Sistem DESA na zagrebški Fakulteti za gozdarstvo in lesno tehnologijo

Študente lesne tehnologije je sistem za optimizacijo odsesovanja na obstoječih napravah DESA navdušil z možnostjo prihranka električne energije v povprečju za 67%.

V Intercetu smo z veseljem sprejeli povabilo profesorjev zagrebške Fakultete za gozdarstvo in lesno tehnologijo, da bodočim tehnologom v lesnoobdelovalni industriji predstavimo napredne tehnologije na področju sistemov za odsesovanje in nadzora proizvodnje z uvedbo digitalizacije.

Sistem DESA na zagrebški Fakulteti za gozdarstvo in lesno tehnologijo

V raziskovanju prihodnosti lesnoobdelovalne industrije, predvsem na področju optimizacije rabe naravnih virov in uporabe podatkov pri optimizaciji proizvodnje, smo se pridružili študentom 2. letnika preddiplomskega študija, smer lesna tehnologija.

Naslovili pereč problem: poraba električne energije

Ker številni študentje izhajajo iz družin, ki imajo v lasti lesnoobdelovalne obrate, je bilo hitro jasno, rešitvi DESA in MIMO nagovarjata konkretne izzive, s katerimi se srečujejo vsak dan. Prvi je predvsem visoka cena električne energije in posledično visok strošek odsesovanja pri predelavi lesa. Ta se je v zadnjem letu dvignil tudi do 50 %. Drugi pa je potreba po večjem nadzoru in s tem večji dobičkonosnosti proizvodnje skozi digitalizacijo.

Beseda izumitelja in konkretni primeri uporabe

O pasteh neracionalnega delovanja klasičnih odsesovalnih sistemov, ki so bile povod za izum sistema DESA, je s študenti spregovoril Giulio Ansaloni, direktor podjetja Energy Save System Limited in izumitelj DESA sistema za optimizacijo odsesovanja, ki ga je mogoče vgraditi na obstoječe ali nove sisteme za odsesovanje. Konkretne primere vgradnje sistema DESA na obstoječe odsesovalne naprave – tudi na Hrvaškem! - monitoring prihrankov in mehanizme za preprečevanje požarov, eksplozij in implozij pri odsesovanju pa je predstavil Primož Mubi, prodajno-tehnični svetovalec v Intercetu, ki je specializiran za implementacijo sistema DESA na trgih Slovenije, Hrvaške in Jugovzhodne Evrope.

Po optimizaciji, še digitalizacija

Strojna oprema sistema DESA je zasnovana tako, da se lahko uporablja tudi za sistem monitoringa in digitalizacije proizvodnje MIMO. Ta sinergija med sistemoma pomeni izjemno prednost tudi pri zmanjševanju začetne investicije v monitoring proizvodnje. S tem je korak k digitalizaciji proizvodnje zares enostaven, vsi podatki pa so 24/7 na voljo prek oddaljenega dostopa in povezljivi z lastnimi ERP sistemi podjetij.


Investicija, ki se hitro povrne

Prof. Dr. Ružica Beljo Lučić, ki je skupaj z asistentoma gostila naše povezovanje, je poudarila, da je bilo srečanje študentov s tehnologijo DESA koristen način, da pridobijo dodatne kompetence in se pripravijo na praktično delo v lesni industriji: “Ker so sistemi za odsesovanje prahu praktično nepogrešljivi v predelovalnih obratih, je bila ena od ključnih informacij, ki je študente zanimala, da se investicija relativno hitro povrne. V smislu možnosti prihrankov je bila zato pomembna tudi informacija, da se DESA lahko vgradi na obstoječe odsesovalne sisteme.” Seveda pa je nove generacije zanimala tudi digitalizacija in s tem povečanje konkurenčnosti lesne panoge prek sistema MIMO, ki je nadgradnja DESE.

Povezovanje gospodarstva in fakultet za konkurenčno prihodnost

Povezovanje gospodarstva, tehnoloških inovacij in akademske stroke je ključnega pomena za razvoj konkurenčne, digitalizirane lesnoobdelovalne industrije v regiji, ki bo prinašala visoko dodano vrednost. Kot vodilni razvojni partner na tem področju v regiji, v Intercetu z veseljem namenimo čas prenosu znanja in sodelovanju z mladimi.

Bi preizkusili DESO?

Ker cene električne energije postajajo ključni izziv lesnoobdelovalne panoge, je zanimanje panoge za namestitev sistema DESA na obstoječe sisteme vse večje. Kako DESA deluje, kakšne so njene prednosti, kako je mogoče, da dosežemo 67% prihranek električne energije na obstoječih sistemih odsesovanja? Vse to si lahko ogledate v našem razstavnem salonu v Šenčurju pri Kranjupokličite nas za obisk! Na vsa vprašanja pa bomo skupaj z direktorjem podjetja Energy Save System Limited, ki deluje pod okriljem skupine Nederman, odgovorili tudi na marčevskem Intercetovem webinarju. Spremljajte naše novice za več informacij, interes za udeležbo na webinarju pa nam lahko sporočite že sedaj.


Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Optimizacija odsesovanja DESA
Optimizacija odsesovanja DESA

Inteligenten sistem DESA nudi prihranek električne energije, zmanjša izpust CO2, hkrati pa infrastruktura sistema omogoča digitalizacijo in povezovanje podatkov z ERP sistemi.

Nadzor nad proizvodnimi procesi MIMO
Nadzor nad proizvodnimi procesi MIMO

MIMO sistem vam omogoča boljši pregled nad vašo proizvodnjo - informacije o vaši proizvodnji dobite v realnem času, le-te so ustrezno zabeležene in dostopne 24/7 od kjerkoli na svetu - preko mobilnega telefona, tablice ali osebnega računalnika. Poleg tega podatke lahko izvozite v SQL bazo podatkov in jih vključite v svoj ERP sistem. Naredite nadaljnji korak k digitalizaciji vašega podjetja!

Povezane novice

DESA - inteligentna optimizacija odsesovanja za izjemne prihranke energije

DESA - inteligentna optimizacija odsesovanja za izjemne prihranke energije

Uspešen zagon sistema DESA v hrvaški Novski

Uspešen zagon sistema DESA v hrvaški Novski

Optimizacija odsesovanja na obstoječih napravah

Ante Mijić - Quercus – hrvaški mojster predelave masivnega lesa vizionarsko optimiziral odsesovalne sisteme za svoje stroje

Ante Mijić - Quercus – hrvaški mojster predelave masivnega lesa vizionarsko optimiziral odsesovalne sisteme za svoje stroje

Nazaj na seznam