Schlesselmannove palete - tako dobre, da lahko postanejo tudi pohištvo

Na vprašanja o uspehu odgovarjajo: avtomatski optimirni čelilnik je ključen za dobičkonosno izdelavo palet

Ralf Schlesselmann vodi družinsko podjetje v kraju Asendorf v nemški deželi Spodnja Saška. Podjetje, ki je v družinski lasti že štiri generacije, se je v 100 letih iz preprostega obrata za žaganje lesa in proizvodnjo lesenih izdelkov razvilo v uveljavljeno podjetje za izdelavo palet za različne industrijske namene. Danes v podjetju Schlesselmann GmbH več kot 50 zaposlenih letno proizvede 1,3 milijona palet.

Schlesselmannove palete - tako dobre, da lahko postanejo tudi pohištvo

»Kupcem vedno zagotovimo najprimernejšo paleto z ustrezno kakovostjo – suho in brez plesni, in to kadarkoli v letu.« Tako Ralf Schlesselmann opiše filozofijo družinskega podjetja. Pri tem mu pomagajo večletne izkušnje zaposlenih in neprestano posodabljanje obsežnega in sodobnega strojnega parka. »Če se želimo prilagoditi zahtevam kupcev, je nujno potrebna uporaba najsodobnejših strojev za obdelavo lesa,« doda Ralf. 

Ljubezen do lesa, vtkana v generacije 

V tem času so prehodili dolgo pot. Na začetku so se ukvarjali samo z žaganjem lesa ter tesarskimi in mizarskimi storitvami. Oba, Ralfov oče in ded, sta bila namreč visokokvalificirana rokodelca. Ljubezen do lesa mu je bila torej položena v zibko, s tesarskim poklicem pa je nadaljeval družinsko tradicijo.  

Že prve generacije podjetja so spoznale,  da se je treba ves čas prilagajati zahtevam kupcev. V šestdesetih letih je podjetje tako med drugim izdelovalo velike zaboje za največjo sadjarsko zadrugo v Evropi v okolici Hamburga. Pozneje so proizvodnjo velikih zabojev razširili na proizvodnjo palet. V začetku so izdelovali posebne palete za pivovarne. To so bile zelo težke, v celoti skobljane, navrtane in zakovičene palete iz bukovega lesa. Za zagotavljanje ustrezne kakovosti so že takrat uporabljali skobeljnik, kar je bilo za tiste čase nekaj revolucionarnega. Kmalu zatem so se odločili za prehod na industrijsko proizvodnjo palet, pri čemer je optimiranje razreza lesa ključno za konkurenčnost. Do takrat delujoči tesarski obrat so ukinili in svojo žago v celoti predelali za proizvodnjo palet. O tem, da je bila odločitev pravilna, govori tudi občutno povečanje zaposlenih v tistem času. Če je bilo na žagi zaposlenih 6 ljudi, jih danes v obratu dela 50. Zadnjih 10 let v podjetju Schlesselmann delajo v izmenah, da lahko zadovoljijo rastočo potrebo po njihovih izdelkih.   

Atraktivna zanimivost - kreativna izdelava palet 

Vsi pomembnejši proizvodni koraki - od žaganja in krojenja lesa do dobave palet - se danes izvajajo znotraj podjetja. Poleg glavnega izdelka se istočasno proizvajajo tudi sekundarni izdelki, npr. sekanci ali žagovina. Podjetje Schlesselmann nudi tudi individualne rešitve za pakiranje in velike skobljane zaboje iz hrasta in macesna.  

Zadnjih 5 let izdelujejo tudi pohištvo iz palet, ki ga prodajajo in dajejo v najem v lokalnem okolju. Za pohištvo iz palet so izdelali poseben sistem spajanja, pri katerem so vsi kosi lesa skobljani. »Če ne bi imeli skobeljnega stroja Powermat 2000, ta razvoj ne bi bil mogoč,« poudari Schlesselmann in tako podkrepi smiselnost uporabe skobeljnega stroja Weinig. Podjetje v zadnjem času raste, z atraktivno obdelavo palet kot vizualno izstopajočega pohištva za gastronomijo, sejme ali druge dogodke pa povečuje svojo priljubljenost. Če je bila v preteklosti paleta le “neatraktiven” kos lesa, pa ima danes mnogo boljši sloves. »Na področju prepoznavnosti našega podjetja v regiji ter ugleda smo s pohištvom iz palet v zadnjih 5 letih dosegli več kot prej v 95 letih,« navdušeno pojasni Ralf Schlesselmann. Čeprav imamo vsako leto pravi izziv s tem, da najdemo nove vajence za naš obrat, smo zaradi atraktivnosti pohištva iz palet naredili pomemben korak naprej.  

Iz domačih gozdov k domačemu kupcu 

Podjetje Schlesselmann pohištvo iz palet daje tudi v najem, pri izdelavi pa uporablja les, ki je večinoma lokalno pridobljen, s čimer dodatno spodbuja razvoj lastne regije. »Surovine želimo kupovati čim bolj lokalno, končne izdelke pa tudi prodati lokalno«, poudari Schlesselmann 

izdelava palet v podjetju schlesselmann»Kupcem vedno zagotovimo najprimernejšo paleto z ustrezno kakovostjo – suho in brez plesni, in to kadarkoli v letu.«


Sodoben strojni park in majhna fluktuacija zaposlenih  

Za doseganje vrednot podjetja in zagotavljanje optimalne kakovosti izdelkov je pomemben sodoben park lesnoobdelovalnih strojev. Pri tem se podjetje Schlesselmann že več let zanaša na stroje za izdelavo palet in lesene embalaže Weinig. Prvaki med njimi so štiristranski skobeljni stroj Powermat 2000, več avtomatskih optimirnih čelilnikov (ogled strojev) za dolžinski razrez kot sta OptiCut S 50 in OptiCut S60, ter zadnja pridobitev, tračna žaga VarioSplit 900. »Stroji zelo dobro odgovarjajo na naše potrebe, rokovanja z njimi pa se priučimo zelo hitro,« Schlesselman izpostavi poglavitne adute. Pri tem imajo zaposleni v njihovem obratu ves čas na voljo strokovno in servisno podporo strokovnjakov iz Weiniga, ki jim hitro pomagajo pri zahtevnejših primerih obdelave ter svetujejo pri software-u za optimiranje razreza. “Vse do danes smo uspešno rešili vse izzive, ki so se pojavili,” pojasnjuje sogovornik.  

Najnovejša pridobitev: tračna žaga Weinig VarioSplit 900  

S strojem VarioSplit 900 je proizvajalec palet našel optimalno dopolnitev obstoječega strojnega parka. Ko je Ralf Schlesselmann na sejmu LIGNA 2019 obiskal stojnico podjetja Weinig, je iskal krožno ali manjšo večlistno žago za razrez. Na koncu se je odločil za tračno žago Weinig VarioSplit, ki je izpolnjevala vse njihove zahteve. Ko so si s sodelavci ogledali delovanje tega lesnoobdelovalnega stroja, niso več hodili h konkurenci. Odločitev je bila sprejeta!  

Pri 1,3 milijona proizvedenih palet letno je optimiranje razreza ključno za uspeh.

Pri 1,3 milijona proizvedenih palet letno je optimiranje razreza ključno za uspeh.


Kakovost žaganja in dolgi intervali 

Gre za stroj za obdelavo lesa izjemno kompaktne izvedbe in robustne zasnove. Poleg tega ima zelo močan pogonski sistem in visok stranski prislon. Zaradi masivne izvedbe vodenja žaginega traku se dosežejo izjemna kakovost žaganja in dolgi delovni intervali pred potrebnim brušenjem žaginega traku. Zaradi hitrega in natančnega nastavljanja pa se poveča tudi produktivnost. Tračna žaga zagotavlja še preprosto upravljanje in zelo visoko stopnjo varnosti pri delu. 


Vam zahteve kupcev in optimizacija stroškov narekujejo, da je čas za prehod na učinkovitejše, varčnejše stroje? Pokličite nas ali nas obiščite v našem salonu v Šenčurju, kjer lahko preizkusite naše vrhunske stroje za izdelavo palet in najdete tistega, ki je najprimernejši za vas. 


Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig VarioSplit 900
Weinig VarioSplit 900

Z izjemno natančnostjo je tračna žaga VarioSplit edinstvena v svojem razredu. S strojem je mogoče enostavno doseči velike višine reza, širok žagin list pa omogoča dolgo življenjsko dobo.

Weinig OptiCut S60
Weinig OptiCut S60

Optimirni čelilnik s potisno roko, ki omogoča nekoliko večje kapacitete razreza in ima hkrati možnost povezovanja z različnimi mehanizirnimi sistemi.

Weinig OptiCut S50+
Weinig OptiCut S50+

Zmogljivost, fleksibilnost, natančnost in maksimalna varnost: to so prednosti optimirnega čelilnika OptiCut S 50+. Vstopni Weinigov model ponuja različne možnosti uporabe za majhne in srednje obrate.

Weinig Powermat 2400
Weinig Powermat 2400

Štiristranski skobeljni stroj za industrijsko proizvodnjo z visokimi kapacitetami

Povezane novice

Proizvodnja lesene embalaže za 21. stoletje

Proizvodnja lesene embalaže za 21. stoletje

Palete in lesena embalaža (skoraj) brez odpadka

Palete in lesena embalaža (skoraj) brez odpadka

OptiPal programska oprema za optimirne čelilnike

OptiPal programska oprema za optimirne čelilnike

Nazaj na seznam