Moč visokofrekvenčne stiskalnice v raznovrstnih panogah

Weinigova stiskalnica ProfiPress L II 2500 omogoča samostojno proizvodnjo od masivnih plošč do čebelarskega panja, s tem pa popoln nadzor nad kakovostjo.

Res je, da se tistim, ki niso čebelarji, nakup visokofrekvenčne stiskalnice za čebelje panje morda sliši nekoliko nenavadno. Kljub temu čebele potrebujejo “dom” - in prav to je tisto, za kar sta specializirana Peter in Hans-Jörg Marktl. In pri njunem delu pride do izraza nova visokofrekvenčna stiskalnica podjetja Weinig Dimter.

Moč visokofrekvenčne stiskalnice v raznovrstnih panogah

Stroj ProfiPress L 2500 HF podjetja Weinig Dimter se uporablja za izdelavo panjev za čebele v Beutenweltu.

Kakovost vzeli v svoje roke

Čebelarjenje in čebele so strast Petra Marktla in njegovega sina Hansa-Jörga Marktla. Peter Marktl na podlagi dolgoletnih izkušenj ve, kaj je pomembno pri izdelavi čebeljih panjev. Leta 2015 sta iz Himmelberga na Avstrijskem-Koroškem zaradi vse večjega povpraševanja proizvodnjo preselili v večjo halo v mesto Feldkirchen. “Zdaj letno izdelamo približno 12.000 panjev v kompletih,” pravi Hans-Jörg Marktl in nadaljuje: “Prej smo za izdelavo panjev kupovali enoslojne masivne smrekove plošče. Vendar smo želeli imeti kakovost v svojih rokah - navsezadnje so panji vedno zunaj ter izpostavljeni vetru in vremenskim vplivom. Poleg tega so se cene plošč močno zvišale. Zato smo se odločili, da bomo plošče izdelali sami.”

BeutenweltuPred novo stiskalnico Weinig Dimter: Peter in Hans-Jörg Marktl, Christian Marn in Florian Tröbersberger (z leve).

Zanašanje na izkušnje priznanega proizvajalca

Peter in Hans-Jörg Marktl sta želela zanesljivega partnerja za novo stiskalnico plošč. Zato so se odločili za stiskalnico ProfiPress L II 2500 HF nemškega podjetja Weinig Dimter. “S proizvodnjo plošč nismo imeli izkušenj, zato smo se popolnoma zanašali na pomoč in izkušnje podjetja Weinig Dimter,” pojasnjuje Hans-Jörg Marktl. Suhi žagani les se kupuje v različnih žagah v okolici. Najprej s skobeljnim strojem Weinig Powermat 500 les dobi čisto površino in ga poskoblja na zahtevano dimenzijo. Nato zaposleni postavi lamele na podajalnik do postaje za nanos lepila. “Trenutno se to izvaja ročno. Vendar pa bomo za povezavo s skobeljnim strojem še zagotovili ustrezno mehanizacijo,” pojasnjuje predstavnik podjetja Weinig Christian Marn.

Lepilo iz lastnega razvoja

Obdelovanci gredo skozi sistem za nanašanje lepila. Pri tem se Marktl zanaša na vodoodporen dvokomponentni sistem EPI podjetja Jowat. Lepilo in trdilec se predhodno zmešata in napolnita v rezervoar. “Lastnosti lepila GS 150 smo razvili posebej za ta namen,” pojasnjuje Florian Tröbersberger, regionalni vodja prodaje stiskalnic za širinsko lepljenje pri podjetju Weinig Dimter. “Običajne različice bi bile predrage. Z našim sistemom nanašanja z valjčki, ki se ga lahko zelo enostavno čisti, smo našli elegantno in primerno rešitev.” Po nanosu lepila se plošče najprej avtomatsko oblikujejo v skladu z naročili, nato pa se prenesejo v stiskalnico ProfiPress L II 2500 HF. Zaradi visokofrekvenčne tehnologije traja cikel stiskanja približno dve minuti. V tem času se na pripravljalni mizi že oblikujejo naslednje plošče.

Enostavno upravljanje

Največja velikost plošče je 1,3 krat 2,5 metra. Upravljavec stroja le vnese velikost plošče v krmilno napravo stiskalnice. Glede na širino lamele se izdela plošča z naslednjo večjo dimenzijo. “Stiskalnico lahko brez težav upravlja en delavec. Ob tem pa ima čas še za nekatera druga opravila,” potrjuje Tröbersberger in nadaljuje: “ProfiPress L II 2500 HF je zaradi kratkih nastavljalnih časov še posebej ekonomičen pri pogosto spreminjajočih se velikostih plošč. Trdna stiskalna podlaga zagotavlja majhen višinski zamik med lamelami in s tem ravno površino plošče. To omogoča večji izkoristek in manj brušenja." Izdelane plošče se nato pošljejo na sedež podjetja v Himmelbergu, kjer poteka končna proizvodnja čebeljih panjev.

Postaja za lepljenje GS 150 v praksi
Postajo za lepljenje GS 150 je posebej za ta namen razvil Weinig Dimter - posebej primerna za majhne količine in jo je enostavno čistiti.

Prava rešitev

Nova stiskalnica v podjetju Beutenwelt deluje že leto in pol. Hans-Jörg Marktl dodaja da je bila odločitev pravšnja: “Weinig ponuja vrhunske storitve. Zelo smo zadovoljni s stiskalnico, tehnološkimi rešitvami in s svetovanjem.”

Učinkovito stiskanje masivnih plošč

Serija Weinigovih stiskalnic ProfiPress lepilne spoje med lamelami masivnega lesa utrjuje z visoko frekvenco. To izrazito poveča kakovost lepljenja in končno kakovost masivne plošče, z avtomatskim nanosom lepila pa se zmanjša poraba lepila, poveča pa čistost stroja. V Intercetu skupaj z Weinigom načrtujemo najboljše rešitve visokofrekvenčnega stiskanja za naše stranke. Obiščite nas v prodajno-razstavnem slonu v Šenčurju ter z našimi tehničnimi svetovalci, specializiranimi za stiskanje, izberite rešitev za svoje potrebe.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig ProfiPress L II
Weinig ProfiPress L II

 Kompaktna Weinig stiskalnica za širinsko lepljenje za manjše in srednje obrate ter industrijo. Utrjevanje spoja z visoko frekvenco.



Weinig ProfiPress T
Weinig ProfiPress T

 Izredno zmogljiva Weinig stiskalnica za širinsko lepljenje plošč, najbolj primerna za integracijo v sistemske rešitve.


Weinig ProfiPress C
Weinig ProfiPress C

 Stiskalnica je sinonim za racionalno proizvodnjo velikih serij. Kapaciteta na izmeno se začne pri cca. 800 m² in to pri najvišji kvaliteti lepljenja. 


Povezane novice

Proizvodnja masivnih plošč iz hiše Weinig v High Tech izvedbi

Proizvodnja masivnih plošč iz hiše Weinig v High Tech izvedbi

Weinig stiskalnice za širinsko spajanje lesa

Weinig stiskalnice za širinsko spajanje lesa

Team 7 in Weinig - brez kompromisov do najboljše kakovosti

Team 7 in Weinig - brez kompromisov do najboljše kakovosti

Nazaj na seznam