Večlistne krožne žage

Večlistna krožna žaga je postala izjemno pomemben igralec vsakega obrata, saj pripomore k optimizaciji razreza lesa ter občutnemu znižanju stroškov, prihranku časa ter hitro prispeva k večji učinkovitosti proizvodnje in višjim izkoristkom lesa. Kakovosten les postaja vse dražji, zato bosta tudi na področju razreza ključni digitalizacija in optimizacija virov. Širinski razrez zato lahko z uporabo tehnoloških inovacij predstavlja enega od ključnih procesov predelave masivnega lesa.


Weinig UniRip 310
Weinig UniRip 310

Večlistna žaga Weinig UniRip 310 je vstopni model strojev za širinski razrez in idealen za manjše obrtnike.

Weinig VarioRip 310
Weinig VarioRip 310

Večlistna krožna žaga VarioRip 310 predstavlja vstop na področje optimiranja širinskega razreza.

Weinig ProfiRip 340
Weinig ProfiRip 340

Weinig ProfiRip 340 – večlistna krožna žaga z do 3 pomičnimi žaginimi listi za optimalen razrez lesa

Weinig ProfiRip 450
Weinig ProfiRip 450

Weinig ProfiRip 450 – profesionalna visokozmogljiva večlistna krožna žaga z do 4 pomičnimi žaginimi listi za optimalen razrez lesa. Robustna konstrukcija in dolga življenjska doba.

Weinig ProfiRip 610
Weinig ProfiRip 610

Weinig ProfiRip 610 – večlistna krožna žaga z do 6 pomičnimi žaginimi listi za optimalen razrez lesa

Weinig ProfiRip KRD 310
Weinig ProfiRip KRD 310

Weinig ProfiRip KRD 310 – dvoosovinska večlistna krožna žaga za optimalen razrez lesa

Uporaba spikesov je koristna vedno, saj znižuje možnost povratnih udarcev pri razžagovanju. Vsekakor pa priporočamo uporabo takrat, ko želimo doseči visoko točnost rezanja (v rangu 0,1 mm), kar je značilno v primerih, ko lepimo obdelovance takoj po razrezu.

Način razreza s pomočjo večlistne žage vedno zavisi od geometrije vhodnega materiala. V večini primerov nam razrez najprej vzdolžno in potem prečno omogoča vsaj 5 % boljši izkoristek. Najprej prečni in nato vzdolžni razrez je smiseln le pri razrezu izredno krivih desk (tudi v tem primeru priporočamo predčeljenje krive deske in nato vzdolžni razrez ter na koncu prečni)

Uporaba pomičnih žaginih listov ne prinaša velike dodane vrednosti le pri razrezu izključno fiksnih širin, kot npr. pri izdelavi palet. V tem primeru predlagamo uporabo Quickfix sistema za hitro nastavljanje fiksnih listov žage. V vseh ostalih primerih, kjer je potrebno optimiranje širinskega razreza, robljenje, razrez različnih kvalitet lesa ipd., pa so pomični listi (skupaj z ustreznim krmilnim sistemom) nepogrešljiv dodatek za večlistne žage.

V povprečju se pri uporabi žage z le enim pomičnim listom izkoristek pri razrezu lesa poveča za 8 %, pri uporabi dveh pomičnih listov pa kar za 11 %. Vsak nadaljnji pomični žagin list pa seveda prinese še dodatne izboljšave pri izkoristku lesa oz. učinkovitosti delovanja.

V teoriji je število žaginih listov, ki jih lahko nataknemo na žagalno os, neomejeno. V praksi pa je zmožnost razreza odvisna od moči motorja, kjer ima bistven vpliv na število uporabljenih žaginih listov hitrost razreza (pomik verige), debelina deske za razrez in vrsta lesa (trd les, mehek les). Npr. za razrez 25 mm debele bukove deske s 6 žaginimi listi potrebujemo 30 kW motor za razrez pri hitrosti pomika 20 m/min. Pri tem je zelo uporabna opcija SpeedControl - ta ob preobremenitvi motorja za žagalno os zmanjša hitrost pomika na prednastavljeno vrednost.Večlistna krožna žaga: masivno pa vendar produktivno

V procesu predelave masivnega lesa - pa naj gre za samo krojenje oz. decimiranje pri proizvodnji elementov, proizvodnjo profilnih letev, proizvodnjo masivnih plošč ali za optimizacijo razreza - so Weinigove žage za razrez lesa sinonim za najvišjo kakovost, učinkovitost ter minimalni odpad pri optimalnem izkoristku surovine. Zahteve strank po izdelkih iz masivnega lesa so v porastu, saj je vse več tistih, ki znajo ceniti to žlahtno surovino. Pri Intercetu že vrsto let sodelujemo z nemško skupino Weinig in smo se specializirali za razvoj krožnih žag in ostalih rešitev za obdelavo masivnega lesa, optimalne tehnološke rešitve prikrojene po meri naročnika ter ažurno servisno podporo.

Večlistne žage, ki so korak pred konkurenco 

Večlistna krožna žaga se je uveljavila kot najučinkovitejši stroj za širinski razrez. Omogoča razrez deske v enem prehodu in tako dviguje učinkovitost in ekonomiko procesa v primerjavi z razrezom na klasičnih enolistnih žagah. Rešitve Weinigovih sistemov krožnih žag vas bodo postavile korak pred konkurenco, zagotavljajo fleksibilnost, visoko učinkovitost in so individualno prilagojeni vašim zahtevam. Vse žage s krmilnikom so že pripravljene na industrijo 4.0, omogočajo oddaljeno povezavo in monitoring proizvodnje. Poleg tega jih odlikujejo preprosto in udobno upravljanje, kratek čas nastavitve in menjave žaginih listov ter visoka rentabilnost. Idealen stroj torej za vse obrate – od proizvajalcev pohištva in masivnih lesenih plošč, pa vse do samih žagarskih obratov in decimirnic.

Nekatere od različne možnosti izvedb fiksnih in pomičnih žaginih listov

Širinski razrez nove generacije 

Kot vsak korak v procesu predelave masivnega lesa je tudi vzdolžni razrez v trendu optimizacije in avtomatizacije. Največja prednost optimizacije razreza z večlistno krožno žago pa je, da zagotovi večji izkoristek materiala ob hkratnem prihranku časa, kar daje konkurenčno prednost in je še posebej pomembno pri hitro rastočih cenah in pomanjkanju zalog kakovostnega lesa na trgu. Naj gre za samo robljenje ali razrez na fiksne ali variabilne širine. Sistemske rešitve Weinig ponujajo stroje za širinski razrez lesa vseh zmogljivostnih razredov. Krožne žage, usmerjene v enostavno uporabniško izkušnjo, visoko zmogljivost razreza in optimalni izkoristek lesa so opremljene z inteligentnimi rešitvami, programsko opremo za optimiranje razreza in različnimi vrstami mehaniziranja.

Žage za vzdolžni razrez desk po meri naročnika 

Rešitve za manjše obrate ali visokozmogljivi modeli za najvišje zahteve po storilnosti in izkoristku. Vsaka večlistna krožna žaga iz našega proizvodnega programa ima transportno verigo iz sivega gusa in je vodena s prizmatičnimi vodili. To nam zagotavlja popolnoma ravno vodenje deske skozi stroj. Seveda pa so tu zraven še pametne rešitve podjetja Weinig, kot so spikesi za stabilizacijo deske med razrezom, Quickfix sistem za hitro spremembo širine rezanja pri fiksnih listih (brez distančnih obročev!), SafetyPlus zaščita iz kevlarja, ki zaposlene ščiti proti povratnim udarcem in zagotavlja popolno varnost. . Tu je še RipAssist Pro, ki zagotavlja večjo produktivnost tako, da po izmeri širine deske avtomatsko pozicionira žagine liste na širine iz krojne liste, ki omogočajo maksimalni izkoristek razreza. V nasprotju s splošnim prepričanjem namreč hitrost razreza desk ni toliko odvisna od hitrosti pomika skozi stroj kot od hitrosti pozicioniranja deske na vhodu in hitrosti prestavitve žaginih listov.

Program za optimiranje širinskega razreza Timbermax

Večlistne krožne žage za vse tipe obratov 

  • Žage serije UniRip: sistem za širinski razrez desk s fiksnimi žaginimi listi

Večlistna žaga s fiksnimi žaginimi listi nam omogoča učinkovit razrez predvsem lesa, pri katerih optimizacija ni tako ključnega pomena. Žaga v enem prehodu odreže več letvic naenkrat, pri tem pa je vlek skozi stroj zelo zanesljiv in brez zastojev. Sistem vključuje patentiran Weinigov sistem Quickfix za hitro premestitev fiksnih žaginih listov brez dodatnega orodja.

  • Žage serije VarioRipsistem za optimiranje širinskega razreza desk s pomičnimi žaginimi listi

Napredna sistemska rešitev, ki odgovarja na izzive obratov, kjer je optimizacija širinskega razreza ključnega pomena. Serija krožnih žag VarioRip ima namreč možnost namestitve do dveh pomičnih žagnih listov, kar odločilno vpliva ne samo na višjo produktivnost, ampak tudi na boljši izkoristek surovine – do 11 % (pri enem pomičnem listu pa je ta izboljšava do 8%)! Sistem je pripravljen za industrijo 4.0 - povezljiv s preostalimi stroji in linijami, kot tudi z računalniki v pisarnah.

  • Žage serija ProfiRip: napredna večlistna žaga za optimiranje širinskega razreza

Zmogljivi sistemi, ki se povsem prilagodijo zahtevam kupcev in različnim področjem uporabe. Kar do 6 pomičnih žaginih listov, različni programi za optimizacijo širinskega razreza (optimiranje po širini, optimiranje po kvaliteti, optimiranje po ceni, optimiranje k skupnemu zaključevanju naročila ipd.). Predpripravljeni za industrijo 4.0 - možnost povezovanja s pisarno in ostalimi stroji.

Povezovanje s pisarno, drugimi stroji in oddaljeno s servisnim oddelkom za podporo

Paradni konj predstavlja večlistna žaga ProfiRip 450, ki je namenjena najzahtevnejšim izzivom pri razrezu kakovostnega lesa, saj postavlja optimizacijo in izkoristek na nov nivo. Pod določenimi pogoji lahko lepimo lamele po širini takoj po razrezu. Dodatno pomagajo pri stabilizaciji obdelovanca v stroju še spikesi. V vsak model je že vgrajena patentirana zaščita proti povratnim udarcem SafetyPlus, s katerim je področje žaganja povsem zaprto.

Zakaj Weinig večlistna krožna žaga? 

Najvišja kakovost in razvoj s posluhom za uporabnika sta ključni vodili pri razvoju lesnoobdelovalnih strojev Weinig. Želje in potrebe strank so gonilo najnaprednejšim strojnim rešitvam na trgu. Te omogočajo, da stroje odlikuje visoka učinkovitost, profitabilnost in dolga življenjska doba. Zato ni presenetljivo, da tehnološke rešitve Weiniga vedno znova krojijo smernice v lesnih in drugih panogah. Ko govorimo o Weinigovih večlistnih krožnih žagah, govorimo o popolni fleksibilnosti za želje naročnika in izjemni, skoraj fascinantni optimizaciji lesa, h kateri težijo desetletja razvoja v podjetju. Druga prednost teh žag pa je moto - nič napak! Širine in dolžine, ki jih delavec vpiše v krmilno napravo se vedno do potankosti ujema z dejanskim odrezom. Dober izkoristek lesa je tako prva stopnica rentabilne proizvodnje.

Intercet - partner pri izbiri večlistne krožne žage 

Intercet je dolgoletni Weinigov partner in zastopnik za njihove stroje na področju Slovenije in Hrvaške. Naši tehnično-prodajni svetovalci tesno sodelujejo z Weinigovimi razvijalci, kar nam omogoča, da slišimo specifične potrebe kupcev in zagotovimo zanje najboljše rešitve. Naša lastna servisna ekipa se redno šola in izmenjuje znanje z Weinigovimi strokovnimi ekipami, zato lahko nudimo ažuren, strokoven servis z originalnimi rezervnimi deli in podporo skozi celoten življenjski cikel stroja. Svetovali vam bomo tako pri načrtovanju vaše proizvodnje, nakupu novega stroja, integraciji v proizvodnjo, vam stali ob strani pri zagonu in šolanju zaposlenih za upravljanje ter nato nudili servis in dobavo rezervnih delov.

Preizkusite večlistne krožne žage v živo 

V našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju (Slovenija) lahko preizkusite učinkovitost in zmogljivost naših večlistnih krožnih žag, pri delu z žago pa lahko uporabite tudi svoj les. Prav tako vam bomo z veseljem pokazali, kako se žage povezujejo z ostalimi stroji in druge programske rešitve avtomatizacije, ki rešujejo problem nadzora proizvodnje, storilnosti, razdeljevanja nalog, spremljanja učinkovitosti in preprečevanja zastojev zaradi okvar. Pokličite nas ali nam pišite in nadaljujmo pogovor v živo. Da boste ves čas v stiku z novostmi in razvojem v lesnoobdelovalni panogi, pa se naročite na naše e-novice.