Srečanje okenske branže 5. in 6.11.2009 pri Weinigu: visoka dinamika v proizvodnji oken

Več kot 200 strokovnjakov iz 15 držav Srednje in Vzhodne Evrope je izkoristilo priložnost, da na srečanju strokovnjakov za proizvodnjo oken v Tauberbischofsheimu dobijo informacije o najnovejšem stanju tehnologije za proizvodnjo oken.

Srečanje okenske branže 5. in 6.11.2009 pri Weinigu: visoka dinamika v proizvodnji oken

Več kot 200 strokovnjakov iz 15 držav Srednje in Vzhodne Evrope je izkoristilo priložnost, da na srečanju strokovnjakov za proizvodnjo oken v Tauberbischofsheimu dobijo informacije o najnovejšem stanju tehnologije za proizvodnjo oken.


Širok spekter inovativnih rešitev vodilnega svetovnega proizvajalca tehnologije za obdelavo masivnega lesa se je raztezal od štiristranskega profilirnega stroja Powermat 500 do druge generacije CNC centra za izdelavo oken Conturex. Obiskovalci so si v proizvodnji lahko ogledali linije, ki so bile ravno v izdelavi za različne kupce, na njih pa je bilo mogoče tudi predstaviti kompleksna področja uporabe posameznih linij. Na simpoziju so ravno tako sodelovala številna partnerska podjetja, ki so predstavila kompletno ponudbo perifernih proizvodov, ki pridejo v poštev pri izdelavi oken.

Novost - RFID tehnika

Vrhunec prireditve je bila prav gotovo prva predstavitev RFID tehnike v proizvodnji oken. S pomočjo podatkovnih čipov, ki se nahajajo na ultra tankih etiketah, in računalniško podprtega kontrolnega sistema, je možna brezkompromisna organizacija in sledljivost oken vzdolž celotnega procesa ustvarjanja dodane vrednosti. Transpoderji se uporabljajo v proizvodnji, pri dobavi, kot tudi kasneje pri menedžmentu celotnih stavb. Vsi proizvodni procesi se torej upravljajo in nadzirajo brez papirnega vodenja in popisa. Smisel je v usklajevanju visoke stopnje avtomatizacije strojev in proizvodnega okolja. Etikete morajo brez poškodb prenesti vlago, premaze z barvo, umazanijo, prah, temperaturo in pritisk – kar je velik izziv. V tem težkem okolju brezžični čipi brez vizualnega kontakta zanesljivo oddajo svoje shranjene identifikacijske številke. V vsakem trenutku se lahko odpokliče podatke o mestu, času in stanju vseh proizvodnih delov in se tako spremlja kompleten napredek v proizvodnji. Problem z manjkajočimi elementi tako postane preteklost, v prihodnosti pa se bo lahko v delčku sekunde prebralo, identificiralo in ocenilo celo cele palete z okni in deli oken. RFID – tehnika z neverjetnim potencialom.


Odložiti ne pomeni izginiti. Po tem, ko se je termin za označevanje oken v skladu s CE-smernicami preložil za eno leto, se novi rok – 1. februar 2010 – nezaustavljivo bliža. To je namreč zadnji rok za označevanje oken in vhodnih vrat.


Veliko proizvajalcev oken in vrat je tako postavljeno pred velik izziv, poudarja v svojem zanimivem predavanju Thomas Aschenbrenner, predstavnik podjetja VBH, kjer je zadolžen za uvajanje CE-smernic.


Iz tega razloga se je podjetje VBH odločilo najti in ponuditi rešitev za okensko branžo. Skupaj z renomiranim inštitutom za okensko tehniko, ift Rosenheim, so razvili rešitev za vse proizvajalce oken in vrat, za kar so v inštitutu naredili mnogo raziskav. Preko edinstvene internetne konfiguracijske rešitve imajo proizvajalci oken in vrat sedaj dostop do več kot milijon možnih konstrukcij in kombinacij okovja, tesnil, odkapnikov in profilnih geometrij. Tako ima vsak proizvajalec možnost najti svoje dosedanje okenske in vratne konstrukcije, trdi predstavnik podjetja VBH, zadolžen za CE-smernice.


Kaj lahko Weinig (klik) ponudi na področju okenske tehnike, so lahko udeleženci simpozija videli pri obhodu proizvodnje. Posebej močen vtis je pustil Conturex, profilirni center druge generacije. S svojo skoraj neomejeno fleksibilnostjo ponuja izvrsten odgovor na hitro rastoče zahteve politike varčevanja z energijo in posledično vedno krajše življenjske dobe okenskih sistemov. Odvisno od stopnje razširitve ima namreč na razpolago od 24 do 390 mest za orodje. Zahvaljujoč novi tehniki vreten in agregatov pa se lahko v enem prehodu kompletno obdela neomejeno število okenskih profilov, in to brez menjave orodja. Če se pojavi nov, še neuporabljen okenski profil, je potrebno le dokupiti novo orodje in profil vnesti v software. Zaradi uredb o varčevanju z energijo, ki prihajajo v vse krajših ciklusih - in to ne samo v Nemčiji, temveč po celi Evropi – je okenski svet v neprestanem gibanju.


Oskar Höfling, vodja prodaje za vzhodno in srednjo Evropo pri Weinigu: "V teh okoliščinah si niti en proizvajalec oken ne more več privoščiti togega sistema proizvodnje. Kar potrebuje, je fleksibilnost stroja Conturex."


Galerija

Povezane novice

Zgodba o uspehu

Zgodba o uspehu

Weinig okenski center Conturex: vgrajena varnost v prihodnosti

Weinig okenski center Conturex: vgrajena varnost v prihodnosti

Weinig Conturex: inovativna tehnika odpira nova okenska tržišča

Weinig Conturex: inovativna tehnika odpira nova okenska tržišča

Nazaj na seznam