Weinig obdelovalno orodje za skobeljne stroje

Tudi najboljši lesnoobdelovalni stroj deluje le tako precizno, kot je obdelovalno orodje na njem. Weinig kot vodilni proizvajalec strojev za obdelavo lesa na svetu ve, o čem govori. Izkoristite moč znanja in tehnologije ter se odločite za originalno orodje za skobljanje in profiliranje Weinig.


Konvencionalne glave za skobljanje in profiliranje Weinig
Konvencionalne glave za skobljanje in profiliranje Weinig

Pri konvencionalnem vpenjanju se glava s čelne strani z vretensko matico pritrdi na vreteno.

Zamenljive ploščice
Zamenljive ploščice

Zamenljive ploščice za obdelavo različnih materialov (masivni les, iverka, MDF...) za različna orodja ( skobeljne glave, rezkarji za mizarske stroje, robne furnirke, glave za CNC rezkarje, … ).

Zamenljivi ravni noži
Zamenljivi ravni noži

Zamenljivi ravni noži za ravne skobeljne glave s sistemom vpenjanja CentroLock, Tersa, Centrofix, Terminus... Dobavljivi so v različnih materialih (HSS, HPS, Matrix, HM...), odvisno od namene uporabe.

Ravni noži za brušenje
Ravni noži za brušenje

Ravni noži za vpenjanje v ravne skobeljne glave s šablonami. Nože je možno brusiti, dobavljivi pa so v različnih materialih (HSS, HPS, Matrix, HM...) za različne namene uporabe.

Blanketi za profiliranje
Blanketi za profiliranje

Blanketi za profiliranje s hrbtnim ozobljenjem za profilirne skobeljne glave - dobavljivi v različnih dimenzijah in različnih materialih (HSS, HM...).

Hydro glave za skobljanje in profiliranje Weinig
Hydro glave za skobljanje in profiliranje Weinig

Hydro skobeljne glave Weinig skrbijo za odlično kvaliteto površine pri velikih hitrostih pomika v serijski proizvodnji. Ta sistem orodja ne dopušča več nobenega prostora za tolerance v velikosti luknje v glavi.

PowerLock glave za skobljanje in profiliranje Weinig
PowerLock glave za skobljanje in profiliranje Weinig

PowerLock vpenjanje omogoča do 12.000 obratov glav v minuti, kar lahko pomeni podvojitev hitrosti pomika v primerjavi s konvencionalnim vpenjanjem orodja.

Orodja Weinig: konvencionalna, hidro ali PowerLock

Pri razvoju nas vodijo želje in zahteve naših strank. Zagotavljamo pravo skobeljno glavo Weinig za vsako želeno površino in hitrost pomika: kot orodje s klasičnim vpenjanjem, kot klasično orodje s hidro vpenjanjem ali kot sodobno orodje PowerLock. 

Pomemben je samo rezultat

Kakovost površine obdelovanca določajo koncentrična toleranca, število obratov vretena in število nožev v skobeljni glavi (v primeru jointanih orodij). Rezalni krog posameznih nožev mora biti popolnoma enak, da vsi noži tudi režejo. Sistem orodij Weinig za to ponuja tehnično rešitev, natančno do tisočinke milimetra.

1. Orodja s konvencionalnim vpenjanjem

Orodja s konvencionalnim vpenjanjem imajo še vedno izvrtino, s katero se nataknejo na vreteno in na sprednjem koncu pritrdijo z matico. To omejuje kakovost površine in hitrost podajanja. 

Razlog: Za pritrditev skobeljne glave je potrebna toleranca prileganja do 0,05 mm, kar povzroči rahlo »opletanje« vretena. Rezultat je, da režejo sicer vsa rezila v skobeljni glavi, a samo rezilo, ki najbolj gleda ven iz krožnice vrtenja, določa končno površino skobljanja. 

2. Orodja s hidro vpenjanjem

Zahvaljujoč centričnemu vpenjanju hidravličnega orodja je v rezalnem krogu posameznih nožev odstopanje le 0,005 mm. Vendar tudi ta minimalna toleranca pomeni, da je za kakovost površine obdelovanca odgovorno samo eno rezilo.

Hidro orodja niso vpeta mehansko, temveč hidravlično. Kanali in komore v skobeljni glavi so napolnjene z mastjo. Tlak v kanalih se poveča na 300 barov z visokotlačno mazalko. Zaradi tega se stene mazalnih komor razširijo in rezalna glava je vpeta popolnoma brez zračnosti in centrično. Na vretenu stroja za brušenje orodij kot tudi v stroju. Po sprostitvi pritiska se napetost sprosti in orodje je mogoče enostavno odstraniti z vretena.

Zahvaljujoč hidro vpetju se lahko koncentričnost, dosežena na brusilnem stroju, v celoti prenese na štiristranko. Tudi pri tem orodju ni tolerance prileganja po vpenjanju.

3. Orodja s PowerLock vpenjanjem

Zaradi centričnega vpenjanja PowerLocka je odstopanje v rezalnem krogu posameznih nožev le 0,003 mm. Vendar tudi ta minimalna toleranca pomeni, da je za kakovost površine skobljanja odgovoren en sam nož.

PowerLock orodje omogoča hitrosti do 12.000 obratov na minuto, kar pomeni dvakrat večjo hitrost podajanja v primerjavi s konvencionalnimi stroji s 6.000 obrati na minuto. Orodja je mogoče zamenjati v nekaj sekundah. S PowerLockom lahko podvojite zmogljivost obdelanih tekočih metrov na dan, bistveno zmanjšate stroške na enoto in skrajšate dobavne roke - z odlično kakovostjo površine.

PowerLock orodja niso vpeta konvencionalno, temveč s PowerLock nosilcem brez zračnosti, centrično in z največjo močjo – v skobeljnem stroju in v stroju za brušenje orodij. Vpetje se sprosti s pritiskom na gumb in orodje lahko hitro in enostavno odstranite iz stroja. Zahvaljujoč vpetju PowerLock se lahko koncentričnost, dosežena na brusilnem stroju, v celoti prenese na skobeljni stroj. Ni tolerance prileganja in zato ni opletanja orodja!

3t vlečna sila naredi Powerlock nosiec orodja in orodje v eno enoto. Rezultat: sistem PowerLock je več kot dvakrat bolj tog kot sistem s hidro vpenjanjem. Ta togost in hitrosti do 12.000 vrtljajev/min zagotavljajo popolne površine pri visokih podajalnih hitrostih.

Visoke hitrosti pomika

Da bi zagotovili, da imajo vsa rezila oz. noži v orodju popolnoma enak rezalni krog in se tako vsi enakomerno uporabljajo, je treba orodje v skobeljnem stroju jointati oz. brusiti med delovanjem. Medtem, ko se orodje vrti z delovno hitrostjo, se rezila nabrusijo/jointajo z brusilnim kamnom. Ta postopek odstrani vse druge tolerance v rezalnem krogu orodja in omogoča visoko kakovost obdelave tudi pri visokih hitrostih pomika (npr. 60, 100, 200, 500 m/min). 


Ravni jointer z avtomatskim primikom brusnega kamna.


Profilni jointer z avtomatskim primikom brusnega kamna.