Skobeljni stroji Weinig

Skobeljni stroj predstavlja eno ključnih investicij v skorajda vsaki srednje veliki ali večji mizarski delavnici. Ker združuje funkcionalnosti več naprav in omogoča delno avtomatizacijo obdelave, namreč bistveno pospeši proizvodni postopek, s tem pa omogoča dolgoročne prihranke, razbremeni delovno silo ter zagotavlja varnejše delovno okolje.

Skobeljni stroj: ključ do optimizacije proizvodnje

Se tudi vaše podjetje sooča z naglo rastjo proizvodnje? Če je optimizacija delovnega procesa vaš naslednji cilj, je kakovosten, zanesljiv in napreden skobeljni stroj za vas bistvenega pomena. In ker se pri Intercetu tega zavedamo, vam nudimo tako vodilno tehnologijo kot tudi vrhunsko strokovno ter servisno podporo.

Stroji Weinig so korak pred konkurenco

Nemško podjetje Weinig spada med vodilne proizvajalce strojev za obdelavo lesa, v več kot 100 letih delovanja pa se je s svojimi izdelki uveljavilo po vsem svetu. Po zaslugi vrhunskega znanja, ki temelji na bogati tradiciji, najnaprednejših tehnologijah in pregovorno vrhunski germanski kakovosti, so pri Weinigu vedno korak ali dva pred najbližjimi konkurenti. Tehnologije, ki jih predstavijo, namreč krojijo prihodnost celotne branže. Z gotovostjo lahko trdimo, da v našem prostoru ni boljše ponudbe od Weinigove, zadovoljstvo kupcev pa potrjuje tudi krepko več kot 150.000 prodanih naprav

Weinigov širok asortiman obsega celotno paleto strojev za obdelavo lesa, ki sega od strojev za skobljanje, večlistnih krožnih žag, optimirnih čelilinikov, pa vse do strojev za dolžinsko spajanje ali izdelavo oken. V tej ponudbi imajo skobeljni stroji, ki jih zaznamujejo pionirske rešitve in nepremagljiva natančnost, prav posebno mesto. 

Skobeljni stroj Powermat 1500 omogoča popolno prilagoditev zahtevam kupcev.

Štiristranski skobeljni stroj Weinig uvaja novo dimenzijo skobljanja

Štiristranski stroj za skobljanje Weinig nam omogoča, da elemente iz masivnega lesa, MDF-a ali drugih podobnih materialov v enem samem prehodu poskobljamo in sprofiliramo, v primeru posebne izvedbe pa tudi razrežemo. Tako nadomesti več klasičnih strojev, kot sta denimo poravnalka in debelinka, s tem pa pripomore k optimizaciji proizvodnje oziroma predvsem k: 

 • višji hitrosti obdelave (obdelava s štiristranskim skobeljnikom je 10-15x hitrejša kot s poravnalko in debelinko), 
 • manjši količini odpada zaradi absolutne točnosti obdelave in hitre nastavitve na nov profil (s krmilnimi podpornimi sistemi Weinig je prva letev, ki pride iz stroja prava) in 
 • optimalnejši razporeditvi delovne sile, ki se lahko osredotoči na druge temeljne naloge.

Weinig se na področju izdelave štiristranskih skobeljnih strojev uvršča v sam svetovni vrh, kar dokazuje preko 60.000 proizvedenih strojev, ki obratujejo v delavnicah širom sveta. Izjemno široka paleta strojev vseh vrst in namembnosti omogoča, da prav vsak obrtnik najde popolno napravo glede na tip proizvodnje in velikost obrata. 

Toda ne glede na to, ali gre za manjši vstopni model, namenjen malim obrtnikom, ali visokozmogljive linije za največjo kapaciteto obdelave v industrijskih proizvodnjah, vsak skobeljnik Weinig zagotavlja: 

 • prvovrstno kakovost obdelave, 
 • najkrajši možni čas nastavljanja naprave, 
 • maksimalno učinkovitost skobljanja, 
 • popoln nadzor nad proizvodnjo in 
 • številne možnosti prilagoditev s pomočjo širokega nabora dodatne opreme. 

Skobeljni stroji Weinig zagotavljajo prvovrstno kakovost obdelave

Številni nameni uporabe!

Stroj za skobljanje lahko uporabljate na več načinov, in sicer za: 

 • ravno skobljanje (izdelava masivnih plošč, pohištva, okenskih lepljencev …) 
 • vzdolžno profiliranje z vseh 4 strani (izdelava profilnih letvic, parketa in drugih podnih oblog, stropnih oblog, oken …)
 • razžagovanje (izdelovanje lamel za različne namene – zgornji sloj večslojnega parketa, večslojnih plošč, sredica za smuči, snowboarde ipd). 

Kakšne izvedbe so na voljo?

Stroje v Weinigovi ponudbi je mogoče prilagoditi specifičnim zahtevam naročnika. Večino splošnih potreb sicer pokrije že skobeljni stroj s petimi obdelovalnimi vreteni. Za izdelovanje kompleksnejših profilov ali večjo fleksibilnost proizvodnega procesa pa je stroj seveda moč nadgraditi tudi z dodatnimi vreteni, pa tudi z vreteni za specialno uporabo (npr. univerzalno ali mobilno vreteno, agregat za posnemanje robov), žagami za vertikalno ali horizontalno razžagovanje ipd. Kakšen skobeljni stroj je optimalen za vas, si lahko preberete tudi v našem blog prispevku na to temo

Hitri sistem vpenjanja vreten dodatno olajša delo

Način vpenjanja vreten v skobeljni stroj pomembno vpliva na hitrost menjave orodja, s tem pa na učinkovitost proizvodnje in izkoristek naprave. V osnovi poznamo dva sistema, in sicer:

 • klasični sistem vpenjanja (konvencionalne obdelovalne glave imajo izvrtine, ki se nataknejo na vreteno in zategnejo s pomočjo distančnih obročev ter matice) in
 • moderni sistem vpenjanja (zategovanje in odpustitev orodja samo s pritiskom na gumb). 

Weinigova rešitev za hitro vpenjanje orodja se imenuje PowerLock, zagotavlja pa popolno natančnost in trdnost namestitve, s tem pa vrhunsko fleksibilnost, najvišjo raven učinkovitosti ter popolno kakovost končnega produkta. Skobeljni stroj in orodje namreč v trenutku postaneta eno, zaradi manjšega premera pa se lahko tudi poveča število obratov in s tem izboljša kakovost površine (oz. poveča hitrost obdelavi, ob ohranitvi iste kakovosti obdelave). 

Moderni sistem vpenjanja orodja za skobljanje PowerLock skrbi za bliskovito menjavo.

Krmilni sistemi

Hitrost nastavitve novega profila je odvisna od podpornih sistemov, s katerimi je opremljen posamezen skobeljni stroj. Weinig za svoje štiristranske skobeljne stroje ponuja več različnih rešitev, katerih izbira je odvisna od vrste izbrane naprave ter zahtevnosti kupca: 

 • Sistem DigiSet: najenostavnejši sistem, ki vključuje krmiljenje levega in zgornjega vretena 
 • Sistem MemoryPlus: dodatno omogoča možnost shranjevanja vrednosti vseh vreten in orodij; shranjevanje do 500 različnih profilov 
 • Sistem PowerComPlus: možnost shranjevanja vseh vrednosti vreten in orodij, možnost povezave s pisarno; vodenje statistike izdelanih kosov, časa delovanja stroja, opozarjanje na servisne intervale stroja… 

Weinig - primeren za vsak lesnoobdelovalni obrat

Weinigova ponudba obsega stroje za najraznovrstnejšo paleto potreb. 

 • Serija Cube Plus: razred skobeljnih strojev, ki omogočajo štiristransko ravno skobljanje in so enostavni za uporabo (hitro nastavljanje, laserska kontrola obdelovancev na vhodu).
 • Serija Profimat: predstavlja zlati standard za tradicionalne rešitve in področja uporabe, omogoča ravno skobljanje in profiliranje, vstopni model s klasičnim vpenjanjem vreten. 
 • Serija Powermat: Napredni skobeljni stroji, ki omogočajo ravno skobljanje, profiliranje, razžagovanje; zmogljivi modeli, ki jih brez težav prilagodimo raznovrstnim kupcem in različnim področjem uporabe; možnost vpenjanja PowerLock s hitro menjavo orodja, povezovanja s pisarno in ostalimi stroji.  Paradnega konja v tej seriji predstavlja model Powermat 1500.

Obdelovalno orodje

Za doseganje največje kakovosti izhodnih produktov je pomembno tudi obdelovalno orodje. Poleg tehnološko dovršenih strojev ter izjemne servisne podpore poskrbimo tudi za celotno periferijo - od orodja za ravno skobljanje ali profiliranje pa do stroja za izdelavo in brušenje skobeljnih nožev Rondamat ter naprave za optično merjenje orodja OptiControl

Ogled skobeljnih strojev je pred nakupom možen v našem razstavnem prostoru.


Weinig Cube Plus
Weinig Cube Plus

Skobeljni stroj za ravno štiristransko skobljanje z avtomatsko motorno nastavitvijo širine in debeline skobljanja. Za manjša in srednje velika podjetja, odličen nadomestek poravnalke in debelinke.

Weinig Profimat 30
Weinig Profimat 30

Skobeljni stroj za manjše obrate. Vendar z veliko lastnostmi večjih sorodnikov v področju skobljanja in profiliranja. Hitre nastavitve stroja in odlična površina skobljanja. 

Weinig Powermat 700
Weinig Powermat 700

Vstopni model novejše generacije strojev za skobljanje in profiliranje s PowerLock vpenjanjem orodij in najhitrejšimi nastavitvami stroja za potrebno obdelavo.

Weinig Profimat 50
Weinig Profimat 50

Vstopni model Weinig skobeljnih strojev za srednje velike obrate, s klasičnim vpenjanjem obdelovalnega orodja. Kot vsi ostali, izdelan v Nemčiji. Ugodno razmerje med zmogljivostjo in ceno.

Weinig Powermat 1500
Weinig Powermat 1500

Štiristranski skobeljni stroj nove generacije, ki z modularnim načinom gradnje omogoča maksimalno prilagoditev na zahteve kupca.  Pri tem poskrbi za optimalno učinkovitost skobljanja in profiliranja in vaš popoln nadzor nad proizvodnjo.

Weinig Powermat 2400
Weinig Powermat 2400

Štiristranski skobeljni stroj za industrijsko proizvodnjo z visokimi kapacitetami

Weinig Powermat 2400 SP
Weinig Powermat 2400 SP

Stroj za tankorezno horizontalno razžagovanje.

Najkrajša dolžina elementov za skobljanje je odvisna od izvedbe in opreme skobeljnega stroja. Za obdelavo kratkih kosov je priporočljiva utorjena delovna miza, možna pa je obdelava od cca. 150 mm dolžine naprej. Pri tako kratkih kosih je vsekakor smiselno zagotoviti avtomatsko dodajanje, saj ročno dodajanje ni več smotrno.

Najvišja možna hitrost skobljanja na štiristranskem stroju običajno ni omejujoč faktor, temveč je to kakovost obdelane površine, ki jo želimo doseči. Višja hitrost namreč podaljšuje skobeljni val, ki se s tem bolj vidi na površini. Pri klasičnem sistemu vpenjanja glav in 6.000 obratih vreten na minuto je tako hitrost skobljanja običajno okoli 15 m/min pri izdelkih za zunanjo uporabo (konstrukcijski les, tramovi ipd. - sprejemljiv skobeljni valj dolžine 2,5 – 3 mm) oz. 9 m/min pri izdelkih za notranjo uporabo (pohištvo, podne obloge – skobeljni valj okoli 1,5mm). Sami naprava pa seveda omogočajo večje hitrosti pomikov.

Moč motorja je odvisna od količine odvzema materiala (odvisna od širine obdelave in globine profiliranja), hitrosti pomika, materiala (trd/mehek les), števila nožev v skobeljnih glavah in števila obratov. Pri uporabi do hitrosti skobljanja 40 m/min, so moči motorjev pri večini modelov skobeljnih strojev med 5,5 in 11 kW.

V primeru, da skobeljni stroj uporabljate za veliko različnih profilov, je hitra menjava orodja skupaj z ustreznimi krmilnimi sistemi nepogrešljiva. Pri menjavi orodja za različne profile npr. 5x na dan, s PowerLock orodjem in Memory ali PowerCom Plus krmilnikom prihranite cca. 2,5 uri.

Druga prednost je, da se orodja PowerLock lahko vrtijo z do 12.000 obrati na minuto, kar v primerjavi s klasičnim orodjem (6.000 obratov) omogoča dvojno hitrost obdelave pri isti kakovosti površine.

Univerzalno vreteno je uporabno pri izdelavi specifičnih profilov, kot so npr. T-utori, poševni utori ipd. Poveča tudi fleksibilnost stroja, saj omogoča profiliranje iz vseh strani.

PowerCom Plus krmilnik omogoča slikovni prikaz profilov in orodij, prenos delovnih nalogov na stroj online, prikaz servisnih intervalov (s slikovnim prikazom mesta posega), nadzor izkoriščenosti skobeljnega stroja, nadzor nad izdelano količino posamičnih profilov, upravljanje z brušenjem orodja, nadzor nad storilnostjo posamičnih delavcev itd. Prav tako je mogoče tak stroj povezati s strojem za brušenje orodja (Rondamat) in optičnim merjenjem dimenzij slednjega (OptiControl)


Področje uporabe skobeljnih strojev

Skobeljni stroj lahko v enem prehodu poravna, naredi utor, poskoblja element na določeno širino in debelino ter po potrebi tudi naredi profil na vseh štirih straneh. Štiristranski skobeljni stroj tako nadomesti ročni skobeljnik ter debelinko in poravnalko. Delo na štiristranskem skobeljnem stroju je za delavca bistveno varnejše in vsaj 10-15 krat hitrejše kot pri tradicionalnih strojih za obdelavo lesa.

Stroji za skobljanje Weinig se uporabljajo pri proizvodnji masivnih plošč, različnih vrst parketa, proizvodnji oken in vrat, proizvodnji lepljenih tramov in konstrukcijskega lesa, pri izdelavi lesenih hiš in oblog, proizvodnji profilnih letvic in drugo.

V posebnih izvedbah se uporabljajo tudi npr. pri proizvodnji sodov, moznikov, svinčnikov, skobljanih palet itd. Na štiristranskih skobeljnih strojih Weinig je možno strukturirati površino s hitrostjo pomika do 100 m/min.


skobeljni stroji Weinig - raznolikost možnih profilov

Vaš partner pri izbiri, učinkoviti uporabi in vzdrževanju najboljših strojev za obdelavo lesa 

Intercet kot Weinigov predstavnik za Slovenijo skrbi za obsežno paleto strojev za obdelavo lesa. Ponujamo svetovanje, celovito servisno podporo z originalnimi nadomestnimi deli in podporo pri zagonu strojev v proizvodnji. Tako z nakupom pri nas ne dobite le vrhunskega stroja, ki vam bo leta služil donosno in olajšal vašo proizvodnjo, ampak tudi zanesljivega partnerja za stalno podporo.

Pred nakupom lahko preizkusite naše stroje v prodajno-razstavnem prostoru, ki se nahaja na sedežu našega podjetja v Šenčurju pri Kranju. Na ogled so najnovejši stroji za skobljanje in profiliranje ter drugi stroji za obdelavo lesa. Spremljajte naše novice, da boste na tekočem z dogodki, na katerih lahko še bolje spoznate naše stroje.