V polnem zagonu v le dveh dneh

Namestiš, nastaviš, razrežeš - s temi tremi besedami so v podjetju za izdelavo oken Sorpetaler Fensterbau opisali zagon nove vzdolžne univerzalne krožne žage FlexiRip podjetja Weinig Raimann. Naložba se je izkazala že po dveh dneh.

V polnem zagonu v le dveh dneh

Pred univerzalno krožno žago Flexirip podjetja Weinig Raimann: Frank Kruse, Dominik Birkelbach in Sandra Stein iz podjetja Sorpetaler Fensterbau s predstavnikom podjetja Weinig Florianom Klinkhammerjem (z leve).

Podjetje: Sorpetaler Fensterbau

Lokacija: Sundern, Nemčija

Leto ustanovitve: 1880

Vodstvo: Eduard in Stefan Appelhans

Število zaposlenih:  85

Izdelki: Okna, vhodna in balkonska vrata iz lesa in kombinacije lesa ter aluminija, posebne konstrukcije
(kot so drsna okna, vrtljiva okna, protipožarna okna in okna za zgodovinske stavbe)

Prodaja:  mizarstva, veletrgovci, gradbeništvo - večinoma za nemški trg


Podjetje Sorpetaler je bilo kot mizarstvo ustanovljeno že pred skoraj 150 leti, okna pa so začeli izdelovati v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Danes se osredotočajo predvsem na proizvodnjo posebnih izdelkov iz lesa in kombinacije les-aluminij, kot so vertikalna drsna okna, in celo okna za zgodovinske stavbe pod spomeniško zaščito. Največ oken ter vhodnih in balkonskih vrat izdelajo za enodružinske in večstanovanjske hiše, večji gradbeni projekti pa se redkeje znajdejo v njihovem portfelju. Čeprav večino izdelkov prodajo na domačem, nemškem trgu, njihova okna najdejo pot tudi v Avstrijo, Španijo ali ZDA. "Za nas so prav tako zelo zanimive države Beneluksa," o njihovih prodajnih trgih pojasni Sandra Stein, ki je odgovorna za trženje v podjetju.

Na dolžino odrezano desko lahko upravljavec prenese neposredno na Flexirip podjetja Weinig Raimann.

Operater postavi obdelovanec na delovno mizo - Flexirip lahko razžaguje dolžine do 4,2 m.

Visoke zahteve za novo žago

Okenske lepljence praviloma kupujejo v rasterskih dolžinah ali po meri, pri tem pa največ posegajo po boru, hrastu, macesnu in tropskih vrstah lesa kot sta meranti in red grandis. "Veliko naročil pa imamo tudi na področju spomeniškega varstva. Za ta okna pa moramo izrezati veliko profilov iz masivnega lesa. Da bi poenostavili to področje proizvodnje, smo se odločili za naložbo v univerzalno krožno žago FlexiRip za vzdolžni razrez podjetja Weinig Raimann," pojasnjuje vodja trženja. "Pred tem smo razrez opravljali z večlistno žago, ki pa za naše potrebe ni bila dovolj prilagodljiva. Imeli smo še dve zahtevi: zmanjšati raven hrupa v proizvodnji in pripeljati sistem, ki bo enostaven za uporabo," dodaja vodja proizvodnje Frank Kruse. V fazi odločanja za nov sistem so se vodje veliko pogovarjali tudi z zaposlenimi, ki bodo z novim strojem delali vsakodnevno. 

Prednosti so očitne

Flexirip podjetja Weinig Raimann, Malterdingen (Nemčija) je del proizvodnje od konca leta 2021. Kruse je še posebej navdušen nad hitrim zagonom sistema: "Namestiš, nastaviš, razrežeš. Že po dveh dneh smo bili v polnem zagonu. Poleg tega je preprosta uporaba pomagala odpraviti začetne pomisleke naših zaposlenih glede sistema krmiljenja." "Operaterje smo za delo s sistemom usposobili na licu mesta," pojasnjuje Florian Klinkhammer, področni predstavnik pri podjetju Weinig. "To je bilo za nas zelo pomembno, saj smo lahko na ta način hitro razjasnili njihova vprašanja, usposabljanje pa je trajalo le uro in pol," dodaja vodja proizvodnje.

Namesto dveh, sedaj le en delavec za razrez

Po mnenju podjetja Weinig Raimann je vzdolžna krožna žaga FlexiRip Jrionline pravi vsestranski pripomoček za vse velikosti obratov. Pomembna prednost za podjetje Sorpetaler Fensterbau je v tem, da je namesto prejšnjih dveh za celoten razrez sedaj zaposlen le en delavec. Podatki o rezanju se vnašajo neposredno na stroju, sam razrez pa se običajno izvede v samodejnem načinu. Opcijsko je na voljo tudi online povezava s pisarno, v kolikor bi pripravo dela želeli opraviti tam. Hitrost rezanja je mogoče preprosto prilagoditi glede na različne vrste lesa. Sistem pomika žagnega agregata je podjetje Weinig Raimann optimiziralo za še boljšo kakovost rezanja. Poleg tega ima Flexirip sistem proti blokiranju: "Če žaga naleti na prevelik upor, se žagin list samodejno vrne nazaj. To pomeni, da je ne pride do zapiranja žaginega lista ali blokiranja le-tega," pojasnjuje Kruse. Klinkhammer izpostavlja tudi natančnost razreza na ±0,1 mm. Vodoravni nosilec za fiksiranje obdelovancev zagotavlja varno učvrstitev obdelovanca na mizo. Nosilec je možno opremiti tudi z lesenim ali gumijastim vložkom, kar zagotavlja varen oprijem tudi pri rezanju ožjih obdelovancev. Sorpetaler Fensterbau je svojemu FlexiRipu dodal enoto StripLock. Avtomatska zapora rezalne reže sistema StripLock preprečuje vdor tankih letvic v notranjost stroja in odpravlja potrebo po ročnem odstranjevanju le-teh. To pa pomeni velik prihranek časa.

Zadovoljstvo s stroji in storitvijo

Mimogrede, Weinig Raimann je na željo kupca Sorpetaler Flexirip dobavil v posebni barvi. Poleg stroja Flexirip ima podjetje Sorpetaler Fensterbau v uporabi tudi Weinigov štiristranski skobeljni stroj Powermat 500. "Vedno smo zadovoljni z Weinigovimi stroji in njihovimi storitvami," sklene Kruse.

Optimizirajte vaš razrez

Pri Intercetu smo specialisti za razrez masivnega lesa in optimizacijo le-tega. Če potrebujete razrez, ki nudi več fleksibilnosti, natančnosti in je enostaven za uporabo, potem so rešitve Weinigovih žag idealne za vas. Investicija se bo zaradi kratkega roka zagona, preprostega šolanja zaposlenih in skoraj ničelnega odpada povrnila v kratkem času. Oglasite se v našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju in preizkusite tehnološko dovršene žage Weinig.

S pritiskom na nožni pedal se obdelovanec vpne in sproži postopek rezanja - sistem običajno deluje v samodejnem načinu.

Avtomatska zapora rezalne reže, ki ga je patentiral Weinig Raimann, preprečuje vdor tankih letvic v notranjost stroja.

Pri Sorpetaler Fensterbau so še posebej navdušeni nad enostavnostjo uporabe FlexiRipa - ta slika prikazuje uporabniški vmesnik.

Posebnost podjetja Sorpetaler Fensterbau: vertikalna drsna okna iz lesa ali kombinacije les-aluminij. Na voljo so tudi z električnim pogonom.


Iz naše ponudbe:

Weinig FlexiRip Jrionline
Weinig FlexiRip Jrionline

Univerzalna krožna žaga za univerzalno rešitev razreza primerna tako za v majhne, srednje velike ali velike obrate.

Weinig Powermat 700
Weinig Powermat 700

Vstopni model novejše generacije strojev za skobljanje in profiliranje s PowerLock vpenjanjem orodij in najhitrejšimi nastavitvami stroja za potrebno obdelavo.

Weinig VarioRip 310
Weinig VarioRip 310

Večlistna krožna žaga VarioRip 310 predstavlja vstop na področje optimiranja širinskega razreza.

Weinig OptiCut S50+
Weinig OptiCut S50+

Zmogljivost, fleksibilnost, natančnost in maksimalna varnost: to so prednosti optimirnega čelilnika OptiCut S 50+. Vstopni Weinigov model ponuja različne možnosti uporabe za majhne in srednje obrate.

Povezane novice

Ena najsodobnejših žag v Evropi pri Rettenmeierju

Ena najsodobnejših žag v Evropi pri Rettenmeierju

Optimiziranje vzdolžnega in prečnega razreza lesa listavcev

Optimiziranje vzdolžnega in prečnega razreza lesa listavcev

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Nazaj na seznam