Moč sprememb s štiristranko Weinig

Weinigov Powermat 1500 je angleškemu specialistu za les omogočila znižanje stroškov dela in neulovljivo konkurenčnost pri kratkih rokih izdelave.

Moč sprememb s štiristranko Weinig

Robert Blumsom je človek, ki se ne boji sprememb. Na trgu, na katerem so po vsej državi neodvisne lesnoobdelovalne obrate prevzemali trgovci z lesom, je Blumsom Timber Center rasel in širil svojo paleto produktov. Hkrati pa so v družinskem podjetju skozi ves čas ohranjal temeljne vrednote, izdolbene v 124-letno zgodovino podjetja. Predanost svojim naročnikom, edinstven poslovni model, ki temelji na storitvah, in osredotočenost na inovacije. Vse to so zaveze, ki so tudi vzrok, da podjetje s sedežem v Barkingu že 30 let sodeluje z nemškim proizvajalcem strojev Weinig. In sodelovanje je danes tako trdno kot je bilo pred 30 leti.


Od samostojnega obrata do ključnega člena v verigi

»Nikoli nismo bili podjetje, ki bi sedelo križem rok,« začne pogovor Robert Blumsom, predsednik Blumsom Timber Centra in ustanovitelj Blumsom Custom Milling. »Leta 1980 sem bil četrta generacija, ki je vodila družinsko podjetje. Videl sem, da moramo razširiti področje delovanja, če želimo več kot le uspeti na izjemno konkurenčnem trgu. Strokovnjaki so me takrat označili za norega, ker sem odprl proizvodni obrat na mestu, kjer stojimo danes – a rezultat te odločitve je, da smo danes ključen člen verige v dobavi lesa na jugu države. Prav tako smo naleteli na neodobravanje, ko smo se odločili, da bomo uporabljali izključno les, ki je FSC certificiran še preden je postal standard v industriji, kot ga poznamo danes. Vedel sem, da moram vlagati v prihodnost podjetja, in vedel sem, da Blumsom potrebuje ponudbo, da bo drugačna.” 

Z leve: Robert in Freddie Blumsom


Zmanjšanje stroškov dela za tretjino

Investicija v prihodnost je prišla v obliki naprednega stroja za obdelavo lesa na lokaciji, kjer stojimo danes.  Iskali smo rešitev ki bi omogočila hiter čas obračanja zalog masivnega lesa in letev iz MDF-ja, brez omejitev pri minimalnih količinah naročila. »Da bi lahko to zagotovili smo potrebovali le najboljše rešitve na trgu in Weinig je bil edini proizvajalec, ki nam je lahko dobavil točno takšno konfiguracijo, ki smo jo potrebovali,« priznava Robert. »Z njimi nam je uspelo zmanjšati stroške dela za 35 % in obdelati trikrat več lesenih letvic s pol manj stroji.«


Milijonska naložba, prva svoje vrste

Pred kratkim je podjetje opravilo naložbeni projekt, vreden 1 milijon funtov, ki je vključeval  popolno prenovo obrata in skladiščnih prostorov. Proizvodnjo so nadgradili z novim skobeljnim super strojem Weinig Powermat 1500 – prvim te vrste v Združenem kraljestvu. Zasnovan je za racionalizacijo proizvodnje, zagotavlja krajše dobavne roke in povečanje učinkovitosti obdelave lesa.


Kooperanti so zmanjševali maržo

»Zavedali smo se, da potrebujemo izjemno natančen stroj, ki ga lahko integriramo v naš obstoječ proizvodni proces, in le Weinig je to lahko zagotovil. Pri proizvodnji standardnih in izvenstandarnih profilov, ki jih proizvajamo iz masivnega lesa  – vključno z vratnimi okvirji, omejevalniki vrat in različnimi letvicami - smo uporabljali dva Powermata iz hiše Weinig. Potreba po večji prilagodljivosti je rasla, predvsem na področju kompleksnih elementov in profilov. Naši procesi niso bili dovolj stroškovno učinkoviti in večino časa smo te faze opravljali s pomočjo kooperantov, s čimer smo še dodatno zmanjšali svojo maržo. 


Unikatna specialnost za Blumsoma

Da bi to premostili, je bil novi Powermat 1500 opremljen z univerzalno glavo in dodatno desno glavo, ki se lahko nagiba do 45˚ – unikatna funkcionalnost, razvita za dolgoletnega specialista za les. Te možnosti so dale Blumsomu dodatno prilagodljivost in zmanjšale število potrebnih orodij na skobeljnem stroju. Dodatna zmogljivost obdelovalne širine 310 mm in frekvenčno regulirana hitrost vrtljajev 4-12.000/minuto (nadzorovana prek krmilnika Powercom) sta prav tako omogočila širše proizvodne zmogljivosti in posledično pomenila naložbo v prihodnost obrata.


Naročila ostajajo v hiši

"Univerzalna glava nam je omogočila, da so naročila ostala v hiši. Zlasti naročila za vratne okvirje s 3D položaji utorov na dnu, ob strani in zgoraj, ki jih lahko zdaj učinkovito naredimo sami," pravi Robert. »To je izjemno skrajšalo dobavni čas, nam omogočilo popoln nadzor nad našo proizvodnjo in na koncu še pripomoglo k optimizaciji stroškov. Kratki časi, potrebni za nastavitev stroja, zmožnost preklopa s kratkih na dolge serije in hitro prilagajanje različnih dimenzij brez vmesnega izklopa in ponovnega vklapljanja stroja, pa so zmanjšali čas izpadov in povišali čas proizvodnje ter s tem skrajšali čas izdelave. Ob tem pa njegova natančnost pomeni, da lahko vsakič zagotovimo visokokakovosten izdelek. 


Naročila, izvedena v 5 do 7 dneh

»Številni naši konkurenti imajo standardni 14-dnevni rok za izvedbo. Mi pa z novo tehnologijo lahko zdaj nadzorujemo celoten proces in naše stranke se dobro zavedajo, da je njihovo naročilo lahko pri nas izvedeno v petih do sedmih dneh. Za enega naročnika smo na njegovo presenečenje naročilo v celoti zaključili v manj kot treh dneh, česar zares ni pričakoval. To so čari neodvisnosti – nikomur ne odgovarjamo in zmeraj lahko damo vse od sebe in še več. Če bi šlo zgolj za ceno in samo ceno, bi ljudje preprosto imeli dolge 14-dnevne dobavne roke iz centralnega skladišča, vendar naše stranke pričakujejo več kot to. Njihovo preživetje je odvisno od tega." 


Mlada generacija, usmerjena v inovacije

Robert dodaja: »Ponosni na svojo zgodovino in na to, kar smo dosegli. Moj sin Freddie je pred kratkim prevzel investicije in tudi on prisega na vlaganje v inovacije – zato smo hitro napredovali z našo milijonsko naložbo. Vemo, da se bo panoga spremenila in zavedamo se , da bomo morali prilagoditi svoje procese, da bodo ostali konkurenčni, a tako kot vse stvari, spremembe ponujajo tudi priložnosti. 


Z Weinigom pred konkurenco

»Če se ozrem nazaj, sem takoj, ko sem si lahko privoščil nakup novih strojev, kupil najboljše na trgu. Ali ga je podjetje potrebovalo? Takrat ne – lahko bi se zadovoljili z manjšim modelom. Ampak, nam je zaradi tega zdaj bolje? Vsekakor. Weinigovi stroji in tehnologija so nam pomagali ostati v prednosti pred konkurenco in iskreno lahko rečem, da brez njih danes ne bi imeli podjetja. Čakamo naslednjih 124 let ...«.


Povzeto po:
(https://www.weinig.co.uk/en/weinig-uk/news/latest-news/details/the-power-of-change.html?no_cache=1)


Moč vaše spremembe

Zadovoljiti potrebe strank v zelo kratkem času, ob tem pa znižati ceno dela in povišati kapaciteto proizvodnje. Za skobeljne stroje Weinig je to sprememba, dosegljiva v kratkem času. Ob takih rezultatih pa se investicija v stroj povrne hitro, obrestuje pa s konkurenčnostjo in rastjo podjetja, zadovoljnimi strankami, ki se vračajo, in zadovoljnimi zaposlenimi. V Intercetu smo že desetletja zastopnik za Weinigove stroje. S strokovnimi tehničnimi svetovalci in lastno servisno podporo pa veliko več kot to. Od prve ideje o Weinigu skozi celoten življenjski cikel stroja skrbimo, da je to stroj, ki se vam bo obrestoval znova in znova. Pokličite nas za preizkus skobeljnih strojev v našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju.


Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Powermat 700
Weinig Powermat 700

Vstopni model novejše generacije strojev za skobljanje in profiliranje s PowerLock vpenjanjem orodij in najhitrejšimi nastavitvami stroja za potrebno obdelavo.

Weinig Powermat 1500
Weinig Powermat 1500

Štiristranski skobeljni stroj nove generacije, ki z modularnim načinom gradnje omogoča maksimalno prilagoditev na zahteve kupca.  Pri tem poskrbi za optimalno učinkovitost skobljanja in profiliranja in vaš popoln nadzor nad proizvodnjo.

Weinig Rondamat
Weinig Rondamat

Naj gre za izdelavo profilnih nožev, brušenje ravnih ali profilinih nožev, žaginih listov ali rezkarjev za dolžinsko spajanje - Stroj za brušenje orodja Weinig Rondamat je prikrojen individualnim zahtevam.

Weinig OptiControl
Weinig OptiControl

Stroj za optično merjenje orodja Weinig OptiControl omogoča hitro in natančno nastavljanje s pomočjo natančno izmerjenih orodij.

Povezane novice

Kje so naši stroji: Powermat 700 z izjemno natančnostjo za hrvaško Prostorio

Kje so naši stroji: Powermat 700 z izjemno natančnostjo za hrvaško Prostorio

Skobeljni stroj Weinig Powermat 700 povečal produktivnost v proizvodnji vhodnih vrat

Skobeljni stroj Weinig Powermat 700 povečal produktivnost v proizvodnji vhodnih vrat

Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 s posebno obdelavo robov pred lepljenjem v ploščo

Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 s posebno obdelavo robov pred lepljenjem v ploščo

Skobeljni stroj Weinig Powermat 700 za popolnoma ravne robove

Skobeljni stroj Weinig Powermat 700 za popolnoma ravne robove

Nazaj na seznam