Proizvodnja masivnih lesenih plošč kot oprema za prihodnost

Lastnik žage za razrez listavcev Walter Ohnemus že od leta 2001 proizvaja na decimirni liniji tudi elemente.

Proizvodnja masivnih lesenih plošč kot oprema za prihodnost

Lastnik žage za razrez listavcev Walter Ohnemus že od leta 2001 proizvaja na decimirni liniji tudi elemente. Sedaj je storil še dodatni korak v obdelavi: eno leto namreč že teče proizvodnja masivnih lesenih plošč v Kappel-Grafenhausnu/Nemčija.

''Kupci, še posebej s področja proizvodnje stopnic, iščejo gotove plošče'', obrazloži svojo investicijo Walter Ohnemus, direktor istoimenske žage. ''Pomembno mi je doseči dobro kvaliteto v lastni hiši. Novo proizvodnjo smatramo kot investicijo v prihodnost''. Podjetje sedaj zahvaljujoč investiciji v proizvodnjo masivnih plošč stoji na treh nogah: žaganje hlodov, razrez elementov in proizvodnja plošč.

Kvaliteta je v podjetju Ohnemus na prvem mestu, kar se vidi že ob pogledu na novo proizvodno halo, ki je čista in udobna kakor dnevna soba. Za proizvodnjo plošč je bila preurejena obstoječa hala na zemljišču Ohnemusa. Hala je ugodna predvsem zaradi izolacije in notranje obloge iz lesa ter regulacije klime za optimalne proizviodne pogoje.

lesno podjetje Ohnemus

Ohnemus se že več let zanese na znanje in izkušnje skupine Weinig, na sliki s svojim zaposlenim Riestererjem in direktorjem prodaje podjetja Dimter Blumom (z leve proti desni).

Zanesljiva tehnika

Pri nakupu linije za razrez lesa se je Ohnemus oprl na tehniko skupine Weinig, predvsem na podjetji Raimann in Dimter. Ponovno so pokazali, da zaupajo znanju in izkušnjam tega koncerna: glavni dobavitelj za potrebe tega projekta je bilo podjetje Dimter iz Illertissena, Nemčija. Razvoj projekta in montažo nove linije je v celoti izvedlo podjetje Dimter. Proizvodnja se odvija online brez medskladiščenja, linijo pa poslužujeta maksimalno dva delavca.
Vhodni material za proizvodnjo plošč seveda dobivajo v lastni žagi in decimirnici. Med drugim se uporabljata večlistna krožna žaga Raimann KR 450 M in pretočni optimirni čelilnik Dimter OptiCut 350. V prvem koraku v procesu proizvodnje plošč se lamele štiristransko skobljajo na štiristranskem skobeljnem stroju Weinig Powermat 500. Stroj razpolaga na vhodu s prečnim zalogovnikom z avtomatskim uvlekom, mobilnim levim vretenom in na koncu z dvema enotama za avtomatski izmet, kar omogoča sortiranje različnih dimenzij.

Weinig Powermat 500.

Prvi korak: lamele se skobljajo na štiristranskem skobeljnem stroju Weinig Powermat 500.

Kontinuirana proizvodnja

Lamele, ki so zaradi svojih dimenzij primerne za proizvodnjo plošč, prihajajo preko kotnega prenosa do postaje za sortiranje. Tu delavec preveri poskobljane lamele in postavlja ustrezno sliko plošče.

pregled lamel

Ralf Riesterer pregleduje lamele in postavlja sliko plošče.

Lamele se zelo hitro posamično uvlečejo, nanje se nanese lepilo, nato pa se zbirajo na za to predvideni mizi. Ko poteče čas stiskanja prejšnje šarže, se takoj doda novo. Pri tem se lamele optimalno poravnajo, tako po višini, kot s prislonom v stiskalnici, na njih pa se vrši enakomeren pritisk. Utrjevanje lepila se vrši s tehniko visoke frekvence. „Na ta način se segrevajo samo lepilni spoji, tako da pri trdih lesovih v plošči ne nastajajo napetosti in izobličenja", pojasnjuje Philipp Stubendorf, strokovnjak za stiskalnice v podjetju Dimter. Poleg tega se čas stiskanja zahvaljujoč tehniki visoke frekvence pomembno skrajšuje.

Medtem, ko se na eni plošči še utrjuje lepilo v stiskalnice za sirinsko lepljenje Dimter-ProfiPress, se naslednja plošča že pripravlja. „S tem je zajamčena kontinuirana proizvodnja", pojasnjuje Werner Blum, direktor prodaje podjetja Dimter. Če so dolžine lamel kratke, se lahko istočasno stiska tudi več plošč eno poleg druge. S tem je stiskalnica optimalno iskoriščena.

proizvodnja lesenih plošč

Jedro proizvodnje plošč je stiskalnica za širinsko lepljenje ProfiPress T 3500 HF podjetja Dimter

Po širinskem lepljenju se surove plošče brusijo in avtomatsko zlagajo.

Podjetje Ohnemus ima raznovrstno ponudbo plošč iz masivnega lesa: debeline od 15 do 60 mm (posebne debeline do 100 mm), širine od 300 do 1300 mm in 700 do 3500 mm dolžine (prav tako tudi 5000 mm). Plošče se proizvajajo iz celih lamel in se nato dobavljajo kupcem končno pobrušene. Uporabljajo se različne vrste lesa – hrast, bukva (parjena, neparjena), jedro bukve, jesen, pa vse do plemenitih vrst kot so rdeč hrast, javor, češnja in rustikalni hrast. ''Zahvaljujoč novi liniji smo v stanju ponuditi bogat program proizvodov iz listavcev, od hlodov do gotovih plošč – in vse to proizvedeno v Nemčiji'', se veseli Ohnemus. Da bi zaokrožili svoj proizvodni program, je v bodoče planirana investicija v  stroje za dolžinsko spajanje (več)

Podatki in dejstva o podjetju Ohnemus:

Ustanovitev: leta 1975 v Franciji, od leta 1984 v Kappel-Grafenhausnu, Nemčija
Direktor: Walter Ohnemus
Zaposlenih: 20
Razrez: do 15.000 tekočih metrov na leto
Nadaljna predelava: 70.000 m2 na leto, delo v eni izmeni
Vrste lesa: hrast (v glavnem), bukva, javor, a tudi plemenite vrste lesa
Prodaja: 50 % trgovina z lesom, ostalo odpade na proizvajalce stopnic, industrijo proizvajalcev pohištva
Izvoz: 30% izven EU

Prevod članka ''Das Produktions-Wohnzimmer'' iz časopisa Holzkurier 22

Povezane novice

Weinigov hišni sejem letos malo drugače

Weinigov hišni sejem letos malo drugače

Pomen Weinig standarda pri proizvodnji lamel

Pomen Weinig standarda pri proizvodnji lamel

Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 s posebno obdelavo robov pred lepljenjem v ploščo

Skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 s posebno obdelavo robov pred lepljenjem v ploščo

Nazaj na seznam