Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

»Dober profil«: Profimat 30 nadomešča starejši model Quattromat 18

Spretna in natančna ročna obdelava, ki jo zaokrožajo sodobne tehnologije lesnoobdelovalnih strojev so recept za uspeh avstrijskega mizarstva Thanner. Medtem ko sodelavec v delavnici na pet-osnem CNC stroju vnaša podatke za naslednje naročilo, se le nekaj korakov stran njegov kolega ukvarja s spajanjem furnirja. V lakirnici ravnokar zaključujejo serijo belih ukrivljenih kosov pohištva, v delavnici pa poteka sestavljanje korpusov. Pred enajstimi leti je sedanji lastnik, Oliver Thanner, prevzel mizarstvo v Eberstalzellu, ki ga je leta 1969 ustanovil njegov oče Ernst.

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

NaročnikMizarstvo Thanner
Trg: Avstrija
Primeri uporabe: izdelki za gostinstvo in zasebne kupce
Zakaj Weinig?
  • Zaupanje v blagovno znamko
  • Dobre izkušnje s preizkušenim Quattromatom 18
  • Prilagodljivost in vsestranska uporabnost novega Weinigovega štiristranskega skobeljnega stroja Profimat 30  


Mojstri nenavadnih oblik

Mizarstvo ima največ naročil v segmentu gostinstva in stavbnega pohištva, kar pomeni, da hkrati obdelujejo zelo raznolike materiale - od masivnega lesa, lesnih plošč pa vse do stekla in kovine. Predvsem nenavadne oblike so tiste ki nas zares navdušujejo, pojasnjuje Thanner med ogledom delavnice: "Okrogline so naša specialiteta."

Družinsko podjetje s posluhom za zahtevne želje

Oliver Thanner danes zaposluje 27 ljudi, v družinskem podjetju pa delata skupaj z ženo Nadio. Do začetka osemdesetih let so se osredotočali predvsem na proizvodnjo pohištva in okenskih okvirjev. V izdelavo gostinskega pohištva so vstopali postopoma, a je ta segment počasi prevzel ključno vlogo ter sčasoma nadomestil proizvodnjo oken. Na prehodu novega tisočletja pa so se začeli posvečati tudi zasebnim kupcem, ki imajo zelo individualne potrebe in zahteve. Danes večina njihovih strank prihaja z območja Welsa, Linza in Salzburga. Načrtovanje prevzema »šef« sam, prve ideje pa ponavadi skicira na tablici že med prvim sestankom. 

uporaba stroja v praksi

Ekipa v en glas: izbrali smo Weinig

V mizarstvu so skozi svojo zgodovino veliko dali na najsodobnejšo strojno tehnologijo in opremo. »Prvo CNC tehnologijo smo v proizvodnjo umestili že leta 1997,« pravi Karl Pramberger, delovodja delavnice, ki je skupaj s pomočnikom Johannesom Riedlerjem odgovoren za proizvodne procese v podjetju. Poleg pet-osnega CNC lesnoobdelovalnega stroja v mizarstvu Thanner uporablja tudi manjši, vertikalni CNC stroj za obdelavo plošč. S pomočjo velike robne lepilke, moderne enote za razrez lesa in lastne furnirnice lahko ustrežejo še tako zahtevnim kupcem. "V resnici skoraj ni stvari, ki je ne bi mogli narediti," pravi pomočnik vodje delavnice Johannes Riedler. Predvsem v segmentu gostinstva se veliko posega po elementih iz masivnega lesa, za kar so do nedavnega uporabljali univerzalno žago za razrez masivnega lesa Raimann in skobeljnik Quattromat 18 nemškega proizvajalca Weinig, ki je že vrsto let njihov partner pri zagotavljanju kakovostnih storitev. Ker je gostinstvo ključni segment, ki potrebuje najboljše tehnološke rešitve, so se letos spomladi odločili za tehnološko prenovo dela proizvodne linije. Ekipa mizarstva Thannerja je skupaj zopet izbrala skobeljni stroj podjetja Weinig, tokrat model Profimat 30.

Rešitev za manjša in srednja mizarstva

Nemški proizvajalec lesnoobdelovalnih strojev je novo serijo trgu prvič predstavil to pomlad. Štiristranski skobeljni stroj je na voljo v dveh različicah glede na opremo in je glede na svoje zmogljivosti in kompaktnost posebej namenjen manjšim in srednje velikim mizarskim obratom. Njegova ključna prednost je namreč, da Profimat hkrati omogoča skobljanje in profiliranje. "Pri izbiri stroja smo se osredotočali predvsem na obdelavo robov elementov, ki jih nato s pomočjo neke vrste zobatega spoja širinsko spajamo v lepljene plošče," pojasnjuje Riedler. »Iskali smo rešitev, ki bi omogočala hkrati izdelavo zobatega profila za spajanje in skobljanje.« Profimat omogoča največjo delovna višino skobljanja do 120 mm, proizvajalec pa je stroj še posebej prilagodil potrebam mizarstva Thanner. Namestili so dodano kombinirano orodje, ki omogoča skobljanje do višine 80 mm in hkratno profiliranje za nadaljnjo fazo širinskega spajanja. Celoten proces je mogoče izpeljati brez ponovne menjave orodja, kar pride do izraza predvsem v proizvodnji miznih plošč.

naredi zobati spoj za širinsko lepljenje

Šest korakov v enem stroju - brez dodatnih prehodov

Nova tehnologija v štiristranskem skobeljnem stroju omogoča, da v enem prehodu naredijo več obdelovalnih korakov, ki so prej zahtevali številne prehode in različne stroje: poravnalka, skobljanje enega roba, skobljanje drugega roba, 2x prehod skozi debelinko, nato na miznem rezkarju izdelava profila za spajanje na eni strani in nato še na drugi strani. “S Profimatom tako prihranimo šest delovnih korakov, ker je stroj v primerjavi z uporabo miznega rezkarka še natančnejši, pa prihranimo še dodatni korak v fazi brušenja. Tudi menjava ponovno naostrenega orodja nam vzame le nekaj minut. Po ostrenju moramo le v krmilniku prilagoditi ključne parametre, preostale nastavitve pa stroj naredi samodejno,« še dodaja Johannes Riedler. 

Notranjost stroja Weinig Profimat 30

Kombinacije digitalnega in ročnega upravljanja

Stroj za štiristransko skobljanje in profiliranje Weinig Profimat 30 združuje in poenostavlja številne korake. Nastavitve dimenzij profila se vnašajo preko zaslona na dotik, prav tako so na tak način tudi hitro in lahko dostopne druge funkcije ter najpogosteje uporabljeni programi. Stroj prikazuje vse ključne informacije na zaslonu, vendar se del nastavitev izvede tudi ročno. To pomeni, da orodja na vretenu nastavimo ročno s pomočjo ročice - vrednosti parametrov, ki so prikazane na majhnih številskih zaslonih, pa neposredno komunicirajo s krmilno enoto. To se sprva zdi nekoliko zapleteno, vendar se celoten proces izvede v nekaj preprostih korakih, zagotavlja Johannes Riedler. Popolna avtomatizacija stroja bi namreč zmanjševala cenovno učinkovitost, podražila investicijo in s tem zmanjšala dostopnost tehnologije. Kombinacija digitalnega in analognega upravljanja ter nastavljanja elementov tako omogoča izjemno enostavno uporabo - stroj lahko upravljamo brez večjega predznanja. "Na upravljanje stroja lahko v vsakem trenutku varno in brez pomisleka napotimo vsaj enega od desetih ljudi iz naše delavnice, kar nam omogoča veliko prilagodljivost organizacije dela v delavnici" pravi Johannes Riedler.




Potrebujete skobeljni stroj, ki združuje številne korake obdelave brez dodatnih prehodov, hkrati pa je tako preprost za uporabo, da ga lahko upravljajo različni zaposleni? Profimat 30 je trenutno najboljša rešitev za ta izziv. Pokličite nas ali nam pišite - smo specialisti za stroje Weinig, pomagali vam bomo z nasveti za optimalno uporabo, ki bo prinesla največji izkoristek.
 

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Profimat 30
Weinig Profimat 30

Stroj za skobljanje, primeren za manjše obrate. Vendar z veliko lastnostmi večjih sorodnikov v področju skobljanja in profiliranja. Hitre nastavitve stroja in odlična površina skobljanja. 

Weinig FlexiRip Jrionline
Weinig FlexiRip Jrionline

Univerzalna krožna žaga za univerzalno rešitev razreza primerna tako za v majhne, srednje velike ali velike obrate.

Povezane novice

Čas je za naslednjo generacijo. Novi Profimat.

Čas je za naslednjo generacijo. Novi Profimat.

Nazaj na seznam