Stiskanje lamel v brezkončno širino za proizvodnjo plošč iz masivnega lesa

Stiskanje lamel v brezkončno širino za proizvodnjo plošč iz masivnega lesa

Stiskanje lamel v brezkončno širino za proizvodnjo plošč iz masivnega lesa

Stiskanje lamel v brezkončno širino za proizvodnjo plošč iz masivnega lesa

Malo je obiskovalcev Oktoberfesta, ki vedo, da pivske mize in klopi, na katerih se do poznih ur zabava in pleše, danes prihajajo iz Transilvanije. Enormno povpraševanje za tem pohištvom za vsakodnevno intenzivno uporabo je navedla podjetje Bucin Mob k nakupu Weinigove stiskalnice, ki stiska lamele v brezkončno širino, z namenom racionalnejše proizvodnje plošč iz masivnega lesa.

Izgleda, da je Dan Bucin našel idealni nišni proizvod: to pohištvo se namreč lahko najde v skoraj vsakem gospodinstvu in na vsaki prireditvi na Bavarskem ali v Avstriji. Proizvod se hkrati hitro obrabi, saj se pivske garniture redko uporabljajo za sedenje – večkrat služijo tudi kod delovne mize, ali pa se na njih zabava in pleše. Velike pivovarne morajo letno zamenjati tisoče garnitur, na tržišču pa se veliko število kosov proda tudi fizičnim osebam in raznim drugim zadrugam. "To je trajnosten proizvod", se nasmiha direktor podjetja Bucin Mob v Reghinu v Rumuniji. "Nenehno ga potrebujemo na novo".

upravljanje stiskalnice lamel

Mogoče Oktoberfest ne bi več obstajal, če v romunskem mestu Reghin ne bi masovno investirali v proizvodne linije.

Podjetje Bucin ni edini proizvajalec pivskih garnitur, vendar pivnice rade naročajo pri njem zaradi varnostnih razlogov: "Na klopeh pogosto stojijo ali skačejo štiri osebe, torej se ne smejo uporabljati dolžinsko spojene plošče". Zaradi tega masivne plošče za mize in klopi proizvaja v lastni hiši. 30% potrebnega rezanega lesa se razrezuje v njegovi žagi, preostanek se kupuje in suši v več modernih Mühlböck/Eberschwang sušilnicah. Lepljeni elementi za okna, kar je prvotni osnovni posel podjetja Bucin Mob – okna in vrata – se prav tako od rezanega lesa naprej proizvajajo v lastni hiši.

Razrezan material iz lastne žage in dokupljeni material se suši v modernih sušilnicah.

Skromen začetek

Razvoj podjetja je tipična zgodba po zamenjavi političnega sistema: Bucin je spoznal svojo soprogo med skupnim študijem na visoki šoli za lesno industrijo v Brasovu. Poročila sta se šele po koncu režima Nicolaea Ceauşescua in leta 1993 ustanovila svoje podjetje. V primerjavi z današnjim stanjem je bil začetek precej skromen: nekateri stroji so bili iz lastne strojegradnje. Z razširitvijo podjetja na 140 delavcev so se povečale tudi zahteve glede strojev. Po tem, ko je na začetku delal predvsem na italijanskih strojih, ki so se v Romuniji lahko dobili, danes vlaga predvsem v nemške proizvode ter po lastni izjavi preferira proizvode podjetja Weinig iz Tauberbishofsheima v Nemčiji

Samo prve stroje so izdelali sami, danes Bucin verjame v Weinig.


Manj potrebnega prostora, večji output


Bucin ima dober razlog: "Pri nas so v proizvodnem obratu različni Weinigovi proizvodi podjetja Raimann ali Dimter. Po teh strojih je veliko povpraševanje. So precizni in zanesljivi ". Vendar, ko je potreben servis, razvejana servisna mreža omogoča hiter nakup rezervnih delov. Sorin Mihai iz Brasova skrbi za odličen servis Weinigovih strojev v Romuniji.
Zaradi tega tudi ne preseneča dejstvo, da se je Bucin obrnil k svojemu "najljubšemu dobavitelju", ko je bilo potrebno povečati produktivnost proizvodnje plošč iz masivnega lesa iz lastne proizvodnje. Najprej je analiziral obstoječe stanje ter za tem izdelal predlog za nakup linije s kapaciteto 500 m2 na izmeno, ki zahteva površino, manjšo za 150 m2. Razrezane lamele se zbirajo v puferskem zalogovniku ter se kontinuirano transportirajo v štiristranski skobeljni stroj Powermat 500.


V štiristranski skobeljni stroj Powermat 500 se iz puferskega zalogovnika dodajajo razrezane lamele, s čimer se zagotavlja kontinuirano polnjenje stiskalnice.

Dograjena sortirna linija zagotavlja, da v stiskalnico za širinsko spajanje prispejo samo prvorazredni elementi. Plošče za proizvodnjo pivskih klopi se izdelujejo le iz fiksnih dolžin 2 m, pri ploščah za proizvodnjo miz pa se lahko doda maksimalno 5% dolžinsko spojenih lamel. Elementi se dodajajo v stranski zalogovnik, ki nenehno oskrbuje precizno stiskalnico podjetja Dimter. Stiskalnica za širinsko spajanje s preciznim sistemom za doziranje lepila zmanjšuje čas segrevanja in višek lepila ter s tem znatno zmanjšuje stroške lepila.

Na postaji za predajo elementov se lamele dodajajo v zalogovnik pred postajo za spajanje.

Jedro postrojenja je Dimtrova stiskalnica, ki stiska lamele v neskončno širino. Dovršen sistem hidravličnih potisnih rok in segmentov za zaviranje in držanje zagotavlja konstanten pritisk stiskanja na vseh spojih. Zamenjava debeline plošče se zaradi hidravličnega premikanja zgornje plošče za stiskanje in potisnih rok rešuje le s pritiskom na gumb. Linija ima sistem za utrjevanje lepila s tehniko visoke frekvence, ki ima zahvaljujoč najnovejši tehnologiji manjše sevanje od mobilnega telefona. Zlepljena plošča se takoj po izhodu vzdolžno formatira paralelno z lepljenimi spoji. Posamične plošče se za tem še prečno formatirajo in zlagajo.

Po stiskanju v brezkončno širino se plošča takoj formatira vzdolžno in prečno, gotove plošče pa se nato zložijo v zložaje.

Dvojica opravlja posel enajsterice


Pričakovano povečanje kapacitete je bilo še večje, kot je Bucin upal: "Proizvajamo 169.000 m2 enoslojnih smrekovih plošč letno, vendar se lahko ta količina še znatno poveča." Kar ga najbolj veseli, je prihranek na delovni sili, saj je strokovna delovna sila draga tudi v Romuniji. "Delo v eni izmeni, kar so prej mukoma opravili štirje delavci, sedaj enostavno opravljata le dva delavca. Pri tem je kvaliteta znatno boljša". Zadnje je zanj najpomembnejša točka. Njegovo podjetje ima certifikat po ISO 9001 standardu, kot tudi CE certifikat za proizvodnjo oken. Kot je bilo že povedano, je Bucin Mob začel kot mizarstvo, ki se je ukvarjalo z izdelavo stavbnega pohištva. Danes proizvaja šestdest oken dnevno, seveda na Weinigovih strojih. Glavno tržišče jim je Romunija, predvsem s sistemom IV 68. Na nemško govorno področje pa se izvaža predvsem sistem IV 78.

Proizvodnja oken prav tako poteka na Weinigovih strojih – optimirni čelilnik Dimter OptiCut 200, še en štiristranski skobeljni stroj Powermat 500 ter kotni center Unicontrol.

Naslednji projekt podjetja je že v izdelavi: podjetje je že sedaj proizvajalo pergole po meri za italijansko tržišče. Bucin sedaj namerava zagnati še proizvodnjo vezanih plošč (BSP) – nova hala je že zgrajena.
Prevod originalnega članka "Wachstum auf Rumänisch" iz časopisa Holzkurier, 30.8.2012

Oglejte si tudi stiskalnice lamel v naši ponudbi https://intercet.si/prodajni-program/stiskalnice-za-sirinsko-lepljenje


.

Povezane novice

Rešitev za večjo produktivnost in kvaliteto pri izdelavi lamel

Rešitev za večjo produktivnost in kvaliteto pri izdelavi lamel

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Pomen Weinig standarda pri proizvodnji lamel

Pomen Weinig standarda pri proizvodnji lamel

Linija za proizvodnjo lamel

Nazaj na seznam