Stroji za izdelavo križno lepljenega lesa

Rešitve za celotno linijo, ki zagotavljajo popoln spoj

Proizvodni obrati, specializirani za križno lepljenje lesa, so iz dneva v dan bolj iskani. V podjetju Weinig, ki je Intercetov dolgoletni partner, zaznavajo, da se povečuje predvsem zanimanje za rešitve, ki zadovoljujejo potrebe izven območja standardnih dimenzij. "In tudi naše rešitve so primerne za take manjše, nestandardizirane serije," ob tem poudarja dr. Otto Leible, vodja podjetja Weinig System Solutions, ki je specializirano za načrtovanje projektov.

Stroji za izdelavo križno lepljenega lesa

Leible izpostavlja bistveno prednost: »Imamo celostno rešitev za proizvodno linijo križno lepljenih plošč: skenerje za prepoznavanje napak v lesu, skobeljne stroje, čelilnike, sistem za spajanje, stiskalnice (tako za enoslojne kot za večslojne plošče), pa tudi krmilnik, ki je plod našega lastnega razvoja.”

Skobeljni stroj Hydromat 4000 
– minimalni odvzem pri skobljanju

Skobljanje je ključen element proizvodnje križno lepljenih plošč, ki se pojavi v dveh mestih v procesu. V prvi fazi gre za predskobljanje, ki je ključno pri sortiranju, ki določa vhodne tolerančne mere in s tem minimizira odvzem materiala za optimalni izkoristek. V nadaljevalni fazi pridemo do skobljanja lamel po dolžinskem spajanju, ki z minimalnim odvzemom izenači vse lamele in jih pripravi na širinsko lepljenje. Iz širokega programa štiristranskih skobeljnih strojev Weinig je v proces križnega lepljenega lesa optimalno vključiti Hydromat 4000. "Stroj ponuja popolno tehnologijo za proizvodne linije za križno lepljenje lesa", izbor argumentira Leible. Podajalna hitrost pri Hydromatu 4000 namreč dosega do 400 m/min, kar je optimalno za potek proizvodnje v obeh fazah - tako za predskobljanje kot za skobljanje spojenih lamel. Dodatno pa je postavitev stroja moč prilagoditi za podajanje tako iz leve kot iz desne strani.

Minimalni odvzem pri skobljanju

Weinigov patentiran sistem za varčevanje z lesom (Wood Saving System) izboljšuje izkoristek lesa in optimizira proces predskobljanja, dodaja Leibe. Hydromat 4000 je opremljen z deljeno podajalno mizo, kjer surov obdelovanec nalega na vodilne šine. Sistem varčevanja z lesom pa zagotavlja minimalen odvzem za doseganje optimalne ploskve nalaganja. Inovativno uležajenje podajalnih valjev omogoča neproblematično vodenje obdelovancev skozi stroj, kar prepreči poškodbe površine in omogoča nastavitve odvzema praktično na ničelno vrednost.

Weinig Hydromat 4000


Paket prednosti za optimalni izkoristek lesa

Weinig je razvil sistem, pri katerem se obdelovanec ne poskoblja v celoti, "kar večinoma ni potrebno," dodaja Leible. S tem se omogoča optimizacijo pri razrezu, kar dodatno povečuje izkoristek. »Ta sistem se je zares izkazal v praksi, saj so bila pričakovanja kupcev več kot le izpolnjena,« pravi vodja podjetja Weinig System Solutions. Hydromat 4000 ima plavajoča vertikalna vretena, kar je še dodaten element za povečanje izkoristka lesa. Kaj je skrivnost? Zaradi inovativne tehnične zasnove imajo plavajoča vertikalna vretena visoko stopnjo dinamike - z lahkoto sledijo krivulji lesa. Sistem tako obdeluje stranice obdelovancev natančno in vzporedno po celotni površini. Tak način ponuja optimalne pogoje za naslednje korake v procesu. Konstrukcija lesnoobdelovalnega stroja je izdelana iz težke sive litine, opremljen pa je z robustnim pogonskim sistemom in vodili, vključno z močnim podajalnikom s štirimi valji in težkimi pritisnimi elementi za varno vodenje obdelovancev. Paket prednosti pa celovito zaokroži visoko zmogljiv sistem za dodajanje elementov Weinig ServoFeeder.

Paradni čelilnik odpravlja tudi napake

Gremo naprej po procesu. Predhodno skobljan les pri proizvodnji križno-lepljenih nosilcev sedaj pride do dolžinskega razreza. Tu Weinigov optimirni čelilnik Dimter OptiCut 450 Quantum zagotavlja vrhunsko zmogljivost, saj je pripravljen na vsa področja prečnega razreza pri proizvodnji križno lepljenega lesa. Zato ni presenečenje, da je že vrsto let paradni konj na tem področju. Čelilnik OptiCut informacije o rezanju prejme bodisi z ročnimi oznakami napak na predhodno razvrščenih deskah bodisi neposredno iz skenerja za avtomatsko prepoznavanje napak. Ker se ponaša z VarioSpeed pogonskim trakom, mu to omogoča omogoča stalen prenos moči in maksimalen oprijem tudi pri krivih in zvitih deskah. Tako zagotavlja najvišjo mero proizvodne zmogljivosti. Dodatno, sekundarno merilno kolo v OptiCutu zagotavlja tudi dosledno natančnost rezanja, servo jašek za odpadek, povezan z OptiCutom pa zagotavlja varno in učinkovito ločevanje odpadkov.

Weinig optimirni čelilnik Dimter OptiCut 450 Quantum


Visoka zmogljivost pri širinskem in dolžinskem spajanju

Weinig Grecon, kjer so zaposleni strokovnjaki za dolžinsko spajanje lesa v skupini Weinig, ponuja zmogljive in učinkovite sisteme spajanja. Rešitve segajo od kompaktnih sistemov s paketnim rezkanjem, do hitrih rešitev z individualnim rezkanjem posamičnih ozobljenj. Slednji na primer vključuje sistem VS 300, pri čemer VS pomeni »vertical shaper“ – »vertikalno ozobljenje“. Zahvaljujoč individualnemu rezkanju posamičnih ozobljenj lahko pokrivamo zelo širok razpon dolžin. Vsaka lamela je posamezno, navpično poravnana, vpeta na štirih straneh, na njej izdelano ozobljenje in nanos lepila, preden element rotirajo za 90 ° in gre na spajanje. To zagotavlja najvišjo možno kakovost, dodaja Leible.

Brez vsake izgube časa

Takoj za tem naš sogovornik poudari še natančnost obdelave v procesu, ki jo omogoča neprekinjena veriga med rezkalnimi enotami. Med rezkalnimi enotami se obdelovanci s prečnim prenosom premikajo do predsestavljalne postaje, od koder se potem transportirajo v stiskalnico. VS 300 prav tako omogoča obdelavo kratkih vhodnih dolžin, zato je material možno optimalno uporabiti. Odvisno od različice in opreme lahko stroj skupine VS obdela do 150 elementov na minuto. Na voljo so tudi modeli z do tremi žagami in temu ustreznim dovajanjem, stiskalnica pa doseže zmogljivosti do 180 tekočih m/min. Pomična krožna žaga, nameščena na izhodni strani pa razreže neskončno spojeno lamelo na zahtevano dolžino - brez vsake izgube časa.

Vmesno skladiščenje

Po spajanju se obdelovanec seli v vmesno skladišče za dokončno utrjevanje spoja. V tej fazi lahko avtomatizirana mehanizacija po potrebi odstrani elemente in jih pošlje na skobeljni stroj. Weinig v ta namen priporoča Hydromat 4000, katerega prednosti smo že opisali zgoraj. Ta namreč med drugim kompenzira kakršnekoli zamike med lamelami pri spojih. Posamezne skobljane lamele nato nadaljujejo pot na čelilnik in nato v sistem za lepljenje in izdelavo prečnih slojev ali pa gredo lamele neposredno v sistem vzdolžnega spajanja.

Štiri desetletja potrditev

Stiskalnica Profi Press C je na trgu že več kot štiri desetletja in je znana tudi kot "DFU". Že 13 let je prva izbira v enoslojni proizvodnji križno lepljenih plošč več priznanih znanih proizvajalcev. ProfiPress C obdeluje vhodne dolžine od 0,4 do 20 m in po Leiblejevih besedah zagotavlja najvišjo zmogljivost in kakovost izdelkov. Dodelan sistem za dodajanje v stroj zagotavlja optimalno poravnavo lamel in popolnoma enakomerno porazdelitev tlaka v lepilnem spoju. "Rezultat so pravokotne plošče s prvovrstno kakovostjo lepilnega spoja in izjemno ravno površino," pojasnjuje Leible. Neskončno ploščo je mogoče samodejno razrezati na širino in dolžino, da dobimo vzdolžnr in prečne plasti elementov križno lepljenega lesa.

Hitro prilagajanje spremembam dimenzij

Weinig je poleg stiskalnice ProfiPress C razvil tudi novo pretočno stiskalnico za Hotmelt in Hotmelt kombinacije. Ta je zelo kompaktna in omogoča izredno hitro prilagajanje novih dimenzij, zato je idealna za pogoste spremembe izdelkov do velikosti serije 1 posameznega izdelka. Enoslojne plošče, ki prihajajo iz sistema, se po meri kupca združujejo v vmesnem skladišču. Sistem za samodejno razkladanje odstrani plošče in pripravi »suhi sklop« za dostavo na stiskalnico. V kombinaciji s popolnoma avtomatskim nanosom lepila na površine nastane končni spoj.

Novosti na področju stiskalnic za križno lepljenje

Weinig Dimter je na sejmu Ligna 2019 v Hannovru prvič predstavil svojo stiskalnico za križno lepljeni les. Tako imenovani ProfiPress X ima modularno strukturo v vzdolžni smeri. "Vsak kupec lahko stiskalnico konfigurira glede na največjo velikost elementa," opisuje Leible. Vsak posamezen segment ima od zgoraj dva neprekinjena hidravlična tlačna elementa. To pomeni, da so na voljo neodvisno krmiljeni tlačni elementi v rastru dolžine 0,5 m. Sinhronizirano vodenje zgornjega tlačnega elementa pa omogoča še posebej natančno stiskanje.

Weinig stiskalnico za križno lepljeni les - ProfiPress X 

Dosežek - popolnoma zaprti spoji

Novo je tudi vzdolžno stiskanje za posameznih segmente, kar omogoča popolno zaprte spoje. Pritisna sila od zgoraj je približno 300 t na segment. Specifični tlak stiskanja pri polnem zasedanju je ocenjen na 0,85 N / mm2. S ProfiPress X lahko izdelamo križno lepljene lesene elemente s širino od 2 do 3,6 m in debelino od 6 do 40 cm. Kot smo že omenili, je dolžina nastavljiva do največ 16m. "Po dogovoru pa so možne tudi izvedbe izven standardnih dimenzij,« še dodaja naš sogovornik. Poleg tega stiskalnica ProfiPress X omogoča polnjenje z različno dolgimi elementi drug na drugega (stopničasta struktura) in tudi eden za drugim v enem pritisnem ciklu. To zagotavlja še večjo fleksibilnost v proizvodnem procesu. Poleg elementov križno lepljenega lesa po celotni površini lahko stiskalnico ProfiPress X uporabimo tudi za stiskanje elementov z izrezi za okna in vrata, saj ima ločeno krmiljene pritisne elemente. "To optimizira porabo virov in zmanjšuje proizvodne stroške," pravi vodja podjetja Weinig System Solutions. Na koncu se stisnjeni križno lepljeni leseni elementi shranijo ali pošljejo za nadaljnjo obdelavo.

Popolnoma nadzorovan

Za nadzor celotne proizvodnje linije Weinig ponuja sistem Weinig Control Suite, tako imenovani krmilni računalnik. »To pomeni, da z njim v celoti izkoristimo prilagodljivost in učinkovitost proizvodnje linije križno lepljenega lesa ter podporo proizvodnih procesov. To je dejansko najboljša možna podpora pri proizvodnji navzkrižno lepljenega lesa, « pravi Leible. Sistem omogoča tudi kombinirano proizvodnjo križno lepljenega lesa in lameliranega lesa (BSH). Control Suite pokriva in nadzoruje celoten postopek izdelave - od vnosa naročila do tiskanja končne etikete. Predstavlja osrednji vmesnik med posameznimi proizvodnimi enotami in kupčevim ERP sistemom. Zaradi centralnega krmiljenja glavni računalnik omogoča proizvodnjo, kjer se kadrovski viri koristijo optimalno. Poleg vizualizacije se celoten postopek samodejno nadzoruje, spremlja ali poroča o trenutnem stanju proizvodnih enot. Tako sistem pravočasno upravlja in dodeljuje naročila, ki so povezana z ERP. Na ta način je omogočen popoln zajem podatkov o proizvodnji in izračun ključnih kazalnikov uspeha (KPI).

Pregled v vsakem trenutku

Glavno vodilo sistema je, da je vsakemu naročilu mogoče slediti in spremljati njegovo stanje. Obstaja tudi rešitev v oblaku (App Suite). To pomeni, da je do podatkov o proizvodnji mogoče dostopati kadar koli in kjer koli. Po izkušnjah Weiniga je to osnova za proizvodnjo posameznih kosov kot tudi serijske proizvodnje brez zapletov. "Poleg tega sistem omogoča in prikazuje tudi izdelke drugih proizvajalcev, ki jih vključimo v proces," pojasnjuje Leible.

Modularna struktura za preglednost in učinkovitost

Programska oprema Control Suite je pripravljena po meri kupca. Sestavljen je iz različnih modulov, ki jih je mogoče prilagoditi posameznim pogojem v proizvodnem procesu. Modularna struktura ustvarja preglednost in učinkovitost. Uporabnik lahko kadarkoli ustvari projekcije in ocene iz obstoječih proizvodnih podatkov, kot so tekoči metri, kubični metri, čas nastavitev ali proizvodnje, omenja Leible. Podatke predstavi tudi po parametrih, kot so vrstni red naročil, izmena, dan. Obstaja možnost vrednotenja ključnih kazalnikov uspeha s pomočjo strojnih in operativnih podatkov. Prikaz in izračun potekajo na centralni nadzorni postaji z velikoformatnim zaslonom in sodobnim uporabniškem vmesniku. "Z vsemi temi stroji in ustreznimi krmilniki ponujamo visoko zmogljive sisteme za proizvodnjo križno lepljenega lesa na ključ," zaključuje Leible.

Je križno lepljenje vaša prihodnost? Nadgradimo jo!

Ste prihodnost vašega podjetja usmerili tudi v križno lepljenje? Dobičkonosnost in rast sta v tej panogi možna le, če so procesi in stroji za konstrukcijski les povezani v popoln spoj. Obiščite nas v našem razstavnem salonu v Šenčurju, kjer lahko preizkusite stroje, ki bodo sestavili optimalno verigo vaše proizvodnje. Diagnostiko proizvodnje verige in predloge za optimizacijo pa lahko izvedemo tudi na vaši lokaciji - srečajmo se!

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig OptiCut 450
Weinig OptiCut 450

Pretočni optimirni čelilnik, ki omogoča podajanje, pozicioniranje, čeljenje in sortiranje pri neverjetni hitrosti in z odličnim izkoristkom. Zaradi velike kapacitete je smiselno dograditi avtomatsko dodajanje materiala, odlično pa se povezuje z avtomatskimi skenerji za prepoznavo napak.

Weinig ProfiPress C
Weinig ProfiPress C

 Stiskalnica je sinonim za racionalno proizvodnjo velikih serij. Kapaciteta na izmeno se začne pri cca. 800 m² in to pri najvišji kvaliteti lepljenja. 


Aplikacija Weinig App Suite
Aplikacija Weinig App Suite

Spremljajte vaše Weinig stroje v realnem času od kjer koli in kadar koli - dostop 24/7 preko mobilne aplikacije za Android, iOS in preko spletne aplikacije na namiznem računalniku ali tablici.

Povezane novice

Želite povečati izkoristek za 10% in s pol manj ljudi razrezati do 4x več lesa?

Želite povečati izkoristek za 10% in s pol manj ljudi razrezati do 4x več lesa?

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Večlistna žaga Weinig z 2 pomičnima listoma poveča izkoristek za 11%

Večlistna žaga Weinig z 2 pomičnima listoma poveča izkoristek za 11%

Weinig stiskalnice za širinsko spajanje lesa

Weinig stiskalnice za širinsko spajanje lesa

Nazaj na seznam