Visoki sijaj je v polnem trendu - tudi pri lakiranih površinah.

Temeljni problem za doseganje visokega sijaja je čista površina. Le-to lahko dosežemo s temeljitim izpihovanjem prahu po brušenju s šobami, ki zagotavljajo visoke hitrosti zraka za izpihovanje.

Visoki sijaj je v polnem trendu - tudi pri lakiranih površinah.

Temeljni problem za doseganje visokega sijaja je čista površina. Le-to lahko dosežemo s temeljitim izpihovanjem prahu po brušenju s šobami, ki zagotavljajo visoke hitrosti zraka za izpihovanje. S takimi šobami izpihamo zrak iz vseh izvrtin in tudi por.

Površina z visokim sijajem zahteva bogate nanose laka, ki so problematični za sušenje. Prvič z zagotavljanjem brezprašnega prostora, drugič zaradi ustreznega razlivanja laka. Nadaljnja zadrega v skoraj vseh proizvodnjah je potreba po velikih površinah (ali volumnu) za sušenje laka.

Večino teh težav je podjetje Bürkle rešilo s postopkom nanosa laka z valjem in utrjevanjem laka z UV-svetlobo. Postopek ni povsem nov, je pa nov način izvedbe. Po nanosu temelja v majhni količini in njegovem želiranju nanesemo večjo količino (okoli 50g/m2) laka na površino, takoj zatem pa površino prekrijemo z zelo gladko folijo. S tem smo rešili dve zadregi lakiranja z UV-laki. Površino laka izravnamo (sicer se poznajo sledi utorov na valju), hkrati pa preprečimo kontakt laka s kisikom. Tako povečamo učinkovitost UV-žarnic. Ali drugače povedano, za isti efekt potrebujemo manj energije. Po utrjevanju laka folijo oddvojimo od laka. Nato pride na vrsto brušenje laka z granulacijo 1200, zatem pa še en nanos (okoli 7g/m2) pokrivnega laka, ki daje površini končen sijaj.

Dobljena površina ima bogat nanos in visoko stopnjo sijaja. V primerjavi s konvencionalnimi nanosi laka z velikim številom nanosov in vmesnih brušenj ima novi način več prednosti: samo tri nanose in samo eno vmesno brušenje. V industrijskih linijah je celotno lakiranje gotovo v eni minuti – vse skupaj se lahko odvija pri hitrosti obdelave 25 m/min! Takoj po lakiranju lahko nadaljujemo z montažo izdelka, pakiranjem ali eventuelno dodatno obdelavo. Potrebnega je veliko manj prostora za opremo kot pri konvencionalnih tehnikah in lakih. In ne nazadnje – z uporabo UV-laka ne obremenjujemo okolja z izhodom topil, z opisanim postopkom pa bistveno zmanjšujemo porabo energije za doseganje željenega cilja.

Eventuelno zainteresirani imajo možnost preizkusa nove tehnike v našem laboratoriju, kar je tudi ena od naših prednosti pri vsestranskem svetovanju in podpori uporabnikom naše opreme.

Vabljeni tudi k ogledu ostalih novic in obvestil na našem blogu.

Povezane novice

Proizvodnja pohištva

Proizvodnja pohištva

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Skobeljni stroj Weinig Profimat 30 - zgodba o uspehu

Nazaj na seznam