Weinigov Profimat 30 – odgovor na izzive britanskega trga

Skobeljni stroj, ki je nadomestil to, kar primanjkuje delavcem v lesnoobdelovalni industriji na Otoku: znanje in spretnosti.

Andy Driver se zares spozna na svojo obrt. Več kot 30 let vodi uspešno specializirano mizarsko podjetje, ki ga redno najemajo za delo na zaščitenih stavbah in zgodovinskih posestvih. Toda po globalni pandemiji se tudi on sooča s hitro spreminjajočim se trgom. Zdaj manjša podjetja, kot je Andyjevo, bolj kot kdaj koli prej poskušajo zmanjšati stroške in se boriti proti pomanjkanju znanj v industriji.

Weinigov Profimat 30 – odgovor na izzive britanskega trga

Ključ do tega pa je poenostavitev proizvodnih procesov. Za mizarja s sedežem v Norfolku je to pomenilo vlaganje v prvi britanski model skobeljnega stroja Weinig Profimat 30 v Angliji.

Pandemija okrepila pomanjkanje znanj in spretnosti

"Leto 2021 je bil pravi čas, da po 15 letih zamenjam moj zanesljivi štiristranski skobeljnik Weinig Variomat," začne Andy, lastnik podjetja AJ Driver Joinery Ltd. "V lesnopredelovalni industriji se že vrsto let soočamo z naraščajočim pomanjkanjem znanja in spretnosti zaposlenih. Pandemija je to težavo še okrepila in je bila gonilna sila sprememb v mojem poslovanju."

Potreba: superstroj

Andy priznava, da stroji, ki zahtevajo usposobljenega operaterja, niso več sprejemljiva izbira za njegovo podjetje. "Ne najdem več ljudi s pravim naborom spretnosti za delo s takšnimi stroji," pravi. "Moj Variomat je bil zanesljiv delovni konj, vendar sem vedel, da moram vlagati v nov model, ki bi ga lahko upravljal nekdo z minimalnimi izkušnjami s strojno obdelavo. Prav tako je moral ponuditi hitro nastavitev in enake zmogljivosti ter kakovost izdelave, kot jih je imel moj stari stroj." Dodatne zahteve so bile, da mora biti stroj za skobljanje sposoben naenkrat obdelati 300 metrov trdega in mehkega lesa dimenzij 125 x 70 mm v enem prehodu in izdelovati izjemno natančne in zapletene profile za tradicionalna zastekljena okna iz mladega bora. Prav tako je moral biti stroj kompakten v smislu velikosti in nuditi razmeroma hitro povračilo naložbe.

Vsestranska obdelava z mislijo na malega proizvajalca

Andy je o lansiranju novega modela skobeljnega stroja bral že med prvim zaprtjem zaradi koronavirusa in že takrat je bil prepričam, da je Profimat 30 pravi za njegovo podjetje. S tlorisno velikostjo 1,5 x 1,3 metra je bil Weinigov zmogljiv začetni model z litoželezno gusasto konstrukcijo zasnovan z mislijo na manjšega proizvajalca. Ima pet vreten, delovno višino 8-120 mm in standardno delovno širino 12-230 mm (na voljo je tudi izbirna delovna širina 260 mm). Andy povzame: "Ponudil je vsestranskost obdelave, ki sem jo potreboval, in nemško kakovost izdelave, ki sem jo pričakoval od Weiniga."

Inovativna tehnologija

Ko se je Andy odločal za nakup skobeljnika, sta bila zelo pomembna tudi inovativna tehnologija in enostavnost vzpostavitve dela. "Tehnologija je v 15 letih izjemno napredovala in večina standardnih zmogljivosti Profimata 30, kot so frekvenčni pretvorniki za zagon in zaustavitev pogonov vretena in manjše vršne obremenitve, en sam gumb za zagon/ustavitev motorjev in varčevanje z energijo ter pametno 5 mm debelo stransko vodilo, ki se premika z levim vretenom, takrat sploh niso bila na voljo.”

Stroj, ki delo opravi namesto človeka

"Stari Variomat je bilo treba upravljati ročno. Podatkov ni mogel shraniti, zato ga je bilo treba za nov profil vsakič znova nastaviti. Prav tako delavcu ni povedal, katero orodje naj postavi na katero glavo. Potrebovali ste dobro razumevanje stroja, če ste želeli izkoristiti poln potencial stroja. Profimat 30 pa opravi delo namesto vas."

Ekipa usposobljena v dveh dneh

Andy je za svoj Profimat izbral paket Control, ki združuje avtomatsko CNC pozicioniranje za širino in debelino, elektronske digitalne zaslone in 10,1-palčni zaslon za upravljanje na dotik. Weinigov sistem Memory Plus pa daje Andyju možnost, da shrani do 500 različnih nastavitev profilov neposredno na stroju. Operater mora tako le preprosto slediti navodilom na zaslonu in obdelava se lahko začne. "Skobeljnik je izjemno prijazen do uporabnika, zato ne potrebujem več usposobljenega strojnika za izdelavo profilov. Namesto tega so bili po dveh dneh Weinigovega usposabljanja vsi člani ekipe več kot sposobni zagnati stroj."


Vrhunska kakovost, nizki obratovalni stroški

"Ta stroj je zasnoval nekdo, ki razume, kaj želijo manjši proizvajalci," pravi Andy. "Ni preveč kompleksen ali zapleten za uporabo. Ustvarjen je bil za to, da opravi svoje delo, in to počne zelo dobro. Njegovo štiristransko skobljanje je tako dobro, kot le gre, njegova natančnost in kakovost izdelave pa sta brez konkurence. Tudi obratovalni stroški so minimalni. Zaradi preprostega barvnega zaslona in vnaprej programiranih nastavitev pa je nastavitev dvakrat hitrejša od našega zadnjega modela. Servo ključ kot dodatna funkcionalnost je za nas izjemno koristen kos orodja - občutno pospeši popuščanje in zategovanje matic vretena, ko je treba zamenjati orodje.”

Weinig – za svoje stranke vedno daje več

Andy dodaja: "Odnos, ki ga imam z Weinigom, je izjemen. Vedno gredo še dlje, da so blizu svojim strankam, njihovo poznavanje izdelkov je izjemno. Prav to, plus njihova stalna podpora in servis, je gonilo tega, da bomo še naprej vlagali v Weinig tehnologijo. Za manjšega proizvajalca je nekaj zelo pomirjujočega, če vemo, da so pri Weinigu vedno tu za nas."

Dobrodošli v družini Weinig

Weinig kakovost lahko preizkusite v prodajno-razstavnem salonu Interceta v Šenčurju. Vse stroje lahko testirate s svojim materialom, mi pa dodamo naše znanje, izkušnje in strokovno servisno podporo skozi celoten življenjski cikel stroja. Z vstopom v družino Weinig je prihodnost vašega podjetja v varnih rokah. Pokličite nas za sestanek, preizkus in ponudbo.

Prijava na e-novice
Bodite prvi obveščeni o naših dogodkih, novicah in posebnih ugodnostih.

Iz naše ponudbe:

Weinig Profimat 30
Weinig Profimat 30

Stroj za skobljanje, primeren za manjše obrate. Vendar z veliko lastnostmi večjih sorodnikov v področju skobljanja in profiliranja. Hitre nastavitve stroja in odlična površina skobljanja. 

Weinig Profimat 50
Weinig Profimat 50

Vstopni model Weinig skobeljnih strojev za srednje velike obrate, s klasičnim vpenjanjem obdelovalnega orodja. Kot vsi ostali, izdelan v Nemčiji. Ugodno razmerje med zmogljivostjo in ceno.

Povezane novice

Čas je za naslednjo generacijo. Novi Profimat.

Čas je za naslednjo generacijo. Novi Profimat.

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Nazaj na seznam