Intercet ponovno predstavil trende površinske obdelave lesa

Simpozijem na katerih podjetje Intercet predstavlja tehnološke novosti in trende lesnopredelovalne industrije, sedaj že lahko rečemo tradicionalni.

Intercet ponovno predstavil trende površinske obdelave lesa

Simpozijem na katerih podjetje Intercet predstavlja tehnološke novosti in trende lesnopredelovalne industrije, sedaj že lahko rečemo tradicionalni. V Poslovni coni Šenčur, kjer se nahaja sedež tega podjetja, se namreč najmanj 2-3 krat letno zberejo zainteresirani predstavniki lesarske panoge iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije in prisluhnejo mednarodnim strokovnjakom s posameznih področij. Tokrat so v Intercetu pripravili simpozij Površinska obdelava lesa, ki se ga je v dveh dneh (10. – 11.5.2011) skupno udeležilo 40 ljudi iz zgoraj omenjenih držav.

Običajno so simpoziji razdeljeni v teoretični del, ki obsega osnove obravnavane tematike, in praktično predstavitev delovanja strojev, ki obenem predstavlja vrhunec dogodka. ''Takšen model se je iz več razlogov izkazal za najprimernejšega,'' pove predstavnica Interceta Tamara Golmajer in nadaljuje: ''V prvem delu obiskovalci spoznajo tehnične podrobnosti strojev in postopkov, ki si jih nato v drugem delu ogledajo v praksi. Tako je razumevanje predstavljenih konceptov precej boljše.'' Na tokratnem simpoziju so se osredotočili na dva postopka površinske obdelave – brušenje in valjčno nanašanje tekočih medijev.

Na področju brušenja Intercet zastopa nemško podjetje Weber, proizvajalca vrhunskih kontaktnih brusilk. Vodilo predavanja je bilo optimalno brušenje in pravilna izbira strojne opreme za doseganje želenih učinkov. Zbranim so bile predstavljene vse prednosti njihove tehnologije, vključno s patentiranim CBF agregatom, ki po novem v nadgradnji v X-agregat omogoča celo prečno in vzdolžno brušenje na isti postaji.

Na področju strojev za lakiranje oz. valjčnega nanosa tekočih medijev Intercet že več let sodeluje z nemškim podjetjem Bürkle. Valjčno nanašanje laka, kita, lužil, olj in voskov je še posebej učinkovito v kombinaciji z UV utrjevanjem. Postopek valjčnega nanašanja občutno zmanjša porabo laka (cca. 10x manjša poraba laka v primerjavi z brizganjem), medtem ko laki na UV osnovi omogočajo utrjevanje v prehodu skozi napravo za utrjevanje. Tako je obdelovanec suh že ob izhodu iz linije in takoj pripravljen na nadaljnjo obdelavo, s čimer seveda prihranimo čas, prostor in najpomembneje – denar. UV laki so poleg tega skoraj 100% suha snov, tako da se uporabnikom ni potrebno ukvarjati z emisijo hlapljivih organskih snovi. Na simpoziju so poleg omenjenih prednosti prvič predstavili novi e.a.sy-Pren nanašalni valj, ki omogoča tudi prekrivanje obdelovancev s konturami in profiliranih obdelovancev. Z novim valjem je Bürkle še povečal uporabnost tehnologije valjčnega nanašanja v lesnopredelovalni industriji.

Praktični prikaz delovanja strojev se je odvijal v sodobno opremljenemu razstavnemu prostoru podjetja Intercet. Obiskovalci so si ogledali delovanje dveh strojev – Webrove kontaktne brusilke LCE s 3 agregati in Bürklejeve kompaktne lakirne linije KA za valjčno nanašanje UV medijev. Predvsem je bilo zanimivo dejstvo, da so nam delovanje strojev predstavili v realnem proizvodnem zaporedju. Tako so na Webrovi brusilki najprej pobrusili obdelovance iz masivnega lesa oziroma furnirane obdelovance in nanje v drugem koraku na lakirni liniji nanesli temeljni lak. Ker so bili obdelovanci že ob izhodu iz linije KA suhi (UV utrjevanje), so šli lahko takoj naprej na medfazno brušenje laka in nato nanos končnega UV laka. Tako so se lahko vsi zbrani na lastne oči prepričali, da naštete prednosti dejansko držijo.

Ponovno smo bili torej priča zanimivemu dogodku, na katerem so zbrani lahko spoznali splošne prednosti tehnologij Weber in Bürkle in tudi specifične novosti. Zato so Intercetovi simpoziji zanimivi tako za obiskovalce, ki področje površinske obdelave šele spoznavajo, kot za tiste, ki so že strokovnjaki. O tem nenazadnje priča pestra sestava obiskovalcev, med katerimi jih je vse več takšnih, ki se Intercetovih simpozijev redno udeležujejo.


Galerija

Povezane novice

Dnevi Weiniga v Intercetu, 5.4.-7.4.2017

Dnevi Weiniga v Intercetu, 5.4.-7.4.2017

Dnevi lepljenja Weinig-Dimter (4. - 5.10.2018)

Dnevi lepljenja Weinig-Dimter (4. - 5.10.2018)

Dnevi skobljanja in profiliranja, 19. in 20.8.2020

Dnevi skobljanja in profiliranja, 19. in 20.8.2020

Dnevi skobljanja in profiliranja so se pričeli

Dnevi skobljanja in profiliranja so se pričeli

Dnevi skobljanja in profiliranja dobro obiskani

Dnevi skobljanja in profiliranja dobro obiskani

Nazaj na seznam