Palete in lesena embalaža (skoraj) brez odpadka

Weinigove rešitve za optimizacijo razreza so najhitrejši recept za dobičkonosnost

Po svetu se v vsakem trenutku prevaža na milijone kosov blaga. Panoga transporta blaga raste, z njo pa tudi obseg palet in lesene embalaže. A ko raste panoga, vedno raste tudi konkurenca. Kako v tej tekmi ostati v ospredju? Na ta izziv odgovarjajo vrhunski Weinigovi stroji za izdelavo palet in lesene embalaže, podprti s sodobnim tehnologijami za optimizacijo.

Palete in lesena embalaža (skoraj) brez odpadka

Kupci Weinigovih optimirnih čelilnikov poročajo, da je izkoristek lesa v primerjavi z ročnim razrezom večji vsaj za 8 %. Pri razrezu 3.000 m3 letno in ceni lesa 100 evrov/m3 je to prihranek 24.000 evrov na leto. Pri dražjih vrstah lesa pa se seveda še poveča. Ob dejstvu, da cene lesa za palete in leseno embalažo po padcu v preteklih letih spet rastejo, je jasno, da je avtomatizacija in optimizacija proizvodnje lesene embalaže investicija, ki se povrne izredno hitro. Avtomatski optimirni čelilniki (ogled strojev v naši ponudbi) namreč omogočajo prihranke na začetku izdelovalne verige - ta je ključen in se pozna po celi verigi.

Avtomatizacija ni prihodnost, ampak sedanjost

Bolj zgodaj kot v proizvodnem procesu izdelave lesene embalaže povečamo izkoristek lesa, tem višja je razpoložljivost surovine. V zadnjih letih po podatkih nemškega HPE (Zveza združenj lesene embalaže, palet in izvozne embalaže) raste dodana vrednost na zaposlenega v proizvodnji lesene embalaže. To pomeni, da vse več dela, posebej na področju optimizacije in izračunov, prevzemajo pametni stroji za obdelavo lesa. Ker pa raste tudi število podjetij, ki izdelujejo tovrstno embalažo, sta optimizacija in avtomatizacija ključ do uspeha in obstanka.

Zakaj ročno čeljenje ni več konkurenčno?

Pri izdelavi embalaže je poraba lesa ključen dejavnik pri optimizaciji in pogosto odločilni faktor pri dobičkonosnosti v visoko konkurenčni panogi. Delavci na ročnem podmiznem čelilniku se utrudijo oziroma preprosto ni možno rezati ves dan zelo natančno. Le kdo lahko v teku proizvodnje ves čas natančno izračunava optimalno dolžino, število potrebnih kosov, kakovost in še izkoristek? Tudi če so manj kvalificirani delavci manjši strošek, je v resnici to zelo draga praksa, saj je izkoristek lesa slabši. Kvalificirani delavci morajo prevzeti kompleksnejše naloge.

5 razlogov za optimiranje razreza lesa:

  1. les kot surovina je vse dražji,
  2. na voljo je vse manj dobrega lesa,
  3. razrez lesa je ključen za določitev količine lesa za nadaljnjo obdelavo,
  4. les brez napak zmanjšuje obrabo orodij na nadaljnjih predelovalnih strojih,
  5. optimiranje je na tem mestu relativno enostavno.

Med poglavitnimi prednostmi, ki jo prinaša avtomatski optimirni stroj za dolžinski razrez je torej boljši izkoristek pri razrezu, kar pomeni manj - ali skoraj nič - odpadka. Izdelovalci lesene embalaže, ki dlje časa delajo z Weinigovimi optimirni čelilniki, pa delijo tudi dobre izkušnje s krmilnikom OptiCom, s katerim prek zaslona upravljajo s strojem. Ta namreč omogoča odličen pregled nad celotno statistiko proizvodnje, ki se lahko tudi avtomatsko prenese v pisarno. Tako imajo dober pregled nad statistiko in potekom proizvodnje tako delavec na čelilniku kot vodja obrata. To pa je tudi dober pripomoček za spremljanje kakovosti posameznega lesa, saj nam statistika pokaže tudi, koliko odpadka - torej manj kakovostnega lesa z napakami - je bilo pri posameznem materialu različnih dobaviteljev.


Avtomatizacija in optimizacija proizvodnje lesene embalaže je investicija, ki se povrne izredno hitro.

Dodatne prednosti avtomatskih optimirnih čelilnikov:

  • večja varnost pri delu;
  • delavcu prijaznejše delo - delavec lahko ostane dlje časa zdrav, vitalen;
  • manjša poraba energije (odsesovanje, motorji, razsvetljava);
  • manjša poraba prostora;
  • boljši pregled nad proizvodnjo (statistiko razrezanih elementov vodi stroj) in
  • manjše medfazne zaloge (razrez samo za znano naročilo oz delovni nalog).

Kateri čelilnik je pravi za naš embalažni obrat?

Izbira čelilnika za proizvodnjo embalaže in palet je pomembna odločitev za prihodnji razvoj podjetja. Glede na količino razreza in zahteve embalažnih produktov lahko stroje razdelimo na tri načelne kategorije. Natančnejši nasvet za vaš obrat pa boste lahko poiskali na Intercetovem spletnem seminarju o Proizvodnji lesene embalaže za 21. stoletje ali v našem salonu v Šenčurju, kjer vam bodo naši strokovnjaki pomagali z nasvetom, čelilnike pa lahko preizkusite tudi v živo.

Weinig UniCut P - vstopna rešitev v svet avtomatizacije


Za koga: Delavnice in manjša podjetja, ki se prvič odločajo za vlaganje v avtomatski čelilnik za razrez.

Za kaj: Čelilnik UniCut P s potisno roko je idealen stroj za razrez fiksnih dolžin, na primer za proizvodnjo lesenih zabojev, palet, okenskih lepljencev, ipd.

Prednosti:

  • Kompletna rešitev - žaga s sistemom za pozicioniranje obdelovancev, ki zagotavlja optimalno izrabo materiala za najmanjšo količino odpadka.
  • Avtomatski pomik, pozicioniranje, vpenjanje in razrez obdelovancev.
  • Do štirikrat večja zmogljivost od ročnega čelilnika. Možnost razreza desk v paketu.
  • Več o Weinig Unicut P

Weinig OptiCut S90 - rešitve za srednje kapacitete embalažnih proizvodenj

Za koga: Visoko produktiven čelilnik s potisno roko za večje obrate, ki potrebujejo univerzalen stroj in želijo povečati svojo produktivnost.

Za kaj: Čelilnik OptiCut S90 je visoko zmogljiv in predvsem fleksibilen, saj omogoča različne možnosti vhodnega in izhodnega mehaniziranja ter popolno prilagoditev potrebam kupca.

Prednosti:

  • Največji možni izkoristek razreza glede na dolžine, vpisane v krojni list.
  • Kamera prepozna napake v lesu, označene s kredo.
  • Preprosta nadgradnja s praktičnimi opcijami, ki izpolnjujejo specifične potrebe za obdelavo.
  • Več o OptiCut S90

Weinig OptiCut 260 - visoko zmogljiva pretočna rešitev za višje kapacitete


Za koga: Kralj med čelilniki, namenjen neprekinjenemu delovanju obratov z visokointenzivno proizvodnjo z izjemno visoko dnevno zmogljivostjo

Za kaj: Visokonatančen pretočni čelilnik Weinig OptiCut 260 z bliskovim tempom. Močan pogonski agregat zagotavlja veliko in trajno zmogljivost. Ker je hod žage izredno hiter, stroj dosega veliko dnevno produktivnost.

Prednosti:

  • Merjenje dolžine obdelovanca poteka še pred prvim rezom, in to neodvisno od razreza v stroju.
  • Izrezuje napake in bliskovito izračuna najboljšo možno kombinacijo razreza glede na dolžine, ki so vpisane v krojni listi.
  • Linijo za dolžinski razrez lahko vedno nadgradimo tudi z avtomatskimi sistemi za zaznavanje napak (skener).
  • Upravljanje preko OptiCom Pro krmilnika s še bolj preglednim ekranom. Programska oprema skrbi za optimalen izplen in s tem za največji možen dobiček.
  • Več o Weinig OptiCut 260

Nočna mora vodij: upravljanje z naročili, pregled, priprava dela, nadzor

Kateri del proizvodnje palet in lesene embalaže vam vzame največ časa za razmišljanje, povzroča pa največ sivih las in zapletov, če pride do napak? V proizvodnji lesene embalaže, kjer so količine razreza z rastjo lahko zelo velike, zahteve kupcev po “just in time” dobavi pa vse pogostejše, je to gotovo upravljanje z naročili, pregled nad izvedenim in priprave krojnih list. To delo ponavadi pade na lastnika ali odgovorne v proizvodnji in jemlje dragoceni čas. Predstavljate si, da bi imeli pomočnika, ki bi ta del opravil namesto vas - izjemno hitro, brez napak in z optimalnim izkoristkom.

OptiPal: specialni program za proizvajalce lesene embalaže

Težavo, ki so ji jo izrazili številni vodje obratov za izdelavo lesene embalaže, so slišali pri Weinigu in razvili OptiPal. To je software za optimiranje razreza, kompatibilen z vsemi njihovimi čelilniki, ki je najboljši pomočnik vsakega vodje obrata. Omogoča enostavno upravljanje z naročili in pripravo krojnih list za optimirni čelilnik že v pisarni. Uporabnik vnese število potrebnih kosov različnih tipov palet ali škatel za posamezno naročilo, program pa preračuna koliko kosov katere dolžine in preseka potrebujemo in izdela krojne liste za optimirni čelilnik. Slednje se samo še prenesejo na Weinigov optimirni čelilnik, kjer krmilnik OptiCom poskrbi za najboljši možni razrez oz. največji izkoristek surovine. Razrezane dolžine je možno tudi označiti z želenimi podatki (dolžina, presek, kupec, komentarji, bar koda…), kar olajša kasnejše upravljanje z razrezanimi elementi. Poseben modul omogoča tudi predoptimiranje. Glede na dolžino lesa, ki jih imate v svoji delavnici, poskrbi, da vedno vzamete za določeno naročilo vhodno dolžino, ki vam omogoča najboljši izkoristek.




Investicija za optimalno, racionalno porabo

Zveni kot čarovnija? OptiPal se res zdi kot čarovnik, s katerim se odprejo vrata med najboljše v panogi. Tudi izdelava majhnih količin palet je z OptiPalom donosna: skrbi za racionalen in optimalen potek dela v proizvodnji lesenih palet in zabojev. Programska oprema podpira uporabnika pri izdelavi krojnih list za nova naročila kar v pisarni, pomaga doseči najboljši izkoristek surovine s predoptimiranjem, hkrati pa omogoča prenos krojne liste na avtomatski optimirni čelilnik.

OptiPal in čelilnik: najboljši par

Tri prednosti programske opreme OptiPal:

  • izboljšanje proizvodnih procesov,
  • maksimiranje donosa materiala in
  • večja preglednost v proizvodnem procesu.

Popoln paket za izdelavo palet

Če za izdelavo palet začnete že s širinskim razrezom desk, potem nabor lesnoobdelovalnih strojev za kakovosten in optimiran izdelek dopolnjujejo Weinigove večlistne krožne žage, ki igrajo ključno vlogo pri optimiziranju lesa ob širinskem razrezu. Če pa izdelujete palete ali zaboje, kjer mora biti končni izdelek tudi poskobljan, pa je izjemnega pomena prava izbira skobeljnega stroja, ki bistveno pospeši proizvodni postopek, s tem pa omogoča dolgoročne prihranke, razbremeni delovno silo ter zagotavlja varnejše delovno okolje.



Več o strojnih in programskih rešitvah za avtomatizacijo in optimizacijo izdelave palet in lesene embalaže bomo skupaj s strokovnjaki Interceta in nemškega proizvajalca Weinig povedali na spletnem seminarju Proizvodnja lesene embalaže za 21. stoletje, ki bo 10. februarja ob 10. uri (za ogled posnetka seminarja kliknite tukaj). Prikazali bomo tudi delovanje avtomatskega čelilnika skupaj z OptiPalom in odgovorili na vaša vprašanja. Prijavite se!


Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig OptiCut S50+
Weinig OptiCut S50+

Zmogljivost, fleksibilnost, natančnost in maksimalna varnost: to so prednosti optimirnega čelilnika OptiCut S 50+. Vstopni Weinigov model ponuja različne možnosti uporabe za majhne in srednje obrate.

Weinig UniCut P
Weinig UniCut P

Idealen čelilnik za vstop v svet avtomatskega razreza fiksnih dolžin. Izredno uporaben stroj v obratih, ki se ukvarjajo z izdelavo palet, lesene embalaže ipd.

Weinig VarioRip 310
Weinig VarioRip 310

Večlistna krožna žaga VarioRip 310 predstavlja vstop na področje optimiranja širinskega razreza.

Povezane novice

OptiPal programska oprema za optimirne čelilnike

OptiPal programska oprema za optimirne čelilnike

Schlesselmannove palete - tako dobre, da lahko postanejo tudi pohištvo

Schlesselmannove palete - tako dobre, da lahko postanejo tudi pohištvo

Proizvodnja lesene embalaže za 21. stoletje

Proizvodnja lesene embalaže za 21. stoletje

Izdelava zabojev in palet po naročilu na Weinigovem optimirnem čelilniku

Izdelava zabojev in palet po naročilu na Weinigovem optimirnem čelilniku

Nazaj na seznam