Simpozij o 1D in 3D oplaščanju obdelovancev s folijami

Oplaščanje s termoplastičnimi folijami zajema vse večji delež pohištvene industrije, predvsem na področju kopalniškega in kuhinjskega pohištva.

Simpozij o 1D in 3D oplaščanju obdelovancev s folijami

Oplaščanje s termoplastičnimi folijami zajema vse večji delež pohištvene industrije, predvsem na področju kopalniškega in kuhinjskega pohištva. Sodobni trendi pogosto narekujejo žive barve v visokem sijaju in samo proizvajalci vedo kako težaven je postopek tovrstne proizvodnje. Na končni uspeh odločilno vpliva izbira MDF-a, folije, lepila in strojne opreme, ter precizno določeni in upoštevani parametri pri samem postopku. Poleg tega sodobno tržišče narekuje proizvodnjo pohištva po meri kupca, kar seveda zahteva največjo mero fleksibilnosti.


Prav zaradi kompleksnosti in zahtevnosti oplaščanja obdelovancev s termoplastičnimi folijami, se je podjetje Bürkle, kot eden izmed vodilnih proizvajalcev strojne tehnologije za površinsko obdelavo lesa, odločilo organizirati simpozij na to temo. Cilj simpozija je bil pokazati prav kompleksnost tovrstne obdelave in opozoriti na vse pomembne korake za doseganje pozitivnih rezultatov. V ta namen so k sodelovanju privabili tudi proizvajalce lepil in folij, sami pa so nam v teoriji in praksi predstavili svojo tehnologijo. Simpozij so v režiji podjetja Intercet (zastopnika Bürkle za Slovenijo, Hrvaško, BiH in Srbijo) obiskali predstavniki 12 slovenskih in hrvaških podjetij.


Predvsem zaradi razlik v postopku in potrebnih materialih so bila predavanja in predstavitve razdeljeni na oblaganje 1D obdelovancev s folijami s pomočjo PUR lepila po hladnem postopku in na 3D oplaščanje obdelovancev s termoplastičnimi folijami. Predstavnik proizvajalca folij je zbranim "orisal" trende na teh področjih, proizvajalci lepil pa podrobnosti in razlike pri izbiri lepil za oba postopka. Organizatorji so se seveda osredotočili predvsem na strojno tehnologijo in postopke (na področju 3D oplaščanja predvsem na Bürkle tehnologijo brez uporabe membrane, ki je najprimernejša za doseganje visokega sijaja) in povedano tudi pokazali na linijah v svojem novem Inovacijskem centru. Kot običajno so prav predstavitve strojev požele največ zanimanja in sprožile številne diskusije o rešitvah konkretnih problemov v proizvodnih obratih obiskovalcev.


Galerija

Nazaj na seznam