Žage za razrez lesa

Tako v večjih kot manjših lesnopredelovalnih obratih sta razrez lesa in žaganje lesa ter hlodovine zagotovo ena bolj pomembnih faz procesa. Izbira prave žage zato igra ključno vlogo pri optimalnem izkoristku lesa in s tem povezanim večjim dobičkom. To velja predvsem v času, ko se cene kakovostnega lesa dražijo, razpoložljive surovine pa so omejene.

Nemška skupina Weinig je že desetletja sinonim za napredne tehnologije žag tako za splošno uporabo kot za specializirane procese.


Večlistne krožne žage

Večlistne krožne žage

Večlistna krožna žaga je postala izjemno pomemben igralec vsakega obrata, saj pripomore k optimizaciji razreza lesa ter občutnemu znižanju stroškov, prihranku časa ter hitro prispeva k večji učinkovitosti proizvodnje in višjim izkoristkom lesa. Kakovosten les postaja vse dražji, zato bosta tudi na področju razreza ključni digitalizacija in optimizacija virov. Širinski razrez zato lahko z uporabo tehnoloških inovacij predstavlja enega od ključnih procesov predelave masivnega lesa.

Univerzalna krožna žaga

Univerzalna krožna žaga

Povsod, kjer se razrezujejo deske, plohi ali plošče, se je univerzalna krožna žaga za razrez hlodovine izkazala kot učinkovita in fleksibilna rešitev. Posluževanje z le enim delavcem.

Čelilniki

Čelilniki

Razrez na dolžino je eden prvih pomembnih korakov pri predelavi in maksimalnem izkoristku masivnega lesa. Ročno čeljenje je mučno garanje, ki poleg tega predstavlja veliko tveganje nesreče. Oboje je izključeno pri modernih tehnikah dolžinskega razreza z optimirnimi čelilniki Weinig.

Tračne žage

Tračne žage

Tračna žaga je optimalna rešitev za specialna področja uporabe pri razrezu desk ali hlodovine.  Tračne žage omogočajo večje hitrosti razreza z manjšo debelino žaginega traku.

Stroj za izdelavo utorov

Stroj za izdelavo utorov

Stroj za izdelavo utorov Stegherr NF je poseben rezkalni stroj za obdelavo do skupne širine 400 mm. Obdelovanci se lahko razrežejo po dolžini, zgornje in / ali spodnje strani pa se naredijo utori.

Potezne žage

Potezne žage

Potezne žage omogočajo precizen in čist rez - raven ali poševen (pod kotom). Primerne so za razrez lesa, aluminija ali umetnih materialov in se uporabljajo v različnih mizarskih delavnicah, proizvodnji rolet, oken, vrat, garažnih vrat, ipd.

Žage za razrez lesa Weinig - široka uporaba:

  • Večlistne krožne žage za širinski razrez desk zagotavljajo minimalen odpad in maksimalen izkoristek surovine ter s tem višanje dodane vrednosti. Odlikujejo jih vrhunska kakovost in varnost, izjemna natančnost, prilagodljivost in enostavno upravljanje.
  • Avtomatski optimirni čelilniki za dolžinski razrez lesa v primerjavi z ročnim čeljenjem izjemno povečajo produktivnost razreza, hitrost ter natančnost. Prav tako preprečujejo nastanek poškodb.
  • Univerzalna krožna žaga za širinski in dolžinski razrez lesa ima dve poglavitni prednosti: upravlja jo lahko en delavec, žaga pa se prilagaja različnim potrebam za razrez. Namenjena je predvsem manjšim in srednje velikim podjetjem, ki potrebujejo fleksibilno žago za kakršenkoli odrez.
  • Tračne žage s pomikom do 40 m/min zagotavljajo visoko učinkovitost in natančen razrez, tudi poševnih rezov in krivin.

Nemško podjetje Stegherr

je specialist za nišna področja razrezov, kjer so žage specializirane za določen namen:

  • Stroj za izdelavo utorov je nepogrešljiv za področje proizvodnje mobilnih hiš, avtodomov in lesene gradnje.
  • Obdelovalni center za profile zagotavlja narez okenskih in drugih letev iz lesa, aluminija in drugih materialov pod koti med -/+81°.
  • Žage za okvirje so specializirane za področje proizvodnje okvirjev in profilnih letev.
  • Potezne žage so stabilne žage za natančno rezanje rezov, ki jih z drugimi žagami težko izvedemo. Uporabljajo se predvsem za rezanje okvirjev slik, oblikovanje kron in na drugih področjih, kjer potrebujemo precizen (raven ali poševen) rez.