Naredi sam - masiva od A do Ž

O Weinigovi žagi in skobeljnem stroju, s katerima je vse mogoče

(T)raum Tischlerei Metzler v Bregenzerwaldu ima posebno poslanstvo: s skupno 7 zaposlenimi opremlja domove - naj bo le en kos pohištva ali popolna oprema družinske hiše. Njihov dobro založen strojni park sta pred kratkim obogatila dva Weinigova lesnoobdelovalna stroja.

Naredi sam - masiva od A do Ž

Krožna organizacija proizvodnje

Na obrobju naselja Bezau v Bregenzerwaldu se je mizarstvo Metzler pred skoraj petimi leti preselilo v sodobno stavbo podjetja. Iz prvega nadstropja, v katerem sta pisarna in razstavni prostor, ima lastnik odličen pregled nad približno 1000 m² delavnice. Vsa delovna območja so tukaj v krogu: od dohodnega blaga, posameznih korakov obdelave, pa do sestavljanja so vsi procesi na ta način jasno in logično organizirani. Jasnost, logičnost in dobra organiziranost odražajo tudi način delovanja podjetja, ki ga vodita direktor Leo Metzler in njegov sin Christian.

Od kuhinje prek stopnic do vrat

S sedmimi zaposlenimi, od katerih so trije vajenci, mizarstvo pokriva celoten spekter notranje opreme. "Delamo vse, razen oken," pravi Leo Metzler. Paleta naročil sega od posameznih kuhinj do celotne notranjosti enodružinskih hiš. Poleg pohištva so tu še vhodna in notranja vrata ter po potrebi celo stopnice iz Metzlerjeve delavnice. Nekateri od teh projektov se izvajajo v sodelovanju z arhitekti, mizarstvo pa pogosto prevzame celotno načrtovanje tudi samo. Ker si končni kupci vse bolj želijo osrednje kontaktne točke za svoja naročila, se večji projekti usklajujejo tudi z drugimi podjetji.

Tischlerei Metzler v Bregenzerwaldu    

Obrtniške izkušnje in sodobna tehnologija

Za vodenje pisarne pri Metzlerjih skrbi Leova žena Pia, oče in sin pa skrbita za načrtovanje opreme in pogovore s kupci. Christian je leta 2012 opravil mojstrski izpit in s tem mizarstvu zagotovil dodatno znanje in prednosti na področju sodobne strojne in računalniške tehnologije. Oče Leo ima na drugi strani dolgoletne obrtniške izkušnje - tako se lahko dobro dopolnjujeta, pripovedujeta oba.

Zaposleni, ki si želijo odgovornosti

Metzlerji pri vodenju delavnice velik pomen dajejo tudi omogočanju samostojnega dela in prevzemanju odgovornosti. To pomeni, da vsi delujejo na skoraj vseh področjih - od pisarne do delavnice, od oblikovanja seznama sestavnih delov do montaže pohištva pri stranki. "Naši zaposleni so na ta način vključeni v celoten proces in si tudi želijo te odgovornosti," pravi Leo Metzler.

Brez polizdelkov, prosim

Še eno pomembno osnovno načelo v družinskem podjetju se glasi: "Ne kupujemo polizdelkov." Namesto tega izdelujejo čim več sami znotraj podjetja. V svoji delavnici furnirajo, prav tako sami izdelujejo značilne sestavne dele, kot so mizne plošče ali leseni predali. Slednje je delo, ki ga vajenec lahko opravlja tudi samostojno, pravi Leo Metzler.


"Ukvarjamo se z ustvarjanjem dodane vrednosti v lastnem podjetju," pravi mizarski mojster. „Menim, da ni vedno najpomembnejše vprašanje, kaj je cenejša možnost. Strankam lahko rečemo tudi, da je vse od A do Ž proizvedeno pri nas. Kar je na koncu tudi bolj trajnostno."


Nov tandem strojev za obdelavo masivnega pohištva

Za takšen pristop je seveda potreben pravi stroj za obdelavo lesa. Strojni park v delavnici sega od petosnega CNC-ja do robne lepilke, od žage za razrez plošč do žage za razrez furnirja. S popolnoma novim skobeljnim strojem Weinig  Cube Plus in univerzalno žago Weinig FlexiRip so zdaj dobro opremljeni tudi na področju obdelave masivnega lesa. "Delež masivnega lesa, ki ga uporabljamo, se iz leta v leto povečuje," pravi Leo Metzler. Seveda pa so za to potrebne stranke, ki si tega želijo in ga znajo ceniti.

Stroj po meri uporabnika

Dobra strojna oprema je bila mizarskemu mojstru pomembna že od samega začetka obrtništva. Metzler je začel leta 1996 v kleti lastnega doma, prva širitev je sledil že naslednje leto. Družinsko podjetje je raslo korak za korakom, dokler se pred petimi leti ni preselilo v novo poslovno stavbo.

Najnovejša pridobitev obsežnega strojnega parka sta dva Weinigova prvaka.  Mizarstvo je že prej uporabljalo zmogljiv Weinigov stroj za skobljanje in profiliranje Unimat 300. Ker sami ne delajo veliko profiliranja, pa vse možnosti tega stroja res niso bile izkoriščene, pravi Christian Metzler. Zato so se odločili za nakup skobeljnega stroja, ki res ustreza zahtevam in načinom dela v podjetju. "Želeli smo biti spet na tekočem - tako, kot nam najbolj ustreza."

Preprosta uporaba za vsak dan

Odločitev je po premisleku padla na skobeljni stroj Cube Plus, drugo generacijo kompaktnega lesnoobdelovalnega stroja iz podjetja Weinig. »Potrebovali smo klasičen štiristranski skobeljni stroj za ravno skobljanje, s katerim lahko hitro in enostavno načrtujete. To je del naše vsakodnevne, zelo preproste uporabe, "pravi Christian Metzler, ki mu je štiristranka Cube zelo všeč, saj jo je mogoče hitro nastaviti in je enostavna za uporabo: "Tako lahko vsi v delavnici delajo z njo. Načeloma lahko stroj upravlja tudi pomočnik." 

Dvojno preverjanje skobljanja

Želene končne dimenzije se namreč le vnesejo preko zaslona na dotik, stroj pa se avtomatsko nastavi na želeno vrednost. Druga koristna funkcija je tako imenovani sistem "MoulderPreview", s katero barvni laserji projicirajo položaj vreten na poravnalni mizi. Uporabnik tako lahko še pred skobljanjem preveri, če je odvzem na vseh straneh ustrezen in ga po potrebi tudi popravi.

Žaga z močjo superjunaka

Z univerzalno krožno žago FlexiRip so se pri ekipi Metzler odločili za robusten, vendar vsestranski stroj, ki se odlično obnese tako za vzdolžen rez in čeljenje, kot za diagonalno ali poševno rezanje. Z univerzalno krožno žago lahko naredite celo utore.

Stroj, ki misli skupaj z uporabnikom

Krožna žaga FlexiRip omogoča rezanje do višine 215 mm, poleg tega pa nudi številne uporabnikom prijazne funkcije pri delovanju - npr. samodejno zaznavanje višine rezanja. Preko merilnega sistema v pritisnem sistemu zazna žaga višino obdelovanca, s tem pa definira višino za dvig žaginega lista (in s tem optimalen izhod žaginega lista iz obdelovanca). 

Inteligentnih prilagoditev še ni konec

Druga praktična lastnost je avtomatska zapora rezalne reže, ki preprečuje, da bi majhni koščki lesa padli v stroj. Za mizarstvo v Vorarlbergu so pri Weinigu upoštevali tudi nekaj dodatnih zahtev in na primer po želji naredili sistem pritrditve obdelovanca s posebnim načinom delovanja. Tako stroji za obdelavo lesa Weinig olajšajo delo zaposlenim zlasti pri vsakodnevnih rutinskih dejavnostih, hkrati pa zagotavljajo, da številni procesi v delavnici delujejo še hitreje. 

Po skobljanju - takoj k lepljenju

Weinigova lesnoobdelovalna stroja svoje nove lastnike najbolj navdušujeta s prijaznostjo uporabe: "Skobeljni stroj zdaj potrebuje res le še malo nastavljanja," pravi Christian Metzler. "Za tem lahko obdelovance takoj lepimo in jih ni treba ponovno poravnavati." Prej so obdelovance ponavadi ročno skobljali z debelinko in poravnalko - zdaj se namesto tega običajno uporablja štiristranka Cube.

Bi vam prišlo prav malo pomoči?

Še tako nemogoč izziv z dobro ekipo postane lažji. Krožna žaga FlexiRip in skobeljni stroj Cube Plus sta superjunaka, ki opravita velik del nalog, ki jih sedaj opravljate na roke. Bi ju preizkusili? Vabljeni v naš razstavni salon v Šenčurju, kjer sta pripravljena na vaš izziv. Mi stavimo, da mu bosta kos.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig FlexiRip Jrionline
Weinig FlexiRip Jrionline

Univerzalna krožna žaga za univerzalno rešitev razreza primerna tako za v majhne, srednje velike ali velike obrate.

Povezane novice

Kako je z Weinig Cube zadovoljen mizar

Kako je z Weinig Cube zadovoljen mizar

Skobeljni stroj Weinig Cube z mobilnim vretenom

Skobeljni stroj Weinig Cube z mobilnim vretenom

Nazaj na seznam