Izdelava zabojev in palet po naročilu na Weinigovem optimirnem čelilniku

V podjetju Holz Geisinger iz Engena v Nemčiji se od aprila ne razrezuje več ročno.

Izdelava zabojev in palet po naročilu na Weinigovem optimirnem čelilniku

V podjetju Holz Geisinger iz Engena v Nemčiji se od aprila ne razrezuje več ročno. Fleksibilen Weinigov optimirni čelilnik OptiCut S90 XL od sedaj razrezuje dimenzije za posebne zaboje in palete od velikosti naročila 1 naprej.

Enostaven prenos podatkov iz pisarne do linije za razrez je prevesil tehtnico v korist Weiniga - začne pogovor Boris Utzler. On in njegov brat Matthias sta lastnika podjetja Holz Geisinger tretje generacije. To poletje sta tehtala, kateri stroj bo nadomestil dosedanji ročni razrez. "Izdelujemo zaboje in palete izključno po željah in potrebah kupcev. Zaradi tega pri razrezu nastaja veliko različnih presekov in dolžin. Nujno smo potrebovali racionalno in fleksibilno linijo za razrez", pripoveduje Utzler. Odločili so se za optimirni čelilnik OptiCut S 90 XL podjetja Dimter (skupina Weinig), Illertissen, Nemčija.

Družina Utzler se je odločila za izvedbo, ki se lahko poveže v računalniško omrežje podjetja. Tako se lahko vse dimenzije udobno vnesejo v pisarni in se online prenesejo na optimirni čelilnik. Vsa statistika, kot je npr. količina razrezanih dolžinskih metrov, število delovnih ur ipd. se lahko preko krmilnika OptiCom Direct enostavno prikliče in obdeluje - in to ne samo na stroju, temveč tudi v pisarni.

Velika hitrost razreza

"Optimirni čelilnik OptiCut S90 XL v podjetju Holz Geisinger omogoča razrez presekov do 280x180 mm ali 300x160 mm. Maksimalna dolžina obdelovancev na vhodu je 6,3 m", pove Dimtrov vodja prodaje Werner Blum. Dodatno so se odločili za speed izvedbo linije, s čimer je omogočena hitrost pomika potisne roke do 180 m/min.

optimirni čelilnik v podjetju

Optimirni čelilnik Dimter OptiCut S90 XL v speed izvedbi omogoča hitrost pomika do 180 m/min.

Na vhodu je za dodajanje dograjen prečni verižni transporter s 3 vrstami sojemal. Transporter omogoča samostojno taktno dodajanje elementov v optimirni čelilnik OptiCut S90 XL, ki je opremljen s poklopno potisno roko. Stroj ima prav tako vgrajeno merjenje širine in dolžine. OptiCom-Direct krmilnik na osnovi krojnih list in izmerjenih dimenzij obdelovanca optimira najboljši možen izkoristek razreza. Poleg tega lahko zahvaljujoč potisni roki brez problema obdeluje tako posamične elemente kot tudi pakete. V samem optimirnem čelilniku je pred in za žaginim listom vgrajen po en stranski pritisni element, ki čvrsto drži obdelovance. Takoj za žaginim listom se odpadek avtomatsko odstrani s pomočjo jaška za odpadek.

enostavno upravljanje čelilnika

Boris Utzler prikazuje enostavno posluževanje: Na ekran optimirnega čelilnika OptiCut S90 XL se lahko prikličejo vse statistične funkcije.


Drugi monitor kot pomoč delavcem

Elementi, razrezani na dolžino, se s pomočjo prečnega transporterja direktno odstranjujejo s področja rezanja. V podjetju Holz Geisinger je na izhodu montiran dodaten monitor. "Na monitorju se prikazujejo izrezane dolžine. Tako lahko delavec enostavno in hitro razporedi razrezane elemente glede na posamezno naročilo za palete oz zaboje, ki jim pripada", pojasnjuje Blum v času predstavitve. Podatki so na zaslonu prikazani v grafični obliki in barvi.

Grafični prikaz razrezanih elementov

Grafični prikaz razrezanih elementov.




Podatki in dejstva:


Holz Geisinger:

Ustanovitev: podjetje je leta 1949 ustanovil Karl Geisinger

Lastniki: Karl-Heinz, Matthias in Boris Utzler

Zaposlenih: 6

Razrez: 6000 m3/leto

Vrsta lesa: 70% smreka/jelka/bor; 30% macesen, duglazija

Proizvodi: gradben les, letve, okvirji, embalaža, palete, zaboji (izključno posebne konstrukcije); tehnično sušena roba, skobljana roba, posebni profili

Promet: 70% industrija, 30% trgovina, obrt in privatno

*Članek je prevod originalnega članka "Flexibel bei jedem Stück", objavljenega v časopisu Holzkurier 51-52, 22. 12. 2011.





Iz naše ponudbe:

Weinig OptiCut S90
Weinig OptiCut S90

Najbolj zmogljiv model optimirnih čelilnikov s potisno roko - ne glede na to ali režete pakete letev,  profile, posamične deske ali okrogle palice.

Povezane novice

Nov čelilnik za razrez desk do 700 mm širine

Nov čelilnik za razrez desk do 700 mm širine

Nazaj na seznam