izdelavo plošč iz »starega« lesa, na primer iz termično obdelane smreke ali macesna.

HUIGAWERK:

 • Lokacija: Unterneukirchen, Nemčija
 • Ustanovitev: 2021
 • Lastnik: Tobias Blüml
 • Izdelki: Opaž, leseni skobljani elementi, plošče iz masivnega lesa
 • Prodaja: Nemčija, Avstrija, Švica
 • Stroji:
  • Stiskalnica za širinsko lepljenje Weinig ProfiPress L II
  • Štiristranski skobeljni stroj Weinig Powermat 700

ProfiPressu se pridružuje Powermat

V sodelovanju z Weinigom bo proizvodnja kmalu bogatejša še za štiristranski skobeljni stroj Powermat 700. Ta bo namenjen obdelavi lamel pred lepljenjem in izdelavi še nekaterih drugih delov za proizvodnjo pohištva. “Powermat 700 lahko obdeluje preseke do velikosti 160 x 260 mm in je opremljen z mobilnim vretenom za padajoče širine,” prednost novega stroja opisuje predstavnik Weiniga Felix Meixner. Hitrost pomika skozi stroj je nastavljiva med 5 in 40 m/min. "Lastna proizvodnja postaja za nas vse pomembnejša - tudi z vidika razpoložljivosti. S stiskalnico ProfiPress in novim proizvodnim obratom smo v tem pogledu v dobrem položaju," sklene Blüml.

Sklop polic Liverpool je lasten razvoj podjetja Möbel Eins in je ga je zaradi 
prefinjenega sistema vtičnikov mogoče po potrebi razširiti.

Tobias Blüml je za svojo tovarno Huigawerk kupil poseben stroj, 
da bi površinam dal videz starega lesa.


Iz naše ponudbe:

Weinig ProfiPress L II
Weinig ProfiPress L II

 Kompaktna Weinig stiskalnica za širinsko lepljenje za manjše in srednje obrate ter industrijo. Utrjevanje spoja z visoko frekvenco.Weinig Powermat 700
Weinig Powermat 700

Vstopni model novejše generacije strojev za skobljanje in profiliranje s PowerLock vpenjanjem orodij in najhitrejšimi nastavitvami stroja za potrebno obdelavo.

Povezane novice

Simpozij: Proizvodnja plošč iz masivnega lesa

Simpozij: Proizvodnja plošč iz masivnega lesa

Kompaktna linija za spajanje konstrukcijskega lesa

Kompaktna linija za spajanje konstrukcijskega lesa

Bayerwald - ko tradicija in digitalizacija odlično sodelujeta

Bayerwald - ko tradicija in digitalizacija odlično sodelujeta

Nazaj na seznam