Kompaktna linija za spajanje konstrukcijskega lesa

Nova Weinigova linija za dolžinsko spajanje konstrukcijskega lesa v podjetju Abies Austria deluje od poletja 2021. In izkušnje? “Odločili smo se pravilno in smo pripravljeni na prihodnost.” pravijo.

Kompaktna linija za spajanje konstrukcijskega lesa

Slika 1: Pred novimi stroji Weinig: Josef Hammerschmid, Andreas Maxwald, Thomas Kohlmeyer in Christian Riedler (z leve).

Podjetje: Abies Austrija

Lokacija:  Oberwies, Severna Avstrija

Glavna dejavnost: masiven konstrukcijski les za lesene hiše in ostrešja

Stroji: Pretočni optimirni čelilnik OptiCut 450 XL,
           Linija za dolžinsko spajanje PowerJoint 8


"Ko smo leta 2005 načrtovali našo tovarno lepljenega konstrukcijskega lesa, smo že pustili prostor za tretjo linijo za dolžinsko spajanje," pojasnjuje Andreas Maxwald, direktor podjetja Abies Austria iz Oberweisa. V letu 2021 so naložbo uresničili in pri tem za partnerja izbrali Weinig. "Tretji sistem služi kot varovalo za prihodnost in za zmanjšanje tveganja. Če bomo morali menjati eno od obstoječih linij za dolžinsko spajanje z zobatim spojem, lahko vedno proizvajamo z dvema in imamo popolnoma zadosti kapacitete," pojasnjuje Maxwald. Poleg tega so se v zadnjih letih spremenile razsežnosti v tej panogi: preseki pri konstrukcijskem lesu so vedno manjši, dodana vrednost pa se povečuje.

Z manjšimi serijami razbremeni prvi dve liniji

Maxwald je bil še posebej navdušen nad kompaktno zasnovo Weinigove kompaktne linije za spajanje PowerJoint 8: "S to linijo za spajanje lahko proizvajamo fleksibilno. Namenjena je manjšim serijam, s tem pa se poveča produktivnost obeh obstoječih linij, saj jih ni treba tako pogosto prenastavljati" pojasni Maxwald. Poleg tega se je PowerJoint 8 v preteklosti že večkrat izkazal. "Nismo želeli pustolovščine, temveč standardiziran izdelek," pravi direktor.

Popolno sodelovanje delavca in Weiniga

Surovina za lepljen konstrukcijski les v paketih prispe na obdelovalno mesto, tam pa se posamični elementi osamijo s pomočjo nagibno-zdrsne mize, samodejno pa se odstranijo tudi letvice. Delavec pregleda vsak obdelovanec in s kredo označi neželene dele lesa. Nato svoj del posla opravi Weinig. Les se dodaja v optimirni čelilnik OptiCut 450 XL, ki obdeluje preseke od 28 x 80 mm do 130 x 320 mm ali 180 x 220 mm. Dolžine na vhodu so lahko od 2 do 5,5 m, dolžine na izhodu pa od 0,9 do 5,5 m. "OptiCut 450 XL je opremljen s 7,5 kW motorjem na vhodnem traku. To omogoča hitrosti do 120 m/min. Motor žage pa ima moč 13,5 kW," pojasnjuje predstavnik podjetja Weinig Josef Hammerschmid. Optimirni čelilnik ima pogonska kolesa od zgoraj in vgrajeno merilno kolo za merjenje dolžine, ki ni gonjeno. Merilna postaja in žaga se samodejno prilagodita višini obdelovanca. Podatke za to pridobita iz krojne liste v krmilniku. Krmilnik OptiCom Pro izmenjuje podatke prek vmesnika Profinet. Odpadki pri razrezu pa se odstranijo skozi loputo oz. jašek za odpadek.

Slika 2: OptiCut 450 XL podjetja Weinig Dimter razreže surovino, ...

Dva obdelovanca naenkrat

Razrezani elementi gredo po OptiCutu 450 XL na nadaljnjo obdelavo preko prečnega transporterja in tako poravnano pridejo neposredno na nulto linijo rezkalnega agregata linije za dolžinsko spajanje. Verižni prečni transporter služi istočasno tudi kot zalogovnik. Dovajalna postaja pripelje lamele v linijo za spajanje PowerJoint 8 in jih poravna s fiksnim robom. Natančno pozicioniranje na čelni strani prislona je doseženo z valjčnim podajanjem. Stranska vodila in hidravlični vpenjalni stolpi učvrstijo les na rezkalni mizi. "Dva obdelovanca se na čelni strani vedno rezkata in lepita v paru," pojasnjuje Thomas Kohlmeyer iz podjetja Weinig Grecon. Voziček za rezkanje se najprej pomakne navpično navzdol in izdela zobe na obeh obdelovancih, nato pa se vodoravno umakne iz delovnega območja in hkrati brezstično nanese PU lepilo. Stiskanje vpete lamele poteka hidravlično. Med časom stiskanja se voziček za rezkanje premakne v začetni položaj. Ko je postopek končan, se začne naslednji cikel oz. takt. Ko je dosežena zahtevana končna dolžina, se opravi prečni rez.

Skupina Weinig je tako dobavila sistem od optimirnega čelilnika za izrez napak in narez dobrih dolžin, do spajalca in čelilnika za odrez spojene lamele na dolžino. Lamele nato vstopijo v obstoječe skladišče za utrjevanje lepila.

Kompakten in natančen

Moč PowerJointa 8 je - odvisno od dimenzij - do 8 ciklov na minuto. Kohlmeyer poudarja prednosti linije - popolnoma samodejno prilagajanje linije na različne dimenzije, visoka natančnost zaradi taktne obdelave in minimalni zamik zob. Vsi postopki poravnave skozi proizvodnjo namreč preprečujejo vnos nateznih sil v spojene lamele. "Z vsemi tremi linijami za dolžinsko spajanje lahko zdaj naredimo vse. S tretjo linijo za dolžinsko spajanje smo se odločili pravilno in smo dobro pripravljeni za prihodnost," zaključuje Maxwald.

Slika 3: ..., ki se nato prečno priključi na PowerJoint 8 podjetja Weinig Grecon - spodnja slika prikazuje postopek rezkanja in lepljenja.

Za popoln spoj

Lepljen konstrukcijski les postaja vse bolj želen gradnik na področju gradbeništva, sodobno gradbeništvo pa zanj postavlja visoke zahteve kakovosti in trdnosti. Zato je kakovostna linija za spajanje konstrukcijskega lesa, tudi manjših dimenzij in serij, ključna pri konkurenčnosti na tem področju. V Intercetu smo specialisti z več kot tremi desetletji izkušenj za linije za dolžinsko spajanje vodilnega nemškega proizvajalca Weinig. Pokličite nas in preverite kakovost Weinig spojev v našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju.


Iz naše ponudbe:

Weinig OptiCut 450
Weinig OptiCut 450

Pretočni optimirni čelilnik, ki omogoča podajanje, pozicioniranje, čeljenje in sortiranje pri neverjetni hitrosti in z odličnim izkoristkom. Zaradi velike kapacitete je smiselno dograditi avtomatsko dodajanje materiala, odlično pa se povezuje z avtomatskimi skenerji za prepoznavo napak.

Weinig PowerJoint
Weinig PowerJoint

Kompaktne pretočne linije za doseganje visokih standardov pri spajanju konstrukcijskega lesa.

Nazaj na seznam