Ena najsodobnejših žag v Evropi pri Rettenmeierju

Weinigov optimirni čelilnik Opticut 450 Quantum in skener Easyscan omogočata optimalen izkoristek žaganega lesa za proizvodnjo masivnih plošč

Ena najsodobnejših žag v Evropi pri Rettenmeierju

Prikaz nove linije: vodja proizvodnje pri Rettenmeierju Detlef Keuper, vodja oddelka Patrick Salomon in Werner Blum iz podjetja Weinig (z leve).

Lokacija: Wilburgstetten, Nemčija

Število zaposlenih:  480

Razrez: 1,2 milijona m3/leto

Vrste lesa: smreka, jelka, bor

Izdelki: vse dimenzije žaganega lesa za sektor DIY, skobljani izdelki, enoslojne plošče, vrtni les

Prodaja:  Evropa, večinoma v regiji DACH (Nemčija, Avstrija, Švica)


Vse iz ene roke

Zaradi velikega povpraševanja se je podjetje Rettenmeier Holzindustrie odločilo za postavitev obrata za proizvodnjo masivnih plošč na sedežu podjetja v Willburgstettnu. Pri tem je bila odločitev za skupino Weinig zelo lahka, saj njihov sistem med skenerjem in prečnim razrezom nima vmesnika.

Podjetje Rettenmeier Holzindustrie se je odločilo za skener Easyscan C200 podjetja Weinig Luxscan.

Želja: predelava na isti lokaciji

Pred nekaj meseci je podjetje Rettenmeier Holzindustrie v Wilburgstettnu zagnalo novo žago, ki jo predsednik uprave Dr. Stephan Lang opisuje kot “najsodobnejšo žago v Evropi”. “Zaradi vse večjega poseka, ki bo kmalu znašal približno 1,2 milijona kubičnih metrov letno, bomo v Wilburgstettnu seveda imeli na voljo več surovine - žaganega lesa, ki ga želimo vključiti v nadaljnjo predelavo na isti lokaciji. Zato smo se odločili da investiramo v sodobno proizvodno linijo za izdelavo enoslojnih plošč iz masivnega lesa,” začne pogovor Detlef Keuper, prokurist in vodja obrata v podjetju Rettenmeier. Podjetje Rettenmeier ima v obratu v Burgbernheimu že proizvodnjo masivnih lesnih plošč, kjer jih proizvedejo približno 45.000 m3/leto. Keuper navaja, da je zmogljivost novega obrata na sedežu podjetja do 25.000 m3/leto.

Dolgoletno sodelovanje, odlična podpora

“S skupino Weinig sodelujemo že dlje časa in njihove rešitve so nas vedno odlično podprle pri našem delu. Zato smo se pri linij za prečni razrez v povezavi z optičnim zaznavanjem napak s skenerjem zopet odločili za Weinigovo opremo,” pojasnjuje vodja tovarne. Za dolžinski razrez sušenega in skobljanega žaganega lesa Rettenmeier uporablja visoko zmogljiv optimirni čelilnik OptiCut 450 Quantum podjetja Weinig Dimter v kombinaciji s skenerjem Easyscan C200 podjetja Weinig Luxscan “V Wilburgstettnu uporabljamo enak sistem čeljenja in smo z njim zelo zadovoljni. Pri optičnem skenerju nam je bilo zelo všeč uporabniku prijazno upravljanje,” pravi Keuper. Mimogrede, tudi skobeljni stroj Hydromat 22B prihaja od Weiniga in že nekaj časa deluje v Rettenmeierju. Trenutno se deske za skobeljnim strojem še vedno zlagajo. Vendar pa bo kmalu nameščen prečni transporter za neposredno podajanje v smeri linije za dolžinski razrez s pomočjo skenerja in optimirnega čelilnika.


Easyscan skener je opremljen s preizkušeno programsko opremo OptiCore.

Natančno zaznavanje napak v lesu

Easyscan zaznava nepravilnosti v lesu s štirimi kamerami in osmimi laserji. “Kamere obdelujejo barvne informacije in laserski odsev. Štirje laserji desko tridimenzionalno skenirajo, štirje točkovni laserji pa zaznavajo barvne prehode,” pojasnjuje Henning Dresel iz podjetja Weinig. Kamere in laserji so zaprti v ohlajenih in neprodušno zaprtih zabojih. Programska oprema OptiCore skrbi za obdelavo slik tako, da optimizira podatke na podlagi shranjenih krojnih list in tako določi najboljšo rešitev pri razrezu. “Glavna prednost optičnega skenerja je seveda stalna kakovost razrezanega lesa. Tako se povečata vrednost in donos. Poleg tega na tem mestu za delo s skenerjem ne potrebujemo nobenega dodatnega delavca,” pojasnjuje Dresel. Programska oprema ima tudi statistično funkcijo, ki ima v Rettenmeierjevem primeru pomembno vlogo pri notranjem nadzoru kakovosti. Če na primer statistični podatki kažejo, da se na deskah pogosto pojavljajo razpoke, je mogoče sklepati o težavah v postopku sušenja. V programski opremi OptiCore lahko vse nastavitve opravite z metodo “drag and drop” - povleci in spusti, kar povečuje prijaznost do uporabnika. Weinig Luxscan vse skenerje strankam dostavi že prednastavljene – prilagojene ustreznim zahtevam strank. To omogoča hiter zagon na kraju samem.

S štirimi kamerami in osmimi laserji skener zazna vse pomembne značilnosti lesa, kot so,
grče, razpoke ali nerobljen les.

Hitrost podajanja do 450 m/min

Easyscan prenese podatke za prečni razrez na krmilnik optimirnega čelilnika OptiCom Pro. Ta ima omrežno povezavo, prek katere je mogoče tudi vzdrževanje na daljavo. “Koncept stroja OptiCut 450 Quantum je posebej zasnovan za neprekinjeno visoko zmogljivo delovanje,” pojasnjuje Werner Blum iz Weinigovega prodajnega in servisnega podjetja. Lamele se v čelilnik dovajajo prek transportnega traku Varioband, ki zapira vrzeli med zaporednimi deskami oz. letvami. Razrezuje se lahko vhodne dolžine do 6 m in je pri Rettenmeierju zasnovan za prečni razrez presekov od 40x16 mm do 100x150 mm. “Sistem za prečni razrez dosega največjo hitrost podajanja 450 m/min in pospešek do 50 ms2,” pojasnjuje Blum.

Ime pove vse: OptiCut 450 Quantum dosega hitrosti podajanja do 450 m/min, kar pomeni, da, 
je najhitrejši sistem za prečni razrez podjetja Weinig Dimter.

Kratki cikli rezanja povečajo zmogljivost

OptiCut 450 Quantum je opremljen s sistemom Variostroke. Gre za servo-krmiljen hod žaginega lista, ki se samodejno prilagaja glede na presek obdelovancev. To zagotavlja izjemno kratke čase cikla rezanja. “Paket za skrajšanje časa rezalnega cikla lahko poveča zmogljivost do 10 %,” pojasnjuje Blum. Močan podajalni sistem zagotavlja enakomeren prenos moči in velik oprijem. Pogonska kolesa z zgornje strani se popolnoma prilagajajo konturi lesa. Poleg tega ima OptiCut 450 Quantum servo jašek za odstranjevanje odpadkov takoj za žaginim listom. Ta se odpre le toliko, kolikor je določeno v stroju glede na dolžino odpadkov. Weinig Dimter je na izhodu dobavil 20 m dolg sortirni trak z osmimi izmetači, kjer se proizvedene fiksne dolžine od 600 mm do 3 m sortirajo glede na dolžino in kakovost.

Zagon v nekaj dneh, brezhibno delovanje 

Skupina Weinig je opremo namestila septembra 2020. “Zagon je bil opravljen v nekaj dneh, sistem pa od takrat deluje brezhibno,” povzame Keuper. Razrezani elementi na tej liniji se kasneje uporabijo za lepljenje v masivne plošče.

Z nastavljivim servo hodom žage (Variostroke) sistem samodejno prilagodi višino reza preseku obdelovanca.

Na izhodu je podjetje Weinig Dimter dobavilo sortirni transporter z osmimi postajami za razvrščanje elementov po dolžini in kakovosti. 

Vaša rešitev za optimalen razrez

Optimalen razrez z minimalnim odpadkom ter sprotno prepoznavanje napak v lesu pomenita izjemen skok v produktivnosti in dodani vrednosti lesenih izdelkov. Naše stranke ugotavljajo, da se investicije v optimalen razrez in prepoznavanje napak v lesu povrnejo prej, kot so pričakovali. Rezultat je namreč manjša poraba kakovostnega lesa in višja vrednost končnega produkta. V Intercetu načrtujemo optimalne rešitve linij za individualne potrebe vsakega obrata. Oglasite se v našem prodajno-razstavnem salonu in preizkusite stroje in programsko opremo.



Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig OptiCut 450
Weinig OptiCut 450

Pretočni optimirni čelilnik, ki omogoča podajanje, pozicioniranje, čeljenje in sortiranje pri neverjetni hitrosti in z odličnim izkoristkom. Zaradi velike kapacitete je smiselno dograditi avtomatsko dodajanje materiala, odlično pa se povezuje z avtomatskimi skenerji za prepoznavo napak.

Weinig EasyScan+
Weinig EasyScan+

 Skenerji z visoko zmogljivosto in nizko investicijo - nov srednji razred Weinig skenerjev.


Weinig ProfiRip 450
Weinig ProfiRip 450

Weinig ProfiRip 450 – profesionalna visokozmogljiva večlistna krožna žaga z do 4 pomičnimi žaginimi listi za optimalen razrez lesa. Robustna konstrukcija in dolga življenjska doba.

Weinig Powermat 2400
Weinig Powermat 2400

Štiristranski skobeljni stroj za industrijsko proizvodnjo z visokimi kapacitetami

Povezane novice

Pilana Pukanić z Weinigom izdela tretjino več masivnih plošč

Pilana Pukanić z Weinigom izdela tretjino več masivnih plošč

Poudarki Hišnega sejma Intercet 2022

Poudarki Hišnega sejma Intercet 2022

S člani sekcije lesnih strok o izzivih lesne panoge

S člani sekcije lesnih strok o izzivih lesne panoge

Optimiziranje vzdolžnega in prečnega razreza lesa listavcev

Optimiziranje vzdolžnega in prečnega razreza lesa listavcev

Nazaj na seznam