Ko je glavna prednost prilagodljivost, ne pa velikost

Ko je adut družinskega mizarstva prilagodljivost, mora biti tak tudi stroj!

Družinsko mizarstvo in predelava lesa Vrhnjak stavi na popolno prilagodljivost kupcem. Tak mora biti tudi njihov skobeljni stroj. Novi Weinigov Powermat 1500 je v celoti izpolnil pričakovanja. Rezultat? Manj odpadka, manj časa za nastavljanje, manj napora. Vedno popoln izdelek brez poskusnih serij.

Ko je glavna prednost prilagodljivost, ne pa velikost

Slika1: Dva Korošca, lastnik novega Powermata 1500 Tine Vrhnjak in Intercetov svetovalec Boštjan Vraber po uspešnem zagonu.


Podjetje: Predelava lesa Tine Vrhnjak, s.p.

Direktor in lastnik:  Tine Vrhnjak, druga generacija lastnikov družinskega podjetja

Dejavnost: žaga in mizarstvo

Število zaposlenih: 5

Glavni proizvodi: žagan in skobljan les, končni izdelki iz masivnega lesa po željah kupca

Letni obseg: razrez okoli 5000 m3 hlodov

Trgi: Slovenija (70%), Avstrija, Nemčija, Hrvaška


Zelo uspešno družinsko mizarstvo, ki ga vodi druga generacija Vrhnjakov, se zaveda, da je prilagodljivost trgu njihova konkurenčna prednost. Njihova proizvodnja domuje na skrajni točki Slovenije, koroški Muti, na vrhu slikovitega hriba, ki ločuje Slovenijo in Avstrijo. Prilagodljivost tu pomeni tudi, da imajo svoj lasten prevoz in odkup hlodovine in žaganega lesa. Popolno prilagodljivost pa so pričakovali tudi, ko so se ozirali za novim članom ekipe – skobeljnim strojem.

Ko stari skobeljni stroj povozi čas

“Naš stari skobeljni stroj je po 30 letih preprosto povozil čas. Za današnje razmere in naše potrebe je bilo nastavljanje prezahtevno, ni bil več dovolj natančen,” lastnik Tine Vrhnjak opisuje, kaj je sprožilo investicijo v nov skobeljni stroj. Lesno dejavnost je prevzel po svojem očetu in v tem času z majhno, zagnano ekipo razvil uspešno podjetje. Pri odločanju o novem stroju so imeli v mislih potrebe svojih kupcev, ki so zelo raznolike. Potrebovali so skobeljni stroj, ki lahko hitro, enostavno in natančno izdela posamezne kose zelo različnih profilov. “Predvsem potrebujemo stroj, kjer hitro nastavimo iz ene dimenzije ali profila v drugega. To, da je natančen in zagotavlja kakovostno obdelavo, pa je seveda osnova, ki mora biti brezkompromisna,” povzema Vrhnjak. Ker so vedeli, da s strojem ne bodo delali vsak dan, ampak po potrebi, je bilo med kriteriji tudi, da je stroj hitro pripravljen na delo ter izdela posamezne serije profilov brez testnih kosov.

Slika 2: V družinskem obratu letno razrežejo okoli 5000 m3 hlodov.

Prednost testiranja

V procesu izbora med skobeljnimi stroji, ki so si bili cenovno blizu, je pretehtala prav tehnologija hitre prilagodljivosti. V Intercetovem prodajno-razstavnem salonu so testirali Weinigov skobeljni stroj Powermat 1500 (ogled stroja), ki je z uporabnimi dodatki in nastavki zasnovan prav z mislijo na manjše predelovalne obrate, ki potrebujejo fleksibilno izdelavo. “Vpenjalni sistem za orodje PowerLock nam je že med testiranjem pokazal prednosti Powermata. Samo z enim pritiskom sprosimo in zamenjamo glavo orodja, kar pomeni, da je hitro pripravljen za novo nalogo,” eno od prednosti Powermata izpostavi Vrhnjak. Da je Powermat 1500 izdelan za fleksibilne obrate dokazuje tudi dejstvo, da lahko v svoj pomnilnik shrani do 500 profilov, ki jih lahko kadarkoli spet uporabimo za izdelavo v trenutku. Vse to poteka prek preprostega krmilnika na dotik.

Pripravljen na akcijo

Boštjan Vraber, izjemno izkušen Intercetov svetovalec, že več desetletij spremlja potrebe manjših obdelovalcev lesa, zato je hitro razumel, kaj potrebujejo Vrhnjakovi. “Zame je bilo zelo pomembno, da smo se s partnerjem kar nekajkrat dobili in zares pogovorili o vseh situacijah, na katere mora odgovoriti nov skobeljni stroj. Zares so potrebovali stroj, ki je hitro in natančno pripravljen za akcijo, ko ga potrebujejo,” opisuje proces sodelovanja Vraber. Pomembna je pametna optimizacija stroja. “Njihov stari skobeljni stroj je imel 7 vreten, mi pa smo uspeli vse potrebe pokriti s 5 vreteni, ki pa imajo zmogljivost do 8.000 obratov v minuti. Predvsem pa nas in kupce ta stroj vedno znova prepriča s pametnimi dodatki, ki jim olajšajo delo,” dodaja. Powermat 1500 je na tem področju res prvak v konkurenci. Eden od najpogosteje izbranih dodatkov je avtomatska CNC nastavitev širine in debeline, zračna blazina v mizni plošči pa zagotavlja lahkotno in gladko drsenje obdelovancev.

Slika 3: Prilagodljivost kupcu in brezkompromisna kakovost je moto, ki si ga je lastnik Tine Vrhnjak zastavil na svoji poti.

Dobra podpora po zagonu

Sklenjen dogovor pa je pomenil začetek dolgoročnega sodelovanja. Intercetova ekipa se je držala rokov dobave stroja, med ekipama Vrhnjaka in Interceta pa se je vzpostavil tudi konstruktiven odnos tako na področju svetovanja, strokovne izmenjave, podpore in servisa. No, slednjega po dobrih treh mesecih delovanja stroja še niso potrebovali. “Stroj izpolnjuje vse svoje obljube: izdelava je natančna, zamenjava orodja ter nastavitve širin in debelin pa enostavne in hitre,” skleneta Vrhnjak in Vraber, dva Korošca, ob še enem uspešnem koroškem zagonu.

Slika 4:  Powermat 1500 je novi igralec v ekipi, ki izpolnjuje vse obljube: natančnost izdelave, 
ter hitra in enostavna menjava orodja ter nastavite debelin in širin.

Moč in fleksibilnost Powermata za vas

Je vaš stari skobeljni stroj povozil čas? Fleksibilnost, natančnost in izdelava brez odpadka in poskusnih serij je standard, ki narekuje razvoj manjših predelovalcev lesa. V našem prodajno-razstavnem salonu lahko testirate skobeljne stroje z vašim materialom in najdete pravo različico za potrebe vaših strank. Naši izkušeni svetovalci vam bodo pomagali pri rešitvah, ki bodo olajšale in pospešile vaš proces proizvodnje, ter omogočile natančne izdelke z visoko dodano vrednostjo. Pokličite nas in se dogovorite za obisk.


Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Powermat 1500
Weinig Powermat 1500

Štiristranski skobeljni stroj nove generacije, ki z modularnim načinom gradnje omogoča maksimalno prilagoditev na zahteve kupca.  Pri tem poskrbi za optimalno učinkovitost skobljanja in profiliranja in vaš popoln nadzor nad proizvodnjo.

Weinig EasyScan+
Weinig EasyScan+

 Skenerji z visoko zmogljivosto in nizko investicijo - nov srednji razred Weinig skenerjev.


Povezane novice

Bayerwald - ko tradicija in digitalizacija odlično sodelujeta

Bayerwald - ko tradicija in digitalizacija odlično sodelujeta

Učinkovit razrez letvic za letvičenje

Učinkovit razrez letvic za letvičenje

Kompaktna linija za spajanje konstrukcijskega lesa

Kompaktna linija za spajanje konstrukcijskega lesa

Nazaj na seznam