Ante Mijić - Quercus – hrvaški mojster predelave masivnega lesa vizionarsko optimiziral odsesovalne sisteme za svoje stroje

Investicija v sistem DESA se bo s 67-odstotnim prihrankom električne energije povrnila v 24 mesecih.

Ante Mijić - Quercus – hrvaški mojster predelave masivnega lesa vizionarsko optimiziral odsesovalne sisteme za svoje stroje

Optimizacija odsesovalnih naprav je bila na področju jugovzhodne Evrope dolgo časa na mrtvi točki, čeprav predstavlja za lesnoobdelovalne obrate ogromen potencial pri nižanju stroškov. A če ne prej, je s trendom izjemnega naraščanja cen električne energije postalo jasno, da je optimizacija ena od poglavitnih izzivov lesnoobdelovalne industrije prihodnosti. Eden od hrvaških pionirjev na tem področju je podjetje Ante Mijić – Quercus d.o.o., ki je z DESO optimiziralo 22 svojih strojev. Zakaj taka odločitev in predvsem – kako se njeni učinki kažejo na poslovanju?

Slika 1: Kontrolna enota v sistema za optimizacijo odsesavanja DESA


  • Naročnik: Ante Mijić - Quercus d.o.o.
  • Lokacija: Novska
  • Število zaposlenih: 122
  • Dnevna kapaciteta predelave masivnega lesa: 130 m3
  • Glavni produkti: masivni kmečki podi (60 %)
  • Ostali produkti: furnir, skobljani elementi, sekanci in briketi
  • Glavni trgi: Italija, Avstrija, Poljska, Finska, Slovenija, Danska, Belgija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Nemčija, Egipt, Litva, Madžarska, Kitajska in Švedska


Sanje podjetnega obrtnika: lastna žaga

Danes sodobno proizvodno podjetje z razvitimi mednarodnimi trgi ter vizijo, podkrepljeno z močno okoljsko in energetsko politiko, je s prvim rezom začelo pred 32 leti. Obrtnik Ante Mijić je za proizvodnjo žaganega lesa le v prvih letih žagal v bližnjih žagah, štiri leta kasneje pa že začel z gradnjo svoje lastne žage v Bročicah v mestu Novska. A tudi ta je kmalu postala premajhna za ambiciozne načrte - v milenijskem letu 2000 je z obratovanjem začela še ena, večja žaga z dnevno kapaciteto 62 m3.

Od žage do regionalnega središča za biomaso

Leta 2011 je podjetje, ki je medtem iz obrti preraslo v industrijsko proizvodnjo, odprlo obrat za proizvodnjo lesne biomase (lesnih sekancev) na površini 2500 m², s čimer je postalo regionalno središče za biomaso in rešilo tudi problem lastnih žagarskih ostankov. Poleg svojih so predelovali lesne ostanke drugih lesnopredelovalnih obratov  v regiji. Dve leti kasneje je razvojni cikel zaključila nova sušilnica, ki je iz prejšnjih 240 m³ zmogljivosti sušenja v enem ciklu povečala na skupno 560 m³.


Slika 2: Podjetje Ante Mijić – Quercus d.o.o.


Problem: Podhranjene in predimenzionirane enote odsesovanja

Ante Mijić - Quercus kot napredno družinsko podjetje, kjer je se je v delo začela vključevati že tretja generacija, z velikim zanosom in strokovnim pristopom spremlja nove tehnologije. Vsi njihovi stroji v proizvodnji so povezani na 9 filtrskih enot. Glavni manjko so videli v tem, da je bilo nekaj enot pri odsesovanju podhranjenih, vmes pa so bile tudi enote, ki so bile predimenzionirane.

Visoka pričakovanja prihranka in učinkovitosti

Ko smo jim v Intercetu predstavili prednosti sistema DESA, so v njej videli predvsem priložnost, da bo sistem optimiziral delovanje njihovih obstoječih filtrskih naprav in poleg višje varnosti prihranil tudi veliko električne energije. Poleg tega pa sistem DESA omogoča priklop dodatnih strojev na obstoječe filtre, kar pomeni, da investicija v nov filter morda sploh ni potrebna.

Rešitev: 22 strojev, tri centralne enote, en sistem optimizacije

Razvoj Ante Mijić Quercusa zaznamujejo širitve in rast, zato se obrat razteza na precejšnji površini, poslopja pa so velika ter obrati med seboj oddaljeni. To je bil odličen izziv za združeno ekipo podjetij Energy Save System (ESS) in Intercet, ki je 22 strojev in 9 odsesovalnih vodov organizirala v tri centralne enote. 


Temeljit popis stanja je osnova za učinkovito projektiranje

Primož Mubi, vodja ekipe za vzpostavitev sistema DESA v AM Quercusu, je pri tem poudaril: “Največji izziv pri načrtovanju rešitve je bil zares temeljit popis podatkov o obstoječem stanju, saj gre za izjemno velik obrat. Z ekipo smo zrisali tloris proizvodnih hal s pozicijami filtrskih enot in za vsako posebej moč elektromotorja. Skicirati je bilo potrebno cevovode in označiti, za vsak stroj posebej, s katero filtrsko enoto je povezan. Pri vsakem stroju smo izmerili premer cevi in si zabeležili, kakšen pretok zraka zahteva. Natančni in temeljiti podatki so bili za nas res trdna osnova za projektiranje optimalne rešitve, vgradnjo pnevmatskih loput in frekvenčnih pretvornikov ter seveda programiranje sistema delovanja.”


DESA prinesla prihranek, učinkovitost in varnost

Poglavitna prednost DESE, ki takoj začne proces hitrega povračila investicije je, da odsesovanje ne dela več na vseh strojih posamičnega odsesovalnega voda proizvodnje hkrati, ampak le na tistih, ki odsesovanje v tistem trenutku potrebujejo. Prav tako motor ventilatorja ne dela več s polno močjo, ampak DESA nastavlja frekvenco in napetost električnega toka glede na trenutne potrebe. Žagovina in skobljanci se ne odlagajo v ceveh, ker DESA zagotavlja ustrezno hitrost zraka, to pa odpravlja številne vzroke za vžig oz. eksplozije na sistemu. Sistem DESA za 90 % zmanjšuje hrup v proizvodnih prostorih in za do 95 % podaljša življenjsko dobo filtrskih vreč.

Slika 3: Parametri, ki jih DESA preko frekvenčnih pretvornikov narekuje vsakemu od elektromotorjev.


Prednosti: ne samo manj stroškov pri odsesovanju, tudi pri ogrevanju

Sistem DESA v povprečju prihrani 67% električne energije. Posledica manjše porabe električne energije je tudi manj izpustov CO2. Prihranki pa se kažejo tudi na ogrevanju in hlajenju proizvodnih obratov. Pri tem Alen Faccio, mož, ki v AM Quercus skrbi za brezhibno delovanje vseh strojev, poleg očitnega prihranka električne energije odsesovanja, izpostavlja tudi druge prednosti: “DESA zmanjšuje tudi količino potrebne toplotne energije za ogrevanje proizvodnih prostorov, ker ni nepotrebnega odvajanja ogrevanega zraka iz prostorov po cevovodu. Energija, potrebna za ogrevanje, prihaja iz biomase preko lastne kotlovnice, kar je strošek podjetja, zato bo zmanjšanje toplotne energije ali zgorelega trdega goriva zmanjšalo stroške in zmanjšalo CO2 odtis podjetja.” 


Ugodnejše okolje za zaposlene

Ker AM Quercus veliko skrb namenja tudi zdravju in dobremu počutju zaposlenih, je bila naslednja prednost, ki jo izpostavljajo, vezana nanje: “DESA pomembno zmanjšuje raven hrupa v naših prostorih, in to zaradi manjše turbulence zraka v cevovodu, saj je hrup, izražen v decibelih, povezan s pretokom zraka po logaritemski lestvici. Zaposleni bodo tako manj izpostavljeni neprijetnim zvokom iz izpušnega sistema.” Pričakujejo tudi nižji strošek vzdrževanja filtra, ker sistem zmanjša pretok v filtrih, prah in žagovina prej padejo na dni in manj obremenjujejo filtrske vreče. To se kaže v izjemno podaljšani življenjski dobi filtrskih vreč. 

 

Slika 4: Graf prikazuje porabo električne energije na vsekam motorju posebej. Rdeča črta je maksimalna poraba modra pa trenutna


Potrebujete optimizacijo odsesovalnega sistema?

Visoke cene električne energije postavljajo optimizacijo odsesovalnih sistemov visoko na prioritetno lestvico investicij lesnopredelovalnih in drugih obratov. Kako se lotiti optimizacije obstoječih sistemov tako, da bo prihranek občuten in se bo torej investicija povrnila zelo hitro? Strokovnjaki Interceta in Energy Save System bomo na Webinarju: Optimizacija obstoječih odsesovalnih sistemov predstavili enostaven način optimizacije obstoječih odsesovalnih sistemov za prihranek električne energije v povprečju 67 %. Vabljeni, da se prijavite na webinar, kjer bomo predstavili tudi možnosti za nepovratna sredstva na področju digitalizacije in optimizacije, iz katerih lahko delno sofinancirate vzpostavitev DESA sistema v vašem podjetju.


Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Nadzor nad proizvodnimi procesi MIMO
Nadzor nad proizvodnimi procesi MIMO

MIMO sistem vam omogoča boljši pregled nad vašo proizvodnjo - informacije o vaši proizvodnji dobite v realnem času, le-te so ustrezno zabeležene in dostopne 24/7 od kjerkoli na svetu - preko mobilnega telefona, tablice ali osebnega računalnika. Poleg tega podatke lahko izvozite v SQL bazo podatkov in jih vključite v svoj ERP sistem. Naredite nadaljnji korak k digitalizaciji vašega podjetja!

Optimizacija odsesovanja DESA
Optimizacija odsesovanja DESA

Inteligenten sistem DESA nudi prihranek električne energije, zmanjša izpust CO2, hkrati pa infrastruktura sistema omogoča digitalizacijo in povezovanje podatkov z ERP sistemi.

Aplikacija Intercet Strateg 4.0
Aplikacija Intercet Strateg 4.0

Spremljajte delovanje vaših strojev, ki so povezani na DESA sistem, v realnem času od kjer koli in kadar koli - dostop 24/7 preko mobilnega telefona, računalnika ali tablice.

Povezane novice

DESA - inteligentna optimizacija odsesovanja za izjemne prihranke energije

DESA - inteligentna optimizacija odsesovanja za izjemne prihranke energije

Sistem DESA na zagrebški Fakulteti za gozdarstvo in lesno tehnologijo

Sistem DESA na zagrebški Fakulteti za gozdarstvo in lesno tehnologijo

Uspešen zagon sistema DESA v hrvaški Novski

Uspešen zagon sistema DESA v hrvaški Novski

Nazaj na seznam