Žaga Worch, Sangerhausen, Nemčija, že nekaj let za svoje kupce vrši razrez lesa listavcev, prav tako pa imajo lastno proizvodnjo za nadaljnjo predelavo.

Žaga Worch, Sangerhausen, Nemčija, že nekaj let za svoje kupce vrši razrez lesa listavcev, prav tako pa imajo lastno proizvodnjo za nadaljnjo predelavo.

Žaga Worch, Sangerhausen, Nemčija, že nekaj let za svoje kupce vrši razrez lesa listavcev, prav tako pa imajo lastno proizvodnjo za nadaljnjo predelavo.

Žaga Worch, Sangerhausen, Nemčija, že nekaj let za svoje kupce vrši razrez lesa listavcev, prav tako pa imajo lastno proizvodnjo za nadaljnjo predelavo. Zaradi vse večjega povpraševanja so v letu 2008 investirali v novo proizvodno linijo.

Že dolgo razrezujemo les tako za lastno proizvodnjo kot za naše kupce, pravita direktor, Edgar Worch, in prokurist podjetja Hans-Werner Lauterbach. Do sedaj smo najprej deske razrezovali prečno in šele nato vzdolžno. »Pri nakupu nove linije smo se odločili zamenjati proizvodne korake«.

Večji izkoristek lesa in večja širina ponudbe

Glavni razlog za to odločitev je bil večji izkoristek lesa z razrezom najprej vzdolžno in nato prečno. Poleg tega se zahteve kupcev neprestano povečujejo, tako da je bil cilj tudi izpolniti nove kvalitetne norme. V prid tej investiciji pa je govorilo tudi povečanje širine ponudbe ter fleksibilnosti proizvodnje. Izbira je padla na Raimannovo večlistno krožno žago (Freiburg, Nemčija) in Dimtrov optimirni čelilnik (Illertissen, Nemčija), oba podjetja iz koncerna Weinig (več o podjetju).

Raimann je žagi Worch dobavil večlistno krožno žago KR 390 M s tremi pomičnimi listi. „Maksimalna prepustna širina žage je 900 mm, širina rezanja pa 390 mm“, pove predstavnik Weiniga Uve Köhler. Večlistna krožna žaga lahko razžaguje deske do višine 140 mm, čeprav pri Worchu trenutno razžagujejo le deske do 50 mm debeline. Za zagotavljanje maksimalne varnosti pri delu za delavca na stroju, je KR 390 M opremljena s patentiranim Raimannovim SafetyPlus sistemom zaščite pred povratnimi udarci.

Večlistna krožna žaga razpolaga tudi z zanesljivim Raimannovim software-om za optimiranje širinskega razreza Timbermax. Delavec s pomočjo laserjev najprej pomeri širino in označi kvalitetne cone na deski, kasneje pa mu laserji pokažejo na površini deske najboljši rezultat razreza. Razrezan material se izza večlistne krožne žage prenese na dolg prečni transporter, ki služi tudi kod zalogovnik do optimirnega čelilnika. Delavci iz prečnega traku ročno poberejo lepe elemente, ki jih ni potrebno dolžinsko razrezati.

Na točno mero

Prečni transporter prenese razrezane letve od večlistne krožne žage k Dimtrovem optimirnem čelilniku OptiCut 200 Elite. Na vhodnem transportnem traku se letve najprej izmerijo. „Pri merjenju širine uporabljamo ultrazvok. Dolžina vhodne letve pa se izmeri na merilni postaji, ki ne dopušča podrsavanja elementov.“, razloži Werner Blum, vodja prodaje v podjetju Dimter. Optimirni čelilnik OptiCut 200 Elite ima Dimtrov Vario vhodni transportni trak, ki avtomatsko zmanjšuje luknjo med dvema letvama, ki nastane ob markiranju napak. Stroj ima ravno tako patentiran jašek za odpadek in OptiCom Direct krmilnik. Visoko učinkovita linija za razrez je povezana z računalnikom v pisarni, tako da se krojne liste lahko online prenesejo na stroj. Worch uporablja čelilnik OptiCut 200 Elite tako za čisti dolžinski razrez kot tudi za izrez napak in optimiran razrez. Na obeh strojih je možno narediti statistiko dnevnega dela ali npr. preveriti stanje določenega naročila. Opcija je tudi Raicon krmiljenje, ki omogoča izmenjavo informacij o aktualnem stanju proizvodnje med obema strojema in zamenjavo prioritet v kolikor je to potrebno.

Razrezani obdelovanci se na sortirni liniji s sedmimi izmetači razporedijo po boksih, kjer jih nato poberejo delavci in zlagajo na palete. Za tem gredo elementi v lastno proizvodnjo ali pa se transportirajo naprej h kupcem.

Medtem na žagi Worch nova linija za širinski in dolžinski razrez lesa predela letno 2500 m3 materiala. „S pomočjo optimirnega čelilnika OptiCut 200 Elite s tremi delavci dnevno proizvedemo več kot 6000 tekočih metrov gotovih proizvodov.“, povesta Worch in Lauterbach, vidno zadovoljna s svojo investicijo.

Podatki in dejstva o obratu:

Žagarstvo in obrat za proizvodnjo parketa Worch

Sedež: Sangerhausen, Nemčija

Direktor: Edgar WorchProkurist: Hans-Werner Lauterbach

Zaposlenih: 38

Razrez: 20.000 kubičnih metrov/leto

Vrsta lesa: bukev in hrast

Proizvodi: rezan les, razrez elementov za parketno in pohištveno industrijo

Prevod originalnega članka »Kundenansprüche erfüllen« iz časopisa Holzkurier, št. 30/31, 28.7.2011


Galerija

Nazaj na seznam