DESA - inteligentna optimizacija odsesovanja za izjemne prihranke energije

Sistemi za odsesovanje so pogosto ogromni porabniki električne energije, delujejo neracionalno, poleg tega pa so vzrok številnih težav, ker se v njih nalagajo odpadni materiali.

DESA - inteligentna optimizacija odsesovanja za izjemne prihranke energije

Kolikšen del vseh stroškov za električno energijo v vašem podjetju predstavljajo stroški za odsesovanje? Raziskave kažejo, da v povprečju kar 40 %. Podatek se zdi šokanten predvsem ob dejstvu, da se velik del te energije porablja v prazno. Zakaj?

Prah, ki nas drago stane

Klasični sistemi za odsesovanje so zasnovani tako, da zagotavljajo hkratno odsesovanje iz vseh priklopljenih strojev, pri tem se ne preverja, ali stroj dejansko nekaj proizvaja oz. ali je samo v mirovanju/povsem ugasnjen. Običajno so v teh sistemih motorji, ki zagotavljajo potrebe odsesovanja, ko delujejo vsi nameščeni stroji hkrati.

Podatki, ki smo jih zbrali v zadnjih letih, kažejo na to, da se dejansko hkrati uporablja največ  50–60 % strojev, v povprečju pa 40–50 % strojev ne proizvaja prahu (delcev, meglic, hlapov). Kljub temu deluje sistem za odsesovanje na vseh strojih.

Inteligentni sistem za optimizacijo odsesovanja DESA učinkovito in v realnem času prepoznava potrebo vsakega stroja po odsesovanju in se nanj racionalno odziva. Prav zaradi ogromnih in takojšnjih prihrankov pri elektriki se naložba v sistem DESA v povprečju povrne v 6 do 24 mesecih.

DESA osnovni ekran prihranek energije denarja

Sistem DESA nadzorujemo prek krmilnika, s katerim imamo 24/7 nadzor nad sistemom, kjerkoli smo, saj je oddaljen dostop možen preko kateregakoli računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Tako lahko ves čas spremljamo tudi prihranek električne energije in denarja.


5 odlik DESA sistema za optimizacijo odsesovanja, ki prepričajo

1. Prihranek električne energije

Prihranek električne energije je nedvomno paradni konj tega tehnološko najnaprednejšega sistema za optimizacijo odsesovanja. Ob tem se velja nekoliko ustaviti in pogledati v drobovje mehanizma - kako je mogoče zagotoviti take prihranke? Skrivnost je v odpravi nepotrebnih količin odsesovanja – sistem namreč lopute zapre na strojih, ki ne proizvajajo, ter hkrati prilagaja odsesovanje tako, da sesa zrak samo pri tistih, ki to dejansko potrebujejo. Ključno za to pa je inteligentni sistem nadzora. Poglejmo, kako. 

DESA, kar je kratko ime za Dust Extraction System Automation, je zasnovana tako, da na vsak stroj namesti senzor (imenovan SAVER). Senzor, ki je na stroj nameščen na neinvaziven način in je edina fizična povezava sistema s stroji, bo nemudoma sporočil našemu krmilniku, če je naprava aktivna ali ne. Če je naprava aktivna, bo krmilnik odprl loputo za ta stroj, in jo držal odprto, dokler jo naprava potrebuje (po potrebi se lahko definira tudi zakasnitev zapiranja). Hkrati bo ventilator dosegel pravo hitrost in navor, da bo ustvaril pravilno količino zraka za kombinacijo strojev, ki trenutno potrebujejo odsesovanje. Ob vklopu dodatnih strojev bo sistem odprl ustrezne dodatne lopute in zopet prilagodil hitrost in navor ventilatorja. Ob izklopu strojev se bo sistem odzval na enak način in ustrezne lopute se bodo zaprle.

Krmilnik DESA i4.0 Krmilnik četrte generacije je osrednji element, srce sistema, ki upravlja tudi frekvenčni pretvornik za motor ventilatorja. Z njim imamo 24/7 nadzor nad sistemom, kjerkoli ste, saj je oddaljen dostopen možen preko kateregakoli računalnika, tablice ali mobilnega telefona.   

DESA torej zagotavlja v povprečju 67 % manjši strošek električne energije za odsesovanje, pri tem pa še vedno z zagotavljanjem optimalnega odsesovanja. 

DESA prikaz poraba elektricne energije

Razlika med porabo električne energije ob klasičnih odsesovalnih sistemih (rdeča črta) in z uporabo inteligentnega sistema DESA (modra črta) je očitna. Podatki kažejo, da se dejansko v obratih hkrati uporablja največ  50–60 % strojev, v povprečju pa 40–50 % strojev pa ne proizvaja prahu (delcev, meglic, hlapov). Kljub temu deluje sistem za odsesovanje na vseh strojih. DESA z nadzorom potreb posameznega stroja poskrbi za optimalno delovanje in izjemen prihranek. 

2. Prihranek pri gretju

Enačba je preprosta - manj odsesanega zraka, manj segretega zraka. DESA namreč zmanjša količino odsesanega zraka z eliminacijo odsesovanja pri strojih, ki ne delujejo. S tem se izogne odvajanju zraka iz okolja, ki je bilo za delo ogreto na primerno temperaturo in s tem zmanjša izgubo toplotne energije.

Ta logika pa prinaša prihranke tudi v drugo smer.  Z zmanjšanjem količine odsesanega zraka se namreč zmanjša količina zraka, ki ga je poleti treba ohlajati.

Posledično se tudi izpust CO2 zmanjša v povprečju kar za 46 %.

3. Prihranek pri naložbah v nov odsesovalni sistem, pa tudi vzdrževanju

A prihrankov še ni konec. Naslednji je povezan z začetno investicijo, pa tudi s celotno življenjsko dobo sistema za odsesovanje. Najprej k začetnemu strošku: sistem DESA lahko vgradimo skupaj z novim sistemom odsesovanja ali pa ga naknadno vgradimo v vaš obstoječi sistem odsesovanja, za vse panoge, pri katerih se uporablja. To pomeni, da je namestitev neinvazivna in ne potrebuje dodatnih vmesnikov. V večini primerov celo omogoča dodajanje novih strojev na obstoječi sistem brez večjih sprememb na sistemu za odsesovanje. Tu so še filtri: DESA optimizira pretok zraka in omogoča zasnovo novega sistema na podlagi količin "največje ekstrakcije" in "običajne ekstrakcije". Ker ima na koncu manjše filtre, stane manj kot novi sistem brez sistema DESA. 

Kaj pa stroški vzdrževanja? Tudi tu je sistem DESA optimiziran tako, da prihranite. Poskrbi namreč, da ves čas nadzoruje tudi najmanjšo hitrost zraka v cevovodu, da se izogne odlaganju materiala (prah, žagovina...), zlasti v glavnem velikem kanalu. Če bo zaznal potrebo, bo odprl tudi neaktivne lopute, da se zagotovi dovolj pretoka zraka. Za nadaljnjo varnost ima DESA ciklično operacijo "splakovanja" vseh cevi, tako da odpre vse lopute in sistem za kratek čas zažene s polno hitrostjo. Enako se zgodi na koncu vsake izmene. Tako DESA sistem ohranja cevovode odsesovalnih sistemov čiste, saj preprečuje nalaganje prahu v njih. Ker vam tako ni treba več pregledovati in čistiti prahu v cevovodih, se zniža tudi stroške vzdrževanja. 

4. Varnost pred eksplozijo, implozijo in požarom. 

Odsesovalne naprave so pogosto mesto nastanka požara v lesno predelovalnih obratih. Klasični industrijski odsesovalni sistemi z ročnimi, električnimi ali pnevmatskimi ventili predstavljajo resno varnostno tveganje, saj njihovi sistemi za prihranek električne energije ne zagotavljajo prenosa trdnih delcev, ki se lahko odlagajo v kanalih. Ti ostanki predstavljajo visoko tveganje za požar in eksplozijo, kar hitro opazijo tudi strokovnjaki zavarovalnic, ko si ogledujejo škodo po morebitnih nezgodah. DESA preprečuje nalaganje v večjih kanalih in tako zagotavlja zaščito pred eksplozijo in požarom, s čimer izpolnjuje zahteve iz direktive ATEX. Ta govori o ravnanju v nevarnem območju, ki nastane, ko je v zraku potencialno nevarna kombinacija zraka ali vnetljivih plinov, prahu ali drugih delcev, ki se lahko hitro vnamejo ali eksplodirajo. Zaradi privzetega odprtega položaja loput pri sistemu DESA tudi ne more priti do implozije.

5. Možna pridobitev nepovratnih sredstev

V številnih državah sistem DESA spada med tehnološke inovacije za prihranek energije oz. zmanjševanje izpustov CO2, za katere vlade nudijo subvencije oziroma delno povrnejo stroške investicije. Te so del evropskih strukturnih in investicijskih skladov, ki spodbujajo nizkoogljično gospodarstvo in trajnostno energijo. 

V Intercetu našim strankam pomagamo skozi postopek pridobivanja sredstev, saj imamo na tem področju veliko izkušenj. Ob nakupu sistema DESA lahko pričakujete, da se prek skladov povrne znaten del investicije, odvisno od države in trenutno odprtih razpisov.

To pa niso edine prednosti, ki jih DESA prinaša v vaš proizvodni proces. Oglejte si še naslednjih 5: Prihranek pri hlajenju, Zmanjšanje hrupa, Zmanjšanje števila menjav filtrov, Prihranek pri ciklu čiščenja, Prihranki pri vzdrževanju... na povezavi.

Nevarnosti frekvenčnih in tlačnih pretvornikov

Pogosto se podjetja odločijo za nastavitev frekvenčnega pretvornika, ki poganja ventilator za odsesovanje, ter tlačnega pretvornika, ki uravnava hitrost vrtenja ventilatorja ter posledično porabo. To močno odsvetujemo, saj je takšen sistem zelo nenatančen, zastarel in tudi nevaren.

Zakaj?

Predvsem zato, ker sistem ne more prepoznati dejanskih potreb po odsesovanju, ampak se odziva le na gibanje tlaka. Iz tega pa izhajajo številne težave in nevarnosti. 

Sistem s tlačno sondo omogoča povsem naključno odsesovanje in ne zagotavlja minimalne potrebne hitrosti na vsakem odsesovalnem ustju stroja. Predvsem pa ne prinaša bistvenih prihrankov. In še nevarnost: ker odsesovalne havbe ne nadzira stikalna plošča, obstaja nevarnost implozije v kanalih in stalnega nalaganja materialov v njih.

Sistem DESA pa vedno ve, kakšna je natančna potreba po zračnem pretoku in zračnem tlaku. Tako vedno zaščiti pred implozijami in pred prahom, saj je varen in zanesljiv sistem.

Kako deluje DESA? Vsak stroj je opremljen s senzorjem in pnevmatsko loputo, ki zapre odsesovalni kanal, ko odsesavanje ni potrebno. Senzorji in lopute so povezani z osrednjo enoto DESA, ki izračuna ustrezno število obratov (hitrost) ventilatorja in določi število in položaj dodatnih loput za odpiranje. Tako se ohranita ustrezna hitrost zraka in negativni tlak v kanalu, pri tem pa nastavi primeren navor motorja, da ustvari potreben tlak.


Dobre prakse

Sistem DESA je bil uspešno nameščen v več sto podjetjih različnih velikosti in iz različnih industrij. Veliko teh podjetij je vodilnih v svoji panogi. Je primeren tudi za vas? Preverite spodaj. 


Sistem DESA je optimalen za vas, če:

  • Uporabljate sisteme za industrijsko odsesovanje z močjo ventilatorja 15 kWh na izmeno ali več.

  • Potrebujete izboljšan sistem odsesovanja na obstoječih napravah.

  • Želite dodati nove proizvodne stroje, pri tem pa ne želite uvesti novega sistema za odsesovanje.

  • Delujete v industrijah, kjer prihaja do proizvodnje prahu, dima/meglice ali hlapov, npr. obdelava lesa, kovine in plastike, farmacija, varjenje, livarstvo, hrana in pijača ipd.



Se želite še v živo prepričati, kako sistem DESA deluje? Vabljeni! V našem razstavnem prostoru v Šenčurju ga lahko preizkusite, prav tako pa bomo ocenili strošek namestitve DESA za vašo proizvodnjo ter prihranek, ki ga lahko pričakujete. Pokličite nas za neobvezen obisk ali nas kontaktirajte preko e-maila. Inteligenten krmilnik DESA torej nudi prihranek električne energije in denarja, zmanjša izpust CO2, hkrati pa infrastruktura sistema omogoča uporabo sistemov za avtomatizacijo poslovnih procesov (ERP) in implementacijo sistema pametne tovarne ESS-MIMO®. Več o tem bomo pisali v prihodnjih mesecih - naročite se na naše novice in ostanite v koraku z najnaprednejšo tehnologijo. 


DESA optimizacija odsesovanja

DESA temelji na sistemu senzorjev, ki so na stroje priklopljeni na neinvaziven način, ter spremljajo njihovo aktivnost. 

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Optimizacija odsesovanja DESA
Optimizacija odsesovanja DESA

Inteligenten sistem DESA nudi prihranek električne energije, zmanjša izpust CO2, hkrati pa infrastruktura sistema omogoča digitalizacijo in povezovanje podatkov z ERP sistemi.

Nadzor nad proizvodnimi procesi MIMO
Nadzor nad proizvodnimi procesi MIMO

MIMO sistem vam omogoča boljši pregled nad vašo proizvodnjo - informacije o vaši proizvodnji dobite v realnem času, le-te so ustrezno zabeležene in dostopne 24/7 od kjerkoli na svetu - preko mobilnega telefona, tablice ali osebnega računalnika. Poleg tega podatke lahko izvozite v SQL bazo podatkov in jih vključite v svoj ERP sistem. Naredite nadaljnji korak k digitalizaciji vašega podjetja!

Povezane novice

Dobavitelj Energy Save System

Dobavitelj Energy Save System

11. Kongres žagarskih obratov JV Evrope uspešno izveden

11. Kongres žagarskih obratov JV Evrope uspešno izveden

Nazaj na seznam