Kaj vse lahko naredimo s skobeljnim strojem

V primerjavi z debelinko in poravnalko skobeljni stroj opravi vsaj 6 korakov v enem prehodu. To je tudi lesnoobdelovalni stroj, ki bo ključno prispeval k optimizaciji porabe lesa, učinkovitosti in natančnosti proizvodnje. Katerim nalogam so kos različni skobeljni stroji in kako se uporabljajo?

Kaj vse lahko naredimo s skobeljnim strojem

Znatni dolgoročni prihranki so tista lastnost dobrega skobeljnega stroja, zaradi katere je izbor skobeljnega stroja ena od odločitev, v katero lesnoobdelovalni obrati vseh velikosti vložijo veliko razmisleka.

Čeprav je med srednjimi in velikimi lesnimi obrati najbolj razširjena različica več vretenski skobeljni stroj ali štiristranka, pa se za posebne naloge uporabljajo tudi drugi modeli skobeljnih strojev.

1. Poravnalni skobeljni stroj ali poravnalka

Poravnalni skobeljni stroj je namenjen poravnavanju neravnih kosov. Uporablja se v manjših obrtnih delavnicah. Uporablja se tudi v industriji, vendar v glavnem za poravnavanje ekstremno skrivljenih kosov pred obdelavo s štiristranskim skobeljnim strojem. S poravnalnim skobeljnim strojem poravnamo les po dveh ploskvah tako, da dobimo dve ravni in pravokotni ploskvi, ki sta pripravljeni za nadaljnjo obdelavo.

2. Debelinski skobeljni stroj ali debelinka

Debelinski skobeljni stroj se uporablja izključno v obrti oz. manjših delavnicah. Na njem les, ki smo ga prej poskobljali/poravnali po enem robu in eni ploskvi, obdelamo v ravno ploskev še po širini in debelini. Pri tem debelino odvzema reguliramo tako, da dvigamo in spuščamo delovno mizo v debelinki. Ker tako obdelane ploskve potrebujejo še končno brušenje, pri tovrstnem skobljanju pustimo nekaj nadmere, odvisno od zahtevane granulacije brušenja in vrste brusilnega stroja.

3. Dvostranski skobeljni stroj

Dvostranski skobeljni stroj je specialist med skobeljniki. Njegova moč je v izjemni zmogljivosti in preciznosti. Uporablja se v večjih industrijskih obratih, večinoma za štiri namene uporabe:

Predskobljanje površin v proizvodnji laminiranega lesa 

S tem procesom odpremo površino lesa tako, da se dobro vidi struktura lesa. Tako lahko skenerji prepoznajo napake v lesu in te dele lesa izločijo iz nadaljnje obdelave. Tako prečiščen les je občutno višje kakovosti in imajo izdelki iz njega višjo dodano vrednost.

Kalibriranje in fino skobljanje površine v proizvodnji lamel za zgornji sloj trislojnega parketa in ostalih sendvič konstrukcij 

Gre za lamele predvsem trdih listavcev, debeline 2,8 do 6 mm. Ker take lamele običajno prihajajo iz sušilnic, so pretežno zvite. Zato je pri dvostranskem skobeljnem stroju odločilnega pomena izravnava lamel s posebnimi pritisnimi elementi in izbira skobeljnih glav, ki ne strgajo tankih lamel.

Tankolistno razžagovanje lesa visoke vrednosti

Dragocen les, ki ga razrežemo v tanke lamele, je namenjen predvsem izdelkom z najvišjo dodano vrednostjo v lesni industriji. Z žagnimi listi debeline 1,0 pa do 1,6 mm prihranimo ogromne količine lesa, kar nam omogoča večjo količino izdelkov visoke vrednosti. Pri dvostranskih skobeljnih strojih Weinig Powermat 2400 SP, ki zagotavljajo perfekten tanki rez, se ta prihranek giblje tudi do 80% v primerjavi z ostalimi tehnikami »cepljenja« lesa.

Fino skobljanje površin v proizvodnji lesenih oken 

Dvostranski skobeljni stroj, kot je Powermat 1500 ali Powermat 2400 (oba obstajata tudi v izvedbah z več vreteni), tako natančno poskoblja površine v procesu izdelovanja oken, da končno brušenje ni potrebno. To je izjemen korak optimizacije izdelave, saj je brušenje sicer dolgotrajen postopek, kjer se porabi veliko energije in človeških virov.

4. Štiristranka

Široke možnosti uporabe in izjemna optimizacija tako virov lesa kot človeških virov so razlog, da je štiristranski skobeljni stroj pomenil revolucijo v obdelavi lesa. Stroj, ki je nadomestil debelinko, poravnalko in mizni rezkar, je postal nepogrešljiv član ekipe srednjih in večjih obratov za obdelavo masivnega lesa. Tradicionalne stroje za obdelavo lesa je v hipu nadomestil tudi zato, ker je delo na njem bistveno varnejše in 10 -15 krat hitrejše.

Področja njegove uporabe so skoraj brezmejna, najpogosteje pa se uporabljajo za naslednje namene:

 • Izdelava profilnih letev,
 • Izdelava oblog,
 • Izdelava ladijskega poda, opaža,
 • Izdelava parketa,
 • Kalibriranje kratkih kosov,
 • Skobljanje pred lepljenjem,
 • Proizvodnja oken in vrat,
 • Izdelava pohištva in notranje opreme,
 • Proizvodnja moznikov, zobotrebcev, svinčnikov ipd,
 • Proizvodnja sodov,
 • Izdelava vrtnega pohištva,
 • Izdelava otroških igrač,
 • Izdelava europalet in lesene embalaže,
 • Skobljanje tramov,
 • Razžagovanje tankih lamel,
 • Izdelavi smuči in športnega orodja.

Štiristranski skobeljni stroj nikakor ni omejen na obdelavo lesa, ampak je primeren tudi za ostale materiale in se uporablja na primer za:

 • Obdelavo izolativnega materiala,
 • Obdelava ostalih materialov, predvsem plastike in kompozitih materialov.

Številni koraki v enem prehodu

Od vstopnega modela za manjše obrtnike do visokozmogljivih skobeljnih strojev za največje proizvodnje – to je tisti lesnoobdelovalni stroj, ki združuje največ korakov v enem prehodu. S tem pa v proizvodnjo prinese višjo hitrost obdelave, boljši izkoristek lesa oziroma manjši delež odpada in manjšo potrebo po delovni sili oziroma zmanjšanje števila delavcev.

Katere korake opravi skobeljni stroj v enem prehodu oziroma katere stroje nadomešča:

 • Poravnalko. V povprečju s poravnalko opravimo 3 prehode za izdelavo baze za debelino in širino.
 • Debelinko. Z debelinko skobljamo deske na debelino in širino, pri čemer opravimo dva prehoda.
 • Mizni rezkar. Z njim ustvarimo različne profile.
 • Cepilni stroj. Z njim opravimo razrez z relativno debelimi listi in dobimo neenakomerno debelino.
 • Stroj za brušenje. Z njim opravimo zamudno končno brušenje izdelka.

Štiristranski skobeljni stroj torej opravi od 6 do 8 korakov procesa v enem prehodu.

Prednosti dela z večvretenskim skobeljnikom

Jasno je torej, da več vretenski skobeljni stroj prinaša številne prednosti pred obdelavo s klasičnimi stroji. Poglejmo si najpomembnejše:

 • Optimizacija lesa oziroma boljši izkoristek lesa,
 • Natančnost skobljanja in razreza,
 • Višja produktivnost zaradi višje hitrosti obdelave,
 • Manjši odpad surovine,
 • Možnost izdelave velikih profilov,
 • Višja varnost zaposlenih pri delu,
 • Nižji nivo hrupa v obratu,
 • Enostavna manipulacija za minimiziranje števila napak,
 • Zadovoljstvo in višja motivacija zaposlenih.

Ob rekordnih cenah lesa je kakovosten skobeljni stroj tisti, ki povečuje dobičkonosnost podjetja. Velikodušne nadmere, ki so nujne pri klasičnih strojih, se namreč s kakovostnim skobeljnim strojem zmanjšajo na minimum. Prihranki se pri vsakodnevni obdelavi zelo hitro merijo v kubičnih metrih. Pri tem dobri mojstri vedo, da 1 m3 odpadnega lesa ni le izguba plačanega lesa ampak tudi izguba dobička za končne izdelke - te kubične metre lesa bi v podjetju lahko preoblikovali v končni izdelek, ki je osnova za delovanje podjetja.

Kaj pa omejitve?

Pri vse višjih cenah lesa, višjih cenah električne energije, pa tudi višji cene dela, je skobeljni stroj investicija, ki se v obratih vse hitreje povrne. Cena tako postaja vse manjši pomislek lesnoobdelovalnih obratov pri nakupu. Druga omejitev, ki skrbi kupce, je velikost stroja. Čeprav večji od klasičnih strojev kot so debelinka in poravnalka, zaradi svoje vsestranskosti nadomešča toliko strojev, da imajo zaposleni s prihodom skobeljnega stroja pogosto več prostora za varno gibanje po obratu. Skobeljni stroj je pri obdelavi omejen na obdelovalno površino do največ 31 cm širine (razen izjem, ki zmorejo tudi večje širine), kar pa zadostuje večini zahtev sodobne lesne proizvodnje.

Je čas za nov stroj?

Odličen skobeljni stroj je zanesljiv partner lesnoobdelovalnega obrata, ki bo prinašal dolgoročno dodano vrednost podjetju. V Intercetu smo že desetletja zastopniki za vrhunske nemške obdelovalne skobeljne stroje skupine Weinig, ki so sinonim za kakovost, zanesljivost in dolgoživost. Z vrhunsko servisno ekipo vam stojimo ob strani skozi celoten življenjski cikel stroja tako prek načrtovanja, pri svetovanju, zagonu stroja in usposabljanju zaposlenih za delo s strojem in celoviti servisni podpori z originalnimi deli. Široko paleto skobeljnih strojev od vstopnih modelov do visoko zmogljivih superstrojev si lahko ogledate tukaj https://intercet.si/prodajni-program/skobeljni-stroji. Lahko pa jih preizkusite tudi v našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Powermat 2400
Weinig Powermat 2400

Štiristranski skobeljni stroj za industrijsko proizvodnjo z visokimi kapacitetami

Weinig Cube Plus
Weinig Cube Plus

Skobeljnik za ravno štiristransko skobljanje z avtomatsko motorno nastavitvijo širine in debeline skobljanja. Za manjša in srednje velika podjetja, odličen nadomestek poravnalke in debelinke.

Weinig Profimat 50
Weinig Profimat 50

Vstopni model Weinig skobeljnih strojev za srednje velike obrate, s klasičnim vpenjanjem obdelovalnega orodja. Kot vsi ostali, izdelan v Nemčiji. Ugodno razmerje med zmogljivostjo in ceno.

Weinig Powermat 700
Weinig Powermat 700

Vstopni model novejše generacije strojev za skobljanje in profiliranje s PowerLock vpenjanjem orodij in najhitrejšimi nastavitvami stroja za potrebno obdelavo.

Povezane novice

Štiristranski skobeljni stroj ali poravnalka/debelinka – to ni več vprašanje!

Štiristranski skobeljni stroj ali poravnalka/debelinka – to ni več vprašanje!

Kje so naši stroji: Powermat 700 z izjemno natančnostjo za hrvaško Prostorio

Kje so naši stroji: Powermat 700 z izjemno natančnostjo za hrvaško Prostorio

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Skobeljni stroj Weinig Powermat 700 za popolnoma ravne robove

Skobeljni stroj Weinig Powermat 700 za popolnoma ravne robove

Nazaj na seznam