Štiristranski skobeljni stroj ali poravnalka/debelinka – to ni več vprašanje!

Naj gre za vrata, okna, dele pohištva, zaključne letve ali druge izdelke – zahteve po kakovosti so vse višje, konkurenca vse neizprosnejša, dobavni roki pa vse krajši. V takšni situaciji so za učinkovit proizvodni proces potrebne napredne in zanesljive tehnologije vrhunske kakovosti.

Štiristranski skobeljni stroj ali poravnalka/debelinka – to ni več vprašanje!

Takšne, kot jih ponuja tudi štiristranski skobeljni stroj Weinig CUBE. Nemška uspešnica med stroji za obdelavo lesa je letos upihnila že deseto svečko na trgu, saj ima v primerjavi s tradicionalnima debelinko in poravnalko izjemne prednosti. 

V tem prispevku vam jih bomo ponovno predstavili, hkrati pa vam pokazali, zakaj Weinig CUBE ni ključnega pomena le za velike, temveč tudi srednje velike in manjše mizarske obrate.

Ena naprava za vse!

Začnimo z najočitnejšo prednostjo. Skobeljni stroji nadomestijo tako debelinko kot poravnalko, s čimer omogočajo hitrejše in lažje delo. Že en prehod obdelovanca skozi napravo je namreč dovolj, da slednjega štiristransko poskobljate, kar zmanjša tako obdelovalni čas kot potrebo po delovni sili. 

Obenem lahko prostor, ki bi ga zasedli debelinka poravnalka, namenite drugim napravam ali delavcem omogočite lažje gibanje ter s tem varnejše delo. Za nameček je CUBE izjemno kompakten in s tem primeren tudi za površinsko skromnejše obrate. Mogoče ga je celo premikati s pomočjo paletnega viličarja ter tako delavnico prilagajati trenutnim potrebam ali procesom. 

Skobeljni stroj Weinig Cube Plus lahko enostavno premikate s paletnim viličarjem
Slika 1: Stroj Weinig Cube Plus lahko enostavno premikate po delavnici s paletnim viličarjem 

Višja hitrost + višja kakovost = popolna zmaga

Naj gre za male serije izdelkov najrazličnejših dimenzij ali večjo količino desk – Weinig CUBE delo opravi kar 10 do 15-krat hitreje kot poravnalka/debelinka. Pri slednjih je za štiristransko skobljanje potrebnih minimalno 7 korakov, pri CUBU pa zadošča že en prehod obdelovanca skozi napravo! 

Toda kakšna je končna kakovost tako poskobljanega izdelka v primerjavi s tradicionalnim, počasnejšim in znatno napornejšim procesom? Višja! Ker obdelovanec skozi stroj pogonski sistem in ne delavec, je njegova pot vedno enakomerna, obdelava pa zato osupljivo natančna. Prav tako se obdelujejo vse štiri strani hkrati, zato je končni rezultat obdelovanec z izjemno kakovostjo površine, perfektnimi dimenzijami ter popolnima pravokotnostjo in paralelnostjo. 

Skobeljni stroj Weinig Cube Plus zagotavlja perfektno poskobljane obdelovance
Slika 2: Z Weinig Cube Plus dobite perfektno poskobljane obdelovance.

Prihranek časa pomeni, da boste v enakem času poskobljali znatno večjo količino obdelovancev ali pa z delom opravili prej ter se posvetili še drugim opravilom. Prav tako lahko medtem, ko stroj še skoblja trenutni obdelovanec, že nastavite dimenzije za novega. 

A prednosti s tem še ni konec! Sistem EasyLock omogoča bliskovito in izjemno preprosto menjavo skobeljnih nožev, s čimer še pospeši proces priprave naprave na novo nalogo. CUBE je tako v trenutku nared za naslednji izziv! 

Enostavneje in varneje ne gre!

V primerjavi z debelinko/poravnalko je upravljanje s skobeljnim strojem CUBE mnogo preprostejše, hkrati pa tudi varnejše. Obdelovanec zgolj položite na vhodno mizo, s pomočjo zaslona na dotik vnesete želene dimenzije in zaženete motorje. Da, tako preprosto je! Ob tem vam laserji že na vhodu v napravo pokažejo, kakšen izdelek boste dobili na drugi strani, tako da ste lahko popolnoma brez skrbi. 

Skobeljni stroj Weinig Cube Plus omogoča vizualizacijo rezultata skobljanja
Slika 3: Weinig Cube Plus omogoča vizualizacijo rezultata skobljanja. 

In prav popolna preprostost upravljanja je lahko odločilna za bolje optimiziran delovni proces in višjo produktivnost celotne ekipe. Ker se obdelava izvaja neodvisno od delavca in v popolnoma zaprtem prostoru, je CUBE poleg enostavne nastavitve namreč tudi povsem varen, zato lahko z njim upravljajo tudi manj vešči ali neizučeni zaposleni. 

CUBE bo tako še posebej všeč mlajšim delavcem in vajencem, ki se ne bodo bali dela z njim. Upravljanje prek zaslona na dotik ter modernega in preprostega vmesnika jim je blizu, zato bodo bliskovito usvojili osnove dela na stroju. 

Medtem se vaši najizkušenejši lahko posvetijo pomembnejšim opravilom. V času, ko je vse težje dobiti kakovosten rokodelsko izobražen kader, je znižana potreba po kvalificirani delovni sili vredna zlata. 

Obenem sistem EasyLock omogoča popolnoma preprosto in nezahtevno menjavo skobeljnega noža. Treba je le odviti imbus vija, izvleči nož ter namestiti novega. Možnosti za napake in s tem napačno nastavitev praktično ni! 

Enostavna menjava nožev na skobeljnem stroju Weinig Cube Plus z EasyLock sistemom
Slika 4: Enostavna menjava nožev na skobeljnem stroju Weinig Cube Plus z EasyLock sistemom.

Debelinka/poravnalka ali moderen stroj za skobljanje - kaj se splača?

Ob misli na najnaprednejši skobeljni stroj s kopico funkcij predvsem lastniki manjših lesnoobelovalnih obratov pogosto sprva zamahnejo z roko, češ da je strošek tovrstne naprave za obdelavo lesa zagotovo prevelik. Toda že hiter izračun pogosto dokaže nasprotno! Weinig je to napravo razvil prav z željo, da bi njeni uporabniki kaj hitro občutili prihranek, in to tako na času kot na denarju! 

Bliskovito amortizacijo zagotavlja že mnogo višja hitrost dela, ne smemo pa odmisliti tudi popolne natančnosti in mnogo manjše možnosti napak, ki znatno zmanjšata količino odpadnega materiala. Časovni prihranek obenem zmanjšuje potrebo po najemanju dodatnih delavcev, saj se lahko obstoječi kader osredotoči na druge naloge. 

Tisti, ki Weinig CUBE že uporabljajo, povedo celo, da njihov novi stroj nekaj dni v tednu dejansko miruje, saj svojo nalogo opravi tako hitro. A se kljub temu dejstvu še vedno izplača! Če namreč seštejemo stroške debelinke/poravnalke (ki nikakor nista ugodni), dodamo stroške dodatne delovne sile in v kalkulaciji upoštevamo še znatno zamudnejše postopke, hitro ugotovimo, da je naložba v štiristranski skobeljni stroj eden od ključnih korakov pri optimizaciji delovnega procesa – pa naj gre za male ali velike mojstre. 

To je bilo prvič pokazano že leta 2011, ko se je CUBE prvič pojavil na sejmu Ligna v Hannovru:

Smo vas prepričali?

Nič čudnega! Pa tega nismo storili mi, ampak resnično uporaben, kakovosten in zanesljiv stroj, katerega prednosti dejansko govorijo same zase. Če se želite o slednjih prepričati na lastne oči, vas vljudno vabimo v naš Showroom na sedežu podjetja v Šenčurju, kjer boste stroj lahko tudi preizkusili. Veliko uporabnih informacij boste našli tudi v članku kako izbrati ustrezen skobeljni stroj glede na svoje potrebe. Preberete ga lahko tukaj

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Povezane novice

Skobeljni stroj Cube amortiziran že z enim naročilom

Skobeljni stroj Cube amortiziran že z enim naročilom

Kaj vse lahko naredimo s skobeljnim strojem

Kaj vse lahko naredimo s skobeljnim strojem

Nazaj na seznam