Popolno prilagajanje z ročnim podajanjem

Manuel Stampfl in njegov skobeljni stroj Powermat 2400 - Krepak in robusten tandem iz Južne Tirolske

Manuel Stampfl, mož in pol, ki se procesa v lastni proizvodnji loteva na prav poseben način. O njem pove največ tale podatek: srce njihove proizvodnje linije je Weinigov Powermat 2400, ki ima sposobnost podajanja do 100 metrov na minuto, pa vendar Stampfl odločno prisega na ročno podajanje lesa. Čemu takšna odločitev?

Popolno prilagajanje z ročnim podajanjem

Polno izkoriščen potencial stroja

Za to obstaja zelo preprosta razlaga, pravi Stampfl, 32-letni vodja podjetja iz Južne Tirolske, ki se ukvarja z proizvodnjo stavbnega pohištva: "Le z ročnim podajanjem lahko popolnoma izkoristimo fleksibilnost stroja, kar je z avtomatiziranim podajalnikom skoraj nemogoče.” Prilagodljivost pa je ključnega pomena, da njihovo majhno proizvodno podjetje zadovolji zelo raznolike potrebe svojih strank. Mizarski obrat z devetimi zaposlenimi za lastne potrebe izkorišča le 10 odstotkov lesa, ki teče skozi skobeljni stroj. Preostalih 90 odstotkov je namenjeno različnim strankam: med njimi so trgovci z lesom, pa tudi vedno več tesarjev ter dobaviteljev montažnih hiš.

Stroj, ki “pogoltne” vse

Skobeljni stroj Weinig Powermat 2400 „golta“ vse. Od 1,5 metra dolge kotne profilirane letvice do dvanajst metrov dolgega zaobljenega bruna z dvojnim utor/pero spojem. Pri večjih obdelovancih lahko delamo s hitrostjo do 40 metrov na minuto, pri manjših pa tudi do 100 metrov v minuti, v smehu dodaja Stampfl. Skobljanje je postalo pravi užitek. Potek dela je preprost in jasno definiran: voznik viličarja na eni strani naloži material, na drugi strani pa nekdo drug odpelje skobljan les. En zaposleni naloži stroj, drugi ga razloži. »Seveda je delo naporno, vendar mi je všeč. Zvečer vem, kaj smo dosegli,« pravi mizar, ki je vajeništvo začel pri očetu in ustanovitelju podjetja Antonu Stampflu že pri 15 letih in je od takrat vseskozi dejaven v podjetju.

Weinig Powermat 2400


Hiter prehod med profili je ključen

Stampfl s svojo ekipo na Powermatu 2400 spreminja profil in nastavitve orodja tudi do deset krat na dan. Za enajstvretenski stroj ima na voljo približno 200 orodij. "Nastavljanje poteka hitro in intuitivno, kar je bil za nas eden odločilnih argumentov pri investiciji," pojasnjuje Stampfl. Dobro nameščeno orodje na vretenu, mast s 300 barov pritiska so zagotovilo, da so vsi noži na enaki krožnici in v popolnem stiku z obdelovancem.

Noži, ki so vedno v optimalni poziciji

Posamezne profile imamo shranjene in jih upravljamo s pomočjo programske opreme PowerCom Plus. Za zagon stroja je dovolj le pritisk na gumb. Namenska naprava – jointer - zagotavlja, da so vsi noži v glavi zmeraj natančno na enaki krožnici in vsi obdelujejo površino ter s tem zagotavljajo najboljšo možno kakovost obdelave profila. »Po menjavi orodja opravim testno serijo in izmerim rezultat. Potem že gremo naprej,« pravi Stampfl. Podjetje v povprečju dnevno obdela okoli 2.500 do 3.000 tekočih metrov lesa.

Prizidek za novi Weinig

Powermat 2400 je del proizvodnje linije že nekaj let. Ni pa to prvi Weinigov stroj v naši proizvodnji, nadaljuje Stampfl in se nostalgično spominja: »Leta 1993 je oče investiral v Profimat 23. Ko sem leta 2003 začel v podjetju kot vajenec, sem se ravno na njem naučil skobljanja.« Stroj je v uporabi še danes. Posel je bil takrat v polnem razmahu, kupci so naročali profilne letve, stopniščne ograje in druge polizdelke – oče in sin nista oklevala pri investiciji v Hydromat 2000, ki sta ga odkrila in kupila leta 2006 na sejmu Ligna v Hannovru. "Da bi ga lahko namestili, smo morali razširiti naše proizvodne prostore s prizidkom," pravi Stampfl. Osemvretenski Hydromat je podjetju služil dvanajst let in v tem času je poskobljal približno 3,5 milijona tekočih metrov lesa – seveda naloženih ročno.

Dolgoročen odnos gradi zaupanje

Oče in sin sta se skozi razvoj podjetja vedno brez oklevanja odzvala na večja naročila in nove poslovne priložnosti. Leta 2018 je moral Hydromat zapustiti proizvodno linijo in izprazniti svoje mesto za Powermat 2400. "Sprva sem bil nekoliko skeptičen nad takšno odločitvijo," se v smehu spominja Albert Grumer, ki vodi Weinigovo podružnico v italijanskem Bolzanu. Ne gre za to, da ne bi želel prodati stroja, a starejšega Stampfla pozna že 35 let in zgradila sta zaupljiv odnos - posel je več kot le menjava denarja, pomembno vlogo imajo tudi svetovanje, odprtost in odgovornost.

Ogromen stroj za majhno podjetje

"Majhnemu podjetju smo dostavili ogromen stroj," povzema Grumer. "Stampflove sem od nekdaj poznal kot daljnovidne, sodobne in v prihodnost usmerjene, zato se je tudi ta investicija na koncu pokazala kot prava.” Po njegovem mnenju se je Manuel odločil pravilno: "Velika moč stroja je njegova fleksibilnost, ki jo podjetje lahko najbolje izkoristi," še dodaja.

Je pri vas čas za nov skobeljni stroj?

Dobro izbran skobeljni stroj je ključ, ki odpira vrata optimizacije – surovin, časa, človeških virov, denarja. V prodajno-razstavnem salonu Interceta v Šenčurju imamo vedno priključene in pripravljene na uporabo. Postavite jih na test – pri tem pa lahko uporabite tudi lasten material. Sprejmete povabilo? Pokličite nas ali se naročite na termin prek spletnega obrazca. Tako bomo v času, ko nas obiščete, za vas na voljo z najboljšo floto strojev in tehnično-prodajnih svetovalcev.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Powermat 2400
Weinig Powermat 2400

Štiristranski skobeljni stroj za industrijsko proizvodnjo z visokimi kapacitetami

Weinig Profimat 30
Weinig Profimat 30

Stroj za skobljanje, primeren za manjše obrate. Vendar z veliko lastnostmi večjih sorodnikov v področju skobljanja in profiliranja. Hitre nastavitve stroja in odlična površina skobljanja. 

Weinig OptiControl
Weinig OptiControl

Stroj za optično merjenje orodja Weinig OptiControl omogoča hitro in natančno nastavljanje s pomočjo natančno izmerjenih orodij.

Povezane novice

6 pripomočkov za lažje delo na skobeljnem stroju

6 pripomočkov za lažje delo na skobeljnem stroju

Nazaj na seznam