Kontaktne brusilke Weber in lakirne linije Bürkle za najvišje zmogljivosti

Poleti 2010 je podjetje Zorka, poljski proizvajalec pohištva in dobavitelj IKEA-e, začelo iskati dobavitelja strojne tehnologije za svojo novo proizvodno enoto v mestu Jelenia Gora.

Kontaktne brusilke Weber in lakirne linije Bürkle za najvišje zmogljivosti

Poleti 2010 je podjetje Zorka, poljski proizvajalec pohištva in dobavitelj IKEA-e, začelo iskati dobavitelja strojne tehnologije za svojo novo proizvodno enoto v mestu Jelenia Gora. Potrebovali so linijo XXL formata za površinsko obdelavo, ki je primerna tako za lakiranje ravnih kot profiliranih obdelovancev v skoraj neskončnih količinah, obenem pa zadovoljuje najvišje standarde kakovosti.

Odgovorni v poljskem podjetju so natančno preiskali tržišče in obiskovali najrazličnejše evropske dobavitelje, da bi si tako ustvarili sliko tehničnih možnosti. Na koncu so se odločili za ponudbo konzorcija nemških dobaviteljev, med katerimi je kontaktne brusilke dobavilo podjetje Hans Weber Maschinenfabrik GmbH iz bavarskega Kronacha.

Linija XXL formata za površinsko obdelavo pohištva je bila inštalirana po zaključku gradnje objekta, 29. julija pa je bil novi obrat v Jeleniji Gori tudi uradno odprt. V sledečih tednih so zaposleni stopnjevali učinkovitost strojev, ki bodo v naslednjih letih proizvajali milijone kvadratnih metrov pohištvenih elementov za naročnika IKEA-o.

Tehnologija za brušenje v linijah

Lakiranje elementov je razdeljeno na dve liniji. Obdelava profiliranih elementov se odvija v kombinirani liniji za brizganje in valjčno lakiranje s hitrostjo pomika do 10 m/min. V tem delu linije Webrova kontaktna brusilka s kombinacijo krtač in širokotračnih brusnih agregatov skrbi za brušenje obdelovancev pred nanosom temeljnega laka. Kontaktna brusilka KSF-5-1350 (ogled produkta) je opremljena s petimi agregati. Delo začenja na prvem mestu prečni trak, sledi kontaktni valj, ki kalibrira začetna odstopanja elementov, posebna planetna glava na tretji postaji poskrbi za rahlo zaokrožitev oz. razbitje ostrih robov obdelovancev. Na četrti poziciji sledi okrogla krtača, na koncu pa še brušenje s širokotračnim čevljem z ISA pritisnimi segmenti.


V naslednjem koraku sledi v liniji kitanje obdelovancev na Bürklejevem valjčnem nanašalcu, nato pa vmesno brušenje v drugi kontaktni brusilki Weber KSF-5-1350 Hybrid s krtačami in CBF agregatom. Pri tem krtače opravijo brušenje profiliranega dela in posnemanje ostrih robov obdelovanca, širokotračni CBF agregat pa skrbi za primerno zaključno brušenje ravnega dela. ''Ta kombinacija krtač in brusnih agregatov lahko obdela zelo širok spekter obdelovancev, ki zgolj s krtačnimi ali širokotračnimi brusnimi agregati na kontaktni brusilki ne bi bil možen,'' meni Stefan Müller iz podjetja Weber, ki je sodeloval na tem projektu. ''Pomemben element kontaktne brusilke je agregat za prečno krtačenje, ki lahko optimalno obdela prečne utore profila in omogoča obdelavo vse do temelja.'' Posebnost agregata za prečno krtačenje je dejstvo, da lahko znotraj enega agregata brusijo v dveh smereh – tako z leve proti desni kot obratno. Na drugi in tretji poziciji sta vgrajeni okrogli krtači, ki vzdolžne utore obdelata enkrat z istosmernim, drugič pa s protismernim vrtenjem. Na koncu sledi posnemanje ostrih robov obdelovancev na planetni glavi in končno brušenje ravne površine na CBF agregatu. Po medfaznem brušenju se obdelovanci končno polakirajo s pomočjo Bürklejevih valjčnih nanašalcev in linije za brizganje.

Hitrost pomika druge linije do 30 m/min

Povsem ravni obdelovanci se polakirajo na drugi, hitrejši liniji s pomočjo valjčnega nanosa. Ker je obdelava ploskih elementov hitrejša, se lahko brez težav realizira hitrost linije 30 m/min.

Na prvem mestu v liniji stoji kontaktna brusilka Weber KSF-5-1350 s petimi agregati. Za prečnim trakom za brušenje in kontaktnim valjem za kalibriranje toleranc tudi na tej liniji sledi planetna glava za razbitje ostrih robov obdelovancev. Za zaključek je površina pobrušena na dveh širokotračnih agregatih z ISA sistemom pritisnih segmentov v čevlju.

Na lakirni liniji sledi v naslednjem koraku kitanje z valjčnim nanašalcem. Vmesno brušenje se odvija na kontaktni brusilki KSF-2-1350 z dvema agregatoma. Prva postaja je klasični širokotračni agregat z ISA sistemom pritisnih segmentov. Na drugi poziciji sledi CBF agregat. ''CBF tehnologija omogoča optimalno obdelavo površine, s kratkim kontaktom brusnih zrn na traku z obdelovancem pa preprečuje preobremenitev brusnih trakov in zagotavlja dolgo življenjsko dobo le-teh,'' dodaja Müller.

Usklajenost vseh sestavnih delov linije – od prvega brušenja preko nanosa temeljnega laka, medfaznega brušenja pa do končnega lakiranja – zagotavlja glavni računalnik. Ta omogoča tudi poseg v katerokoli fazo celotnega procesa obdelave. Stefan Müller poudarja, da je linija začela obratovati praktično brez prilagoditev na mestu montaže. To je omogočila dobra komunikacija med naročnikom in vsemi dobavitelji.

Podjetje Zorka

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1950, proizvajalo pa je pohištvo, umetniške predmete in igrače iz lesa ter lesnih materialov kot je iverka, MDF in HDF. V 70-ih letih prejšnjega stoletja so vstopili na področje trendovskih izdelkov iz lesa kot so regali, obešalniki za oblačila, regali za CD-je ali steklenice, ogledala, ležalniki ipd. V letu 2004 so začeli s proizvodnjo večjega pohištva npr. nočnih omaric, postelj in otroških postelj. Cilj poljskega podjetja je proizvajati visokokakovostne in varne proizvode po konkurenčnih cenah.


*Članek je prevod originalnega članka »Schleifen im Hochleistungsbereich«, ki je bil objavljen v reviji HOB 7/8. 2011.


Galerija

Povezane novice

Kontaktne brusilke s skrajno fleksibilnostjo: X-brušenje podjetja Weber

Kontaktne brusilke s skrajno fleksibilnostjo: X-brušenje podjetja Weber

Nazaj na seznam