Optimiziranje vzdolžnega in prečnega razreza lesa listavcev

Postopek povečanja izkoristka lesa se mora začeti čim prej v predelovalnem procesu. Preverite Weinigove rešitve.

Za sodobne žagarske obrate in razrez masivnega lesa je ključni dejavnik uspeha učinkovito razrezovanje z optimiziranimi postopki. Skupina Weinig ponuja rešitve, ki predelovalcem omogočajo, da ob pritiskih konkurence in naraščajočih stroških materiala iz lesne surovine dobijo najboljše možne rezultate.

Optimiziranje vzdolžnega in prečnega razreza lesa listavcev

S predčeljenjem vstopajo v večlistno krožno žago samo ravne deske - to povečuje izkoristek.

Optimizacija lesa je pri žagah ključna

Na srečanju “Solid Wood Summit” ki je konec leta 2021 potekalo v digitalni obliki na Weinig Experience Site, so strokovnjaki skupine Weinig iz Tauberbischofsheima v Nemčiji predstavili napredne rešitve na temo razreza masivnega lesa. Regionalna vodja prodaje Andreas Gafus in Veit Grünberg iz tehničnega kompetenčnega centra za optimizacijo sta naslovila predvsem optimiranje razreza masivnega lesa listavcev. "Za žagarske obrate in lesno-predelovalno industrijo z integriranimi žagami igra optimizacija razreza ključno vlogo. V ta namen smo razvili prilagojene sisteme za vsako velikost, dejavnosti ali zahteve,” je pojasnil Gafus. Govorca sta s konkretnimi primeri strank prikazala tudi prilagodljivost samih sistemov.

Različne zahteve

Ko se stranke ukvarjajo s tematiko razreza, gre zmeraj za vidike, kot so optimizacija vzdolžnega (širinskega) in/ali prečnega (dolžinskega razreza), predčeljenje, predskobljanje, vse pogosteje pa se tudi omenja tehnologija optičnega skeniranja za detekcijo napak v lesu. Razrez in optimizacija sta ključna dejavnika uspeha sodobnih žagarskih obratov za razrez masivnega lesa – tako listavcev, kot iglavcev. “Te razprave so pomembne za to, da se naučimo in razumemo zahteve naših strank. Le tako lahko razvijemo ustrezne tehnične rešitve in koncepte” je nadaljeval Gafus. Širinsko in dolžinsko krojenje lesa ima zelo pomembno vlogo, saj se je vertikalni obseg proizvodnje v žagarskem obratu močno spremenil.

Žaga deluje kot dobavitelj

V preteklosti so se žage ukvarjale predvsem z razrezom in prodajo rezanega lesa. Vendar se slabše kakovosti običajno ne prodajajo dobro ali pa se prodajajo po nižji ceni. Poleg tega proizvajalci pohištva ali talnih oblog oddajajo ustrezne delovne korake zunanjim izvajalcem in kupujejo že razrezane elemente, ki so pripravljeni za uporabo. Ključen izziv žagarskega obrata je torej boljša izraba lesa in izzivi, ki jih predstavljajo predelovalci, ki kupujejo že razrezane elemente. Tako je nastal koncept žage za razrez masive, ki deluje kot dobavitelj. Zato so žage razširile svoje osnovne pristojnosti in postajajo vse bolj vertikalno orientirane.

Optimizacija se začne čim prej v procesu

Portfelj procesov sega od sušenja, skobljanja in razreza lesa do spajanja in briketiranja – ne le zato, ker si to podjetje želi, temveč tudi ker mora, da bi lahko poslovalo ekonomično. Zaradi vse večjih zahtev strank se je skupina Weinig razvila iz dobavitelja standardnih strojev v sistemskega ponudnika. Čim prej v procesu se začne postopek povečanja izkoristka lesa, tem večja je razpoložljivost materiala, potrebnega za naslednjo stopnjo predelave. Zato je optimizacija postopka širinskega in dolžinskega razreza lesa tako smiselna. Najboljše rezultate dosežemo, če združimo optimizacijo širinskega in dolžinskega razreza.

razrezan les

Optimalno delovno mesto

Optimizacija poleg večjega donosa lesa vključuje tudi načrtovanja kadrov in procesa dela. Pri razporeditvi kadrov je poudarek na času, ki ga zaposleni potrebuje za vsak delovni korak ali za učinkovitost procesa. Prav tu je poudarek na olajševanju dela zaposlenim, kar povzroči večjo produktivnost. Poleg tega optimalno zasnovana delovna mesta podjetju omogočajo, da sploh najde, obdrži in razvija zaposlene.

8-odstotni prihranek

Za potek procesa je pomembno, kateri koraki obdelave so med seboj povezani in kje je potrebno zagotoviti vmesno skladiščenje/zalogovnik. To omogoča na primer izdelavo manjših serij ali zmanjšanje skladiščnih kapacitet. “Načelo razreza je vedno enako: deske se osamijo iz zložaja, pregleda/oceni se njihova kvaliteta, sledi vzdolžni razrez na ustrezne širine za končni produkt ali le robljenje desk (odvisno od izhodiščnega materiala), sledi ponovna ocena glede kakovosti/napak in nato prečni razrez na dolžino. Za vsako operacijo pripravimo rešitev po meri pojasnil Gafus. Polizdelki se nato sortirajo ročno ali samodejno. Grünberg dodaja: “Kljub navidezno enakemu postopku se razrez razlikuje od podjetja do podjetja. Pri tem pa stranki vedno zagotovimo največji možni količinski ali vrednostni donos.” Grünberg je ocenil, da je prihranek materiala pri sistemu za vzdolžni in prečni razrez lesa skupine Weinig približno 8-odstoten. K temu je treba dodati še povezanost med posameznimi sistemi, visoko stopnjo prilagodljivosti v kombinaciji s kratkimi časi nastavljanja in preprostim vzdrževanjem.

Dolgoletno sodelovanje

Žagarski obrat Ohnemus je že dolgoletna Weinigova stranka. Podjetje, ki je bilo prvotno ustanovljeno kot žaga za razrez listavcev, zdaj ponuja tudi rezan les po naročilu. V podjetju Weinig smo našli partnerja, ki ponuja celoten spekter na področju razreza,” pojasnjuje direktor podjetja Ohnemus Andreas Rombach. Poleti 2020 je v podjetju Ohnemus začela delovati druga linija za razrez Weinig – prejšnja je po 20 letih postala zastarela. Najprej za krive deske žaga predčeli suho desko na večkratno dolžino. Nato gre deska preko vmesnega zalogovnika v večlistno krožno žago Wenig ProfiRip 450 s pomičnimi žaginimi listi, ki omogoča največji izkoristek in veliko prilagodljivost pri širinskem razrezu. Nerazrezan del deske se samodejno preusmeri na večlistno žago Weinig Raimann za ponovno žaganje. Razžagane lamele pa pridejo do čelilnika OptiCut 450 podjetja Weinig Dimter. Na tej točki se označijo napake v lesu. Različne potrebne kvalitete in dolžine so shranjene v krmilniku samega čelilnika - OptiCom Pro. Stroj se na podlagi označenih napak in širine obdelovanca odloči, katero dolžino bo razrezal iz shranjene krojne liste. Na izhodni strani zaposleni izvajajo nadzor kakovosti in zlagajo obdelovance. Direktor podjetja Ohnemus je zelo zadovoljen s celostno storitvijo skupine Weinig Group: “Če je kadarkoli prišlo do težav, so nam tehniki zmeraj prišli naproti, da smo se lahko hitro vrnili v proizvodnjo. Ta vidik zelo cenimo.”

Trije tipi sistemov

Grünberg je v svoji predstavitvi kot primere prikazal tri vrste sistemov: Basic, Basic Plus in Advanced.

  • Konfiguracija Basic vključuje avtomatsko večlistno krožno žago s pomičnimi listi in optimirni čelilnik. V večlistno žago je mogoče deske dodajati ročno ali s pomočjo samodejnega podajalnika. Optimizacija se izvaja s programsko opremo RipAssist ali Timbermax. Razžagani deli gredo na sortirni trak, kjer drugi delavec loči obdelovance od ostankov in jih ponovno klasificira z označevanjem napak v lesu. Nato gredo letve v čelilnik za prečni razrez.

proizvodnja linija za razrez lesa basicOsnovna konfiguracija razreza (Basic): na levi večlistna krožna žaga za vzdolžni razrez (A), prečni sortirni trak (B) in optimirni čelilnik za prečni razrez (C).

  • Konfiguracija Basic Plus ima žago za predčeljenje že pred večlistno žago. S tem je mogoče doseči večji izkoristek, saj se v večlistno žago prihajajo le ravne deske. Ostali postopki so podobni kot pri konfiguraciji Basic. Po potrebi se lahko za enoto za predčeljenje že vgradi optični skener ali pa se med večlistno žago in čelilnikom dogradi še skobeljni stroj.

lesno razrezna linija basic plusTip linije Basic Plus vključuje nagibno-zvračalno mizo za osamitev desk (A), predčeljenje (B), večlistno žago z avtomatskim ločevanjem žamanja in vračanjem nerazrezanih elementov (C) ter skobeljni stroj (D).

  • Napredni sistemski tip Advanced za svoje obratovanje potrebuje le enega operaterja. Pri tem se deske samodejno dovajajo iz zložaja, gredo do avtomatske žage za predčeljenje MaxiCut 900 in naprej na enoto za merjenje geometrije RaiScan ali - alternativno, odvisno od zahtev – v skener za širinski razrez. Deske se pred večlistno žago optimalno poravnajo in nato razrežejo. V naslednjem koraku se okrajki samodejno ločijo od dobrega materiala. Tak sistem uporablja podjetje Wöhr iz Friolzheima v Nemčiji. Tam je nameščena tudi linija za dolžinsko spajanje podjetja Weinig Grecon.

linija za razrez lesa advanced

Vrhunska rešitev skupine Weinig na področju vzdolžnega in prečnega razreza: linija tipa Advanced z nagibno-zvračalnim razkladanjem desk (A), žago za predčeljenje (B), enoto za merjenje geometrije (C), enoto za pozicioniranje in dodajanje (D), večlistno žago za vzdolžni razrez (E), ločevanjem žamanja (F), skobeljnim strojem (G), skenerjem za detekcijo napak v lesu (H), optimirnim čelilnikom za prečni razrez (I) in sortirnim trakom (J).

Minimalen servis

Sistem Weinig v podjetju Wöhr deluje od leta 2011: “Servisi so popolnoma obvladljivi. Do zdaj se ni še nič zlomilo, obnoviti smo morali le obrabne dele,” je pojasnil direktor in lastnik podjetja Wöhr Christian Grafmüller. “Skupina Weinig ponuja celovite rešitve za različne naloge vzdolžnega in prečnega razreza ter podpira svoje stranke pri njihovih individualnih zahtevah. To zagotavlja visoko produktivnost, optimalno delovanje in tudi ustrezne logistične rešitve,” je sklenil Grünberg.

Najdite svojo rešitve za optimalen razrez

Detekcija ključnih točk za optimizacijo je pri razrezu masivnega lesa izjemno pomembna. Zato mora biti linija za razrez prilagojena značilnostim in potrebam vsake proizvodne, da bi omogočala učinkovitost in prihranek. Ob njima se namreč investicija v nov stroj povrne izrazito hitreje. V Intercetu smo strokovnjaki za načrtovanje Weinigovih linij za razrez. Pokličite nas in obiščite prodajno-razstavni salon v Šenčurju, kjer bomo ob preizkusu Weinigovih stroje v živo našli najboljšo rešitev za vaš razrez.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.
Nazaj na seznam