6 pripomočkov za lažje delo na skobeljnem stroju

Univerzalni pomočniki za prihranek časa, denarja in povečanje natančnosti pri delu s skobeljnim strojem.

6 pripomočkov za lažje delo na skobeljnem stroju

Čeprav pripomočki niso glavne zvezde mizarskih delavnic in obratov za obdelavo lesa, dobri mojstri vejo, da jim ti majhni pomočniki lahko prihranijo ogromno časa za pripravo, nastavitve in vzdrževanje strojev ali orodja. Zato smo namesto strojev danes pod žaromete postavili pripomočke zanje in pogledali, katerih 6 je nepogrešljivih pri delu s skobeljnimi stroji Weinig. Pripomočki so univerzalni in se lahko uporabljajo na vseh izvedbah Weinig skobeljnih strojev.

1. ServoLock ključ

Ključ nadomešča klasični ključ za orodja pri privijanju in popuščanju matice vretena. Kadar to opravljamo s klasičnim, kombiniranim ključem, se namreč pojavljajo tri težave: ravnanje z njim je okorno, potrebna je velika sila za privijanje in popuščanje, nastavitev predpisanega momenta 80 Nm pa je zamudna. ServoLock zaradi planetnega gonila za rokovanje potrebuje veliko manjšo ročno silo, vgrajena drsna sklopka pa zagotavlja, da je matica vedno zategnjena s pravilnim navorom hitro in enostavno.

2. Lineal za nastavljanje orodij

Povsem enostaven pripomoček, a izjemno uporaben pri nastavitvi skobeljnih glav v pravo pozicijo – naj si gre za poravnavo spodnjih vreten z mizno ploščo ali poravnavo desnih vreten s stranskimi prisloni. Tradicionalisti prisegajo na mehansko izvedbo lineala, medtem ko pristaši tehnike raje uporabijo digitalno verzijo lineala. Slednji je zelo uporaben predvsem za hrupne delavnice, kjer se zvok ob mehanski nastavitvi ne sliši dobro.

3. Naprava za precizno vstavljanje nožev v skobeljne glave

Preciznost in natančnost sta pri vstavljanju nožev v skobeljne glave ključnega pomena za dobro balansiranost orodja, miren tek in s tem kvalitetno obdelavo površine. Postopek vstavljanja novega noža pa zahteva kar nekaj časa. Z napravo za precizno vstavljanje se skrajša čas vstavljanja in poveča natančnost. Namenjena je vstavljanju ravnih in profilnih nožev brez hrbtnega ozobljenja.

4. Ultrazvočna naprava za čiščenje orodja

Poleg precizne vstavitve rezil in dobrega privitja na vreteno, je zagotovo pomembno tudi čisto orodje, saj prinaša poleg drugih prednosti tudi prihranek denarja. Redno čiščeno orodje namreč omogoča daljše časovne intervale za vzdrževalna dela, prav tako pa se na čistem orodju zmanjša obremenitev na vretenih. Ultrazvočna naprava za čiščenje je visokozmogljiva kopel za čiščenje vseh vrst orodij – skobeljnih glav, žaginih listov, rezkarjev.

5. Voziček za skobeljne glave

Urejena delavnica je pol poti do dobre organizacije dela. Voziček za skobeljne glave je nepogrešljiv pri urejanju delovnega področja, saj imate z njim vse skobeljne glave na enem mestu. Vedno so pri roki, nikoli več jih ne boste iskali po delavnici. Njegova sestava ponuja različne možnosti odlaganja, prav tako ima na zadnji strani dva predala za merilne pripomočke. Voziček je na voljo v dveh različicah - za konvencionalna orodja z odprtinami ali za PowerLock orodja.

6. OptiControl naprava za optično merjenje orodja

Novi profili in nabrušena orodja bodo dosegali natančne mere profila le, če jih bomo v stroju dobro pozicionirali. Za to pa potrebujemo natančne mere orodja. OptiControl opravi natančno merjenje orodij brez dotika - optično brez dotika ali mehansko. S tem občutno skrajšamo čas nastavitve in odpravimo drago preizkušanje pravilnosti namestitve in s tem nepotrebno porabo materiala na samem stroju. Odčitanim meram dodamo le še mere profila in dobimo natančno nastavitveno vrednost stroja, s tem pa prvo letev vedno pravilno!


Olajšajte si delo

Zagotovo ste v zgornjih pomočnikih prepoznali tistega, ki bo najbolj pripomogel v vaši proizvodnji – pa naj bo to urejenost orodja na enem mestu, merjenje orodij, vstavljanje nožev ali čiščenje orodja po koncu dela. Pripomočki so enostavne in ugodne rešitve za vse od teh težav. Pokličite nas ali nam pošljite povpraševanje zanje. Toplo pa ste dobrodošli tudi v našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju, kjer lahko tudi sami preverite, kako se naših 6 pripomočkov obnese pri delu.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

ServoLock ključ
ServoLock ključ

Visoka raven udobja pri upravljanju je posebnost Weinig skobeljnih strojev. Sedaj znova postavljamo standarde z novim orodjem ServoLock, ki omogoča vpenjanje orodij za skobljanje in profiliranje bolj priročno kot kdaj koli prej.

Lineal za nastavljanje
Lineal za nastavljanje

Za nastavitev orodij do mizne plošče ali prislona.

Pripomoček za precizno vstavljanje nožev v skobeljne glave
Pripomoček za precizno vstavljanje nožev v skobeljne glave

Služi preciznemu vstavljanju ravnih nožev ali profilnih nožev brez hrbtnega ozobljenja v skobeljne glave.

Ultrazvočna naprava za čiščenje orodja
Ultrazvočna naprava za čiščenje orodja

Skobeljne glave, žagine liste in rezkarje je mogoče v ultrazvočni kopeli optimalno očistiti in z rednim čiščenjem podaljšati intervale vzdrževanja.

Voziček za skobeljne glave
Voziček za skobeljne glave

Uredite svoje delovno področje z vozičkom za orodja. Ima uporabne možnosti za odlaganje, kot tudi 2 predala za npr. merilne pripomočke na zadnji strani.

Weinig OptiControl
Weinig OptiControl

Stroj za optično merjenje orodja Weinig OptiControl omogoča hitro in natančno nastavljanje s pomočjo natančno izmerjenih orodij.

Povezane novice

Kako izbrati ustrezen skobeljni stroj?

Kako izbrati ustrezen skobeljni stroj?

Štiristranski skobeljni stroj ali poravnalka/debelinka – to ni več vprašanje!

Štiristranski skobeljni stroj ali poravnalka/debelinka – to ni več vprašanje!

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Nazaj na seznam