Mlada ekipa z Weinigovo linijo že dosega izjemne rezultate

Hrvaško podjetje Stolarija-pilana Antun Pečenec, ki ga vodijo trije mladi direktorji, je s povezano Weinigovo linijo za izdelavo masivnih plošč dosegel izjemne rezultate.

Prešli so iz dveh na eno izmeno, ob tem pa povečali produktivnost in dosegli brezkompromisno kakovost.

Mlada ekipa z Weinigovo linijo že dosega izjemne rezultate

Ime: Stolarija-pilana Antun Pečenec d.o.o.

Dejavnost: Primarna proizvodnja (žaga in decimiranje) ter izdelava masivnih lepljenih plošč

Uporabljen les: hrast, bukev, jesen, javor, češnja, oreh

Velikost proizvodnje: okoli 5.000 m3 masivnih plošč letno

Število zaposlenih: okoli 200

Trgi: 90 % evropska tržišča (največ Nemčija)

Stroji v novi liniji: 

  • Stroj za dolžinsko spajanje Weinig Grecon HS120
  • Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500
  • Visokofrekvenčna stiskalnica Weinig Dimter ProfiPress T 5400
  • Krožna žaga za formatiranje plošč Weinig Dimter


Pečenec je družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo, trenutno pa ga zaznamuje številka tri. Tretjo generacijo podjetja, ki je pred 70 leti zrasla iz stavbnega mizarstva starega očeta Antuna Pečenca, namreč vodijo njegovi trije vnuki: Antun ml., Marko in Valentina. Danes je Pečenec v regiji sinonim za odličnost na področju izdelave masivnih plošč, še vedno pa ohranjajo tudi žago in decimirnico.

Potrebe so presegle kapaciteto

“Izdelava masivnih plošč predstavlja vse pomembnejši del naše proizvodnje,” strategijo podjetja pojasni Antun ml., “in čeprav smo delali v dveh izmenah, s staro linijo nismo mogli več zadostiti potrebam trga in povpraševanja.” Predvsem pa je izdelovanje plošč na posameznih strojih zahtevalo veliko ročnega prelaganja. To pa pomeni veliko število zaposlenih, ki so tudi fizično zelo obremenjeni.

izdelovanje masivnih ploščIzdelovanje plošč na posameznih strojih je zahtevalo veliko ročnega prelaganja. To pa pomeni veliko število zaposlenih, ki so fizično zelo obremenjeni.

Nova linija, nov zagon

Spoznanje, da rast in razvoj podjetja lahko omogoči le nova linija, ki bo dvignila tako kakovost kot produktivnost izdelave, je zorela precej časa. Ko so Pečencevi trije mladi direktorji, opremljeni z naprednim znanjem in izkušnjami treh generacij, izbirali izvajalca prenove svoje linije, je bilo zanje pomembno predvsem najboljša kakovost, odzivnost, hiter servis z dostopnostjo rezervnih delov in strokovna podpora.

Prepričala sta znanje in kakovost

Weinigova kakovost strojev in znanje Intercetovih strokovnjakov sta prepričala zahtevne stranke. Pečenceva linija je danes popolnoma povezana proizvodnja Weinigovih paradnih konjev, ki podjetju zagotavlja odlične temelje za razvoj prihodnjih 70 let.

Stolarija-pilana Antun Pečenec pri delu.Weinig kakovost je prepričala družino Pečenec pri odločitvi, komu zaupati prenovo linije.

Od spajalca do žage

Nova linija vsebuje stroje, ki so povezani v liniji, in sicer od dolžinskega spajalca Weinig Grecon HS120, kjer se predhodno kratke predskobljane lamele spojijo v 6 m dolgo letev. Letve se nato po verižnih transporterjih prenesejo na dva Weinigova štiristranska skobeljna stroja Powermat 1500, ki dolžinsko spojene lamele poskobljata iz vseh štirih strani. Na tej točki so lamele pripravljene za avtomatski nanos lepila pred visokofrekvenčno stiskalnico Weinig Dimter ProfiPress T 5400. Z lepilom nanešene lamele se nato formirajo v tepih, ki se poda v stiskalnico, kjer se s pomočjo visoke frekvence lepilo utrdi. Po izhodu iz stiskalnice gre plošča naprej na brušenje, na koncu pa jo krožna žaga za vzdolžno formatiranje plošč Weinig Dimter razreže na končno dolžino.

proizvodnja v podjetju Pečenec d.o.o.Stroji Weinig, povezani v popolno linijo.

Utorjena miza za popolne lamele

Predpogoj za plošče, zlepljene popolno in brez napak, so popolnoma pravokotno poskobljane lamele. V novi liniji Pečenca to zagotavlja utorjena miza, s katero sta opremljeni obe štiristranki.


Oba skobeljna stroja sta opremljena z utorjeno mizo za popolno vodenje.

Izziv za tandem

Boštjan Vraber, ki je na strani Interceta vodil projekt prenove, ob zagonu nove linije povzame: izziv v pravem pomenu besede, od začetka do konca! “Ob koncu intenzivnega sodelovanja sem zares vesel, da sem lahko prevzel ta projekt. Naše sodelovanje je bilo izjemno uspešno tudi zato, ker smo tekom načrtovanja, vzpostavitve in zagona zgradili izjemno zaupanje drug do drugega, strokovno in po človeški plati.” To se kaže tudi v tem, da so pri Pečencu po tem, ko je nova linija že delovala, v sodelovanju z Intercetom investirali še v nekatere druge stroje.


Antun Pečenec ml. in Boštjan Vraber (Intercet) uspeh skupnega projekta pripisujeta strokovnosti in zgrajenemu zaupanju.

Rekordni rezultati na dlani

“Enačba, ki sama za sebe govori o tem, kako smo zadovoljni z novo rešitvijo, je preprosta,” z nasmeškom pove Antun ml., ko ga prosimo, da pod projekt prenove linije potegne črto: “Prej smo delali v dveh izmenah in izdelali okoli 250 m3 širinsko-dolžinsko spojenih (finger-joint) plošč mesečno, zdaj pa z delom samo v eni izmeni izdelamo približno 25 % več.” Doda, da na liniji danes dela 10 ljudi, za enako delo pa bi s staro linijo potrebovali 20 ljudi (10 v vsaki izmeni).


Plošče, izdelane z brezkompromisno kakovostjo.

Manj lepila, čistejši stroji

Hkrati Pečencevi nanizajo še tiste pozitivne učinke nove linije, ki so morda manj vidni, a na dolgi rok izjemno pomembni. “Ker se lepilo nanaša avtomatsko, je poraba veliko manjša. Ker je nanos lepila kontroliran, pa so tudi stroji čistejši.” In ker se tudi sami soočajo z naraščanjem cen lesa, je dobrodošla tudi manjša poraba materiala, saj je zaradi natančnega skobljanja pri brušenju potrebno občutno manj nadmere.

Ker se lepilo nanaša avtomatsko in s tem zelo natančno, stroji ostanejo čistejši.

Izzovimo prihodnost skupaj

Nadgradnja proizvodnje linije je za vsako podjetje – od družinskih delavnic do kompleksnih obratov - odločitev, ki tlakuje temelje za desetletja razvoja. V Intercetu razumemo potrebe obdelovalcev lesa, imamo desetletja znanj in izkušenj in sodelujemo le z najboljšimi proizvajalci. Zato bomo med številnimi možnostmi našli optimalno za vas, vam stali ob strani pri načrtovanju, zagonu in šolanju, s servisom in rezervnimi deli pa skozi celoten življenjski cikel stroja. Pokličite nas ali nas obiščite v prodajno-razstavnem salonu in nam predstavite vaš izziv za prihodnost.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Powermat 1500
Weinig Powermat 1500

Štiristranski skobeljni stroj nove generacije, ki z modularnim načinom gradnje omogoča maksimalno prilagoditev na zahteve kupca.  Pri tem poskrbi za optimalno učinkovitost skobljanja in profiliranja in vaš popoln nadzor nad proizvodnjo.

Weinig ProfiPress T
Weinig ProfiPress T

 Izredno zmogljiva Weinig stiskalnica za širinsko lepljenje plošč, najbolj primerna za integracijo v sistemske rešitve.


Weinig HS 120/HS 200
Weinig HS 120/HS 200

Liniji za dolžinsko spajanje največjih kapacitet, ki omogočata izdelavo horizontalnega spoja. Primerne za proizvajalce masivnih plošč, ki potrebujejo visoke kapacitete spajanja.

Povezane novice

Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 s posebno obdelavo robov pred lepljenjem v ploščo

Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 s posebno obdelavo robov pred lepljenjem v ploščo

Weinig stiskalnice za širinsko spajanje lesa

Weinig stiskalnice za širinsko spajanje lesa

Nazaj na seznam